None

Giardioza

Giardioza (lambliaza sau simplu giardia) este cel mai frecvent protozor intestinal şi totodată una dintre cauzele frecvente de diaree acuta si cronică - atât la adulţi - cât şi la copii. Transmiterea se face pe cale digestivă, prin consum de apă sau alimente contaminate, precum şi prin mâini murdare. Chisturile de giardia fiind foarte rezistente în mediul extern se pot lua şi de pe pământul poluat, nisip cu care copiii vin des în contact în timp ce se joacă.

Parazitul se găseşte sub două forme: chist şi 'adult'. Omul se infestează ingerând chisturi de giardia lamblia. Odată ajunse în intestin, chisturile se transformă în giardia, care se prinde de mucoasa intestinală şi determină tulburarea absorbţiei, manifestată prin diaree.

Relaţia parazit – gazdă poate induce modificări inflamatorii intestinale cu distrofie viloasă (alterarea structurii ţesutului). Incubaţia durează între 9 şi 15 zile. În fazele iniţiale există senzaţia de discomfort digestive, anorexie, greaţă. Ulterior pot apărea diferite manifestări precum diaree, meteorism, transit gazos accelerat, crampe epigastrice şi mezogastrice. În fază acută simptomele se pot asimila altor afecţiuni precum "diareea călătorului".

Unele forme de giardia se pot rezolva spontan, altele merg spre cronicizare. Această fază poate dura până la doi ani. În fazele cronice întâlnim anorexie, malabsorbţie, pierdere în greutate, oboseală accentuată. Există un segment de 15% din adulţi infectaţi purtători de chişti de giardia.

Diagnosticul se pune prin examene coproparazitologice repetate care identifică chisturile. Transformarea formelor vegetative în chisturi nu se realizează în permanenţă şi de aceea chisturile nu apar întotdeauna în scaun. În schimb, forma vegetativă continuă să existe în intestin. Tratamentul impune măsuri profilactice care se referă la respectarea normelor de igienă alimentară şi a mediului de viaţă: igiena personala riguroasă, apa decontaminată prin fierbere sau sisteme de filtrare (chisturile de giardia rezistă la clorinarea obişnuită). Cazurile în care giardia reapare la analiza coproparazitologică nu se datorează insuficienţei tratamentului, ci reinfestării.

Tratamentul natural este lipsit de efecte secundare şi constă în administrarea de substanţe antiparazitare, în funcţie de vârstă şi greutatea corporala. Se administrează Sandigest atât comprimate (3-6 cpr. pe zi) cât şi sirop (3-6 linguriţe pe zi). Tratamentul durează trei-patru săptămâni, cu repetare deoarece trebuie să fie anihilat protozorul cu fazele analogice ale acestuia. Pentru creşterea rezistenţei organismuli este recomandat Carofort Plus precum şi Apiosteomarin . În cazul în care există tulburări digestive secundare infecţiei cu giardia se recomnadă administarea de Prodigest Plus .

Comentarii


monica

buna.am un baietel de 19 luni si ne comfruntam de 5 luni cu chisti de lamblii,.am facut analize ptr ca isi facea greata,asa am descoperit ca are.dr ,ia dat furalizadon ,mai rau ia facut ,am dat helmiflores ,ia crescut pofta de mancare ,alceva nimic,am dat usturoi pisat in lapte timp de o luna de zile ,am facut pauza si intre timp nusi mai facuse greata dar caca facea bilute,si am vazut la fundulet ceva mici mici albi care nu se miscau,poate sa fie de la usturoi>nui trece,a scazut in greutate ptrima data ,dupa acea a luat in greutate,iar a inceput sa scada ,si acum e bine .dar inca isi face greata daca vede mancare.iam dat si giardinon ,dar iar am vazut mici si albi care nu se misca si unul in scaun care nu misca.ajutatima si datimi un sfat ce pot sa i mai dau ,zentel mi frica sa i dau.de la ce face greata.

March 26, 2011, 2:03 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha