30
None

Fitoterapia ayurvedică în unele afecţiuni respiratorii de sezon

Nu este loc în acest articol să clasificăm bolile respiratorii, să analizăm fiecare grupă în funcţie de etiologie, evoluţie, tratament etc. Există tratate de medicină internă şi de boli infecţioase care se ocupă cu asta. Noi ne vom limita la a preciza câteva căi de prevenire şi la mijloacele de tratament aflate la îndemâna tuturor.

Această perioadă a anului poate fi numită pe drept cuvânt ca fiind sezonul bolilor aparatului respirator, boli ce apar sau se acutizează în perioadele caracterizate prin temperaturi scăzute, umiditate crescută etc. Pentru locuitorii marilor oraşe se adaugă praful şi poluarea care sensibilizează mucoasa căilor respiratorii, iar pentru cei alergici şi pentru astmatici are efecte dramatice.

Prevenire:

• Păstraţi-vă buna dispoziţie, evitaţi stresul şi extenuarea fizică şi psihică; un organism cu un tonus bun se apără singur!

• Vitaminizaţi-vă cât mai temeinic; asta înseamnă în primul rând să consumaţi fructe şi legume proaspete, miere, polen, propolis. Evitaţi vitaminele şi polivitaminele de sinteză. Produsele naturale şi suplimentele preparate la rece sunt mult mai eficiente.

• Dormiţi suficient şi găsiţi modalitatea de a „sparge“ programul zilnic cu câteva reprize de relaxare de 5 -10 minute.

• Nu neglijaţi gimnastica, alergările sau măcar plimbările în aer liber.

Tratament:

• Nu vă repeziţi la antibiotice la primele semne de boală; ele sunt o opţiune doar în ultimă instanţă şi doar ţintit.

• De cele mai multe ori este suficient ceaiul de tei călduţ, cu lămâie, îndulcit cu miere.

• Există varianta suplimentului ayurvedic Coughend, eficient nu doar împotriva tusei, ci şi în creşterea imunităţii.

Coughend sirop este un remediu ayurvedic util în toate tipurile de tuse (uscată, productivă, convulsivă), fiind totodată un stimulent al secreţiei bronşice. Acţionează prin decongestionarea căilor respiratorii, stimularea secreţiei bronşice, determinând fluidificarea mucusului şi normalizând mişcarea cililor vibratili. Favorizează expectoraţia şi prin fragmentarea macromoleculelor de mucus. Este complementar în terapia bronşitelor acute şi cronice, cât şi în terapia astmului bronşic. Efectul este stabil în timp.

Preparatul este un amestec unic de extracte din plante medicinale obţinute prin presare la rece pentru conservarea principiilor bioactive şi a proprietăţilor curative. Dintre aceste plante vom menţiona în continuare doar câteva:

Glycyrrhiza glabra (lemnul dulce) este o plantă ce conţine liquiritină, izoliquiritină, enoxolome şi saponine triterpenoide. Este o plantă cunoscută pentru efectele sale asupra aparatului respirator, principiile sale bioactive având acţiune antiinflamatorie, antioxidantă, antiastmatică şi anxiolitică.

Ocimum sanctum (busuiocul) conţine eugenol şi acetat de borneol. Acţionează ca antiinflamator, expectorant, analgezic şi antipiretic.

Piper longum (piperul lung) conţine piperină, uleiuri volatile, piperlongumină şi sesamină. Are efect antialergic, antiastmatic şi hepatoprotector. O altă acţiune a sa este cea a creşterii biodiponibilităţii anumitor medicamente.

Coughend sirop este recomandat a fi folosit pentru decongestionarea căilor respiratorii, stimularea secreţiei bronşice şi a expectoraţiei. Este un preparat util în virozele şi infecţiile respiratorii, în faringite, laringite, bronşite, bronşiolite. Combate eficient tusea. De asemenea este util ca adjuvant în terapia astmului bronşic, atât la copii, cât şi la adulţi. Menţionăm că administrarea este facilă: pentru adulţi – 1-2 linguriţe (5-10ml) de 2-3 ori/zi, la copii cantitatea de sirop reducându-se la jumătate. Preparatul nu are şi nu induce nici un fel de efecte adverse sau neplăcute la dozele recomandate şi se găseşte în farmacii şi magazine cu produse naturale.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha