53
None

Flux mare de oxigen pe canulă nazală (HFNC) în pneumonia cu virus SARS-Co-V2


Dispozitivele cu flux mare de oxigen pe canulă nazală au fost utilizate inițial în serviciile de terapie intensivă neonatologică, la prematuri, apoi au apărut studii care au recomandat folosirea HFNC la copii cu bronșiolită acută virală, astm, pneumonie, apnee în somn, în timpul transportului pacientului critic sau ca și suport respirator preintubare și postextubare.

În prezent, HFNC este folosită la diferite grupuri de vârstă, pentru că asigură eficiența ventilației și chiar evitarea necesității intubației. În comparație cu o canulă nazală obișnuită, HFNC este capabil să umidifice oxigenul și să-l încălzească chiar și până la 37°, atingând un debit de 60 L/minut. De asemenea, aceste dispozitive sunt capabile să asigure un FiO2 până la 100%. Un debit mărit constant duce la eliminarea dioxidului de carbon alveolar și previne astfel hipercapnia. Datorită aerului umidificat și încălzit, este îmbunătățit și clearance-ul mucociliar, iar pacienții nu au acuze precum uscarea mucoasei nazale sau orale. Setările se pot controla individual.
Deși variază de la producător la producător, aparatele HFNC nu sunt greu de ansamblat, iar componentele de bază ale tuturor sistemelor rămân aceleași. Este nevoie de sursă de oxigen sub presiune și aer reglementat de un debitmetru și omogenizator, umidificator cu încălzire atașat la un rezervor cu apă sterilă, circuit izolat și/sau încălzit care menține temperatura și umiditatea relativă și o interfață non-ocluzivă (canulă nazală).
La pacienții adulți și pediatrici există mai multe mecanisme de acțiune care au contribuit la eficacitatea HFNC:
Umidificarea și încălzirea oxigenului în terapia cu HFNC îmbunătățește clearance-ul secrețiilor și scade atât inflamația căilor respiratorii cât și efortul respirator. În terapia standard aerul este rece și uscat, având efecte negative atât asupra funcției mucociliare prin împiedicarea eliminării secrețiilor, cât și asupra căilor respiratorii, prin inflamația și creșterea rezistenței lor.
Creșterea cererii de oxigen (necesitatea inspiratorie): debitul inspirator de vârf în cazul unui pacient cu insuficiență respiratorie acută, poate atinge și 120 l/min dacă acesta devine tahicardic (în mod normal în repaus necesită 30-60L/min de O2). O mască obișnuită nu poate să ofere suport adecvat.
Capacitatea reziduală funcțională: cea mai bună estimare pentru presiunea pozitivă end-expiratorie (PEEP) furnizat de HFNC este de 1cm de H2O pentru fiecare 10L/min de debit. Mărimea pacientului (obez, adult, copil), debitul livrat (l/min) și respirația cu gura închisă versus respirația cu gura deschisă, sunt factori care determină câtă presiune pozitivă end-expiratorie administrăm pacientului. De asemenea, aceste dispozitive permit obținerea diluției de O2 și, prin fluxul de aer antrenat, eliminarea spațiului mort.
HFNC este folosit pe scală largă la pacienții cu variate boli și afecțiuni atât din terapie intensivă, cât și de pe alte secții, printre care și secțiile de pneumologie. Este indicat la pacienții cu insuficiență respiratorie hipoxemică acută (scăderea presiunii parțiale de oxigen <60 mmHg), insuficiență respiratorie postoperatorie, pneumonie (pentru că spre deosebire de sistemele de ventilație obișnuite, HFNC permite pacienților să tușească, iar secrețiile să fie mobilizate și aspirate), la pacienții cu edem pulmonar acut, dispnee acută și hipoxemie, care ajung în serviciul de urgență. S-a dovedit că ameliorează dispneea și hipoxemia.
Cele mai multe studii nu au arătat efecte adverse semnificative, totuși există câteva contraindicații când vine vorba despre folosirea acestui aparat. Printre acestea putem aminti pneumotoraxul, obstrucția căilor respiratorii superioare, apneea centrală, astmul, traumatismul sau intervenția chirurgicală la nivelul nazofaringelui precum și tulburări de conștiință, când pacienții sunt agitați, necooperanți, neresponsivi. Distensia abdominală, pneumotoraxul, intoleranța dispozitivului, sunt câteva dintre complicațiile care pot să apară la pacienții care folosesc HFNC.
Există mai multe opinii asupra utilizării HFNC în pneumonia COVID-19. Unele studii avertizează asupra potențialului generator de aerosoli în cazul utilizării de rutină și recomandă o abordare mai invazivă. Opinia contrară subliniază că încăperile cu presiune negativă, filtrele HEPA, echipamentele de protecție individuală, ajută la protejarea personalului medical și utilizarea HFNC este benefică prin evitarea intubării și a complicațiilor acestuia.
În concluzie, utilizarea HFNC la pacienții cu SARS-CoV-2 reduce semnificativ transferul lor pe secția de terapie intensivă și totodată se evită intubarea oro-traheală. Acest lucru nu numai că scade costurile, ci și asigură o rezervă de locuri disponibile pentru pacienții care necesită intubarea.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha