47
None

Chirurgia în oftalmologie salvează „vieţi”

O intervenţie chirurgicală vă poate salva vederea şi implicit vă oferă în continuare un stil de viaţă normal. „Voi orbi?” cred că este întrebarea pe care o aud cel mai des după ce omul din faţa mea aude diagnosticul, fie că este vorba despre o infecţie, un viciu de refracţie sau o afecţiune degenerativă. Poate că noi, cei care vedem bine, nu realizăm cât disconfort şi câtă teamă produce unei persoane o boală care afectează vederea. Vestea bună a vremurilor noastre este că tehnologia a avut un progres uimitor şi ne permite nu numai să diagnosticăm foarte precis anumite afecţiuni, dar şi să intervenim chirurgical pentru a salva vederea.

Unele dintre cele mai des întâlnite afecţiuni oftalmologice care au o rezolvare chirurgicală simplă sunt cataracta şi viciile de refracţie.

Cataracta apare, în general, după 65 de ani şi înseamnă opacifierea cristalinului – una dintre lentilele ochiului. Printre simptome se numară vedere în ceata, oscilaţii de vedere, sensibilitate la lumină şi netratată, cataracta duce la pierderea vederii. Cataracta se tratează chirurgical, printr-o intervenţie simplă în cadrul căreia cristalinul opacifiat este înlocuit cu unul artificial. Se realizează prin facoemulsificare, o tehnică operatorie modernă, este o operaţie simplă, durează puţin şi nu presupune spitalizare. Mai mult, cristalinele artificiale ale momentului permit şi corectarea „dioptriilor”, astfel încât, după operaţie, în peste 90% dintre cazuri nu veţi mai avea nevoie de ochelari.

Când spunem vicii de refracţie, ne referim la miopie, hipermetropie, astigmatism, presbiopie, anizometropie, adică acele afecţiuni pentru care trebuie să purtaţi ochelari pentru a vedea. Disconfortul pacientului este cu atât mai mare cu cât dioptriile sunt mai mari. În ultimii 30 de ani, chirurgia a evoluat atât de mult încât acum avem posibilitatea de a interveni pe cornee şi de a îi modifica raza de curbură astfel încât să vedeţi bine, fără ochelari, printr-o operaţie cu laser. Aceste intervenţii sunt sigure şi precise şi vă scapă de ochelari. În funcţie de numărul şi tipul dioptriilor şi de anumite particularităţi anatomice ale ochiului medicul vă va recomanda una dintre tehnicile existente ca PRK, FemtoLASIK, ReLEx SMILE – ultima este cea mai modernă şi sigură şi poate corecta miopiile mari, de până la -10.

Sunt câteva aspecte de care trebuie să ţineti cont pentru a vă bucura de ochi sănătoşi şi o vedere bună. Cel mai important este să mergeţi la oftalmolog periodic, ca în orice altă specialitate, şi în oftalmologie, cu cât este descoperită din timp o anumită afecţiune, cu atât cresc şansele unui tratament de succes. Mai este important să aveţi încredere în medicul care vă tratează, să îi urmaţi sfaturile, recomandările şi să apelaţi la el oricând simţiţi că a intervenit o schimbare în strarea de sănătate a ochilor, atât înainte, cât şi după o intervenţie chirurgicală. Orice modificare a modului în care vedeţi reprezintă o alertă pentru a vă prezenta la medic, ca atare acesta este unul dintre acele cazuri în care consultul oftalmologic nu mai trebuie amânat.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha