58
None

Gimnastica medicală sau kinetoterapia şi rolul ei recuperarea medicală

     Gimnastica medicală sau kinetoterapia (terapia prin mişcare) reprezintă unul dintre mijloacele fundamentale pe care se bazează recuperarea deficitelor motorii.

     Reabilitarea, la rândul său, defineşte un context mai larg, care cuprinde mai multe mijloace sau modalităţi prin care o persoană devine capabilă psihosomatic de a se adapta la condiţiile mediului înconjurător, de a fi utilă societăţii din care face parte şi de a obţine un minim necesar de confort şi satisfacţii, aşa-numita calitate aşteptată a vieţii. Putem enumera, astfel, modalităţile terapeutice amintite mai sus, precum recuperarea medicală (care cuprinde la modul general gimnastica medicală sau kinetoterapia, fizioterapia şi masajul), readaptarea psihică (psihoterapie), educarea şi reeducarea profesională, readaptarea sociofamilială.

     Un program de recuperare medicală constă în prescrierea unor măsuri de profilaxie a  afecţiunilor legate de statica aparatului locomotor (cifoze, scolioze, picior plat, hallux valgus, genu valgum etc.) sau de decondiţionarea fizică la efort, prevenirea îmbolnăvirilor legate de anumite activităţi sau profesii (discopatia vertebrală, nevralgiile, sindroamele algice musculoligamentare etc.), precum şi recuperarea deficitelor funcţionale instalate în contextul unor accidente (fracturi osoase, traumatisme craniene sau de coloană vertebrală, hernie de disc, entorse şi rupturi musculare sau ligamentare etc.).

    Tot în programul de recuperare se includ: menţinerea nivelului funcţional obţinut postoperator, cu îmbunătăţirea pe parcurs a nivelului şi tipului de efort fizic permis, cu însuşirea unor reguli de îngrijire a segmentelor sau articulaţiilor suferinde, prescrierea tratamentelor medicamentoase potrivite fiecărei afecţiuni, antialgice, miorelaxante sau suplimente osteoarticulare, recomandarea de a purta unele orteze (precum susţinătoare ale bolţii plantare, talonete, distanţatoare ale degetelor, genunchiere, cotiere, corset etc.) sau de a utiliza unele aparate ajutătoare la mers (baston, cârjă, cadru) şi instruirea pacientului de a le întrebuinţa corect, precum şi prescrierea metodelor de fizioterapie necesare simptomatologiei algice şi disfuncţionale prezentate de pacient, prescrierea tipului de masaj terapeutic corespunzător fiecărei afecţiuni, alcătuirea unui program de kinetoterapie personalizat în scopul tratării suferinţei prezente cât şi prevenirea apariţiei altor disfuncţionalităţi.

     Prin urmare, gimnastica medicală sau kinetoterapia reprezintă profilaxie şi terapie cu ajutorul mişcării, mobilizării articulare, creşterii forţei musculare, asigurând totodată şi rezistenţa la efortul depus, coordonarea mişcărilor şi abilitatea de a desfăşura activităţi de precizie sau care fac parte din viaţa noastră de zi cu zi, dar şi a capacitatea noastră de a ne mobiliza sau deplasa în mediul înconjurător sociofamilial şi profesional, conform aşteptărilor.

     Kinetoterapia se adresează pacienţilor, indiferent de  categoria de vârstă sau de afecţiunea prezentată, este utilă inclusiv femeii gravide, utilizând programe diferenţiate pe cele trei trimestre de sarcină, dar şi după naştere, de revenire la nivelul anterior al calităţii vieţii. De virtuţile profilactice ale terapiei prin mişcare beneficiază şi adulţii sănătoşi care vor să-şi menţină sau să-şi îmbunătăţească starea de sănătate fizică prin gimnastică de întreţinere, la care se poate adăuga şi masajul de întreţinere şi/sau troficizare a ţesuturilor implicate în mişcare.

     Vom enumera doar câteva dintre afecţiunile care beneficiază cu succes de programele terapeutice de gimnastică medicală sau kinetoterapie: discopatia, spondiloza cervicală, sechele disfuncţionale posttraumatice şi postoperatorii, afecţiuni ale coloanei vertebrale precum spondilita ankilozantă, scolioze, cifoze, suferinţe reumatismale ale articulaţiilor membrelor, cum ar fi coxartroze, gonartroza sau suferinţe periarticulare (bursite, tendinite, periartrite ale umărului şi şoldului), afecţiuni neurologice soldate cu deficite motorii (hemipareze după accidente vasculare cerebrale, pareze ale nervilor periferici de diferite cauze, la nivelul nervului sciatic, nervi ale membrelor superioare, pareze ale nervului facial), profilaxia şi terapia osteoporozei, program de gimnastică pentru copii cu afecţiuni congenitale sau dobândite.

Contact

Facebook Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Blog Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Comentarii


Pasztai zoltan

Stimata , Dr.Tache Georgiana-Ozana ! Am citit cu atentie si interes acest articol . Da , asa este ! numai legile nu ne ajuta ! Multumesc , si va felicit pentru promovarea terapiei prin miscare . Cu stima colegiala Conf univ dr. Zoltan Pasztai

Jan. 9, 2012, 9 p.m.
1
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha