None

Caravana cu medici

Într-o vreme când se întâmplă un adevărat exod al medicilor spre ţări cu servicii de sănătate mai bine puse la punct şi mai bine plătite, alţii au iniţiative mai nobile: 5 medici rezidenţi au format un grup de cca 100 de medici şi asistenţi medicali care se deplasează în weekend-uri în diverse zone rurale din ţară. Aici ei oferă sătenilor in ideea de prevenţie un control medical în regim ambulatoriu gratuit, recomandări şi scrisoare medicală. Acest program, numit „Caravana cu medici” mergând uneori în sate din care medicii au plecat în străinătate la mai bine, vine să suplinească o parte din golul lasat de aceştia. Sunt consultaţi bătrâni care nu au fost văzuţi niciodată de medic sau localnici cărora nu li s-a măsurat niciodată tensiunea arterială sau glicemia. Sunt descoperite cu această ocazie fel de fel de metehne de care purtătorii suferă fără să fi întrebat medicul. Caravana include un laborator mobil pentru analize de sânge şi urină, examen clinic complet, electrocardiogramă, ecografie abdominală, examen oftalmologic, neurologic, pediatric, gastroenterologic etc, efectuate de către medici specialişti sau rezidenţi care participă voluntar. 
 
Această iniţiativă se desfăşoară sub egida Societăţii Române de Medicină Internă, în colaborare cu Institutul Clinic Fundeni şi sub patronajul Ambasadei Danemarcei în România, cu sprijinul logistic şi financiar al unor companii româno-daneze. 
 
Într-o emisiune TV destul de recentă, în care era intervievat MS Regele Mihai, acesta a fost întrebat cum s-ar fi descurcat cu atâta corupţie câtă este în ţară dacă în anii imediat după revoloţie ar fi urcat din nou pe tron. Raspunsul a fost că există destui români curaţi, dornici să facă ceva pentru semenii lor şi nu doar pentru ei înşişi însă aceştia trebuie scoşi la lumină, încurajaţi, puşi să lucreze şi asiguraţi că a face bine nu se va întoarce împotriva lor. Aşa se întâmplă şi în exemplul dat, din păcate la o scară mică. Sperăm că nu vor apărea voci care să interzică iniţiativa pe motivul imixtiunii în zone geografice arondate altor medici (indiferent dacă nu-şi fac treaba sau au plecat din ţară).

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha