Hernia de disc cervicala

Scris de Dr.Tache Georgiana-Ozana 48767 afisari
12:19:27, Marti 31 August 2010
Dr.Tache Georgiana-Ozana

Dr.Tache Georgiana-Ozana

Medic primar recuperare medicala
Doctor în Ştiinţe medicale

Medic coordonator
Centrul de Recuperare
Medicală “Medical Care”
www.medicalcare.ro
contact@medicalcare.ro
021-233 9727
0723.626.289

Hernia de disc cervicală

Scheletul coloanei cervicale este compus din şapte vertebre, cervicale, legate prin articulaţii localizate posterior, articulaţii interapofizare şi prin discuri vertebrale localizate anterior.

Discurile intervertebrale au structură complexă, asigurând mobilitatea gâtului şi stabilitatea coloanei cervicale. Mobilitatea gâtului şi implicit a capului este asigurată în proporţie de 90% de la nivelul primei articulaţii dintre vertebrele cervicale şi scade pe măsură ce ne depărtam de aceasta.
Discul intervertebral are rol de amortizor, consolidând corpurile vertebrale. Degradarea discului intervertebral este deseori consecinţa uzurii, fiind mai rar posttraumatică. Uzura sau degenerarea discului are drept consecinţă instabilitatea coloanei vertebrale cervicale, dar poate conduce şi la compresie pe rădăcinile cervicale. În hernia de disc cervicală, compresia radiculară este legată şi cu instabilitatea vertebrală, nu doar cu uzura sau degradarea discului. Deşi herniile de disc cervicale sunt destul de rare (raport 1/10), comparativ cu cele lombare, instabilitatea creată prin degradarea discului este mult mai importantă la nivel cervical decât lombar şi este legată de marea mobilitate cervicală, raportată la cea lombară. În hernia de disc cervicală nu mărimea herniei contează, ci localizarea ei şi durata de compresiune pe nerv. O hernie voluminoasă produce o compresie evidentă, exprimată prin semne clinice importante, existând o compresie mecanică, iar în herniile mici ca volum mecanismul durerii este cu totul altul, fiind incriminată reacţia chimică dintre rădăcina nervoasă şi nucleul pulpos herniat şi ajuns în contact cu rădăcina nervoasă.

Adevărata durere din hernia de disc cervicală - nevralgia cervicobrahială -, trebuie diferenţiată de cervico-cefalalgia sau cervicalgia comună cu dureri difuze în regiunea gâtului cu iradiere spre cap şi faţă.
Nevralgia cervicobrahială este o durere ce apare la nivelul gâtului, iradiază pe membrul superior şi se prelungeşte până la degetele mâinii, fiind adesea nocturnă. Imobilizarea gâtului cu o minervă ameliorează durerea şi este un semn indirect că instabilitatea cervicală este cauza durerilor.
În funcţie de localizarea durerilor se poate aprecia nivelul de compresie. Cele mai frecvente hernii se localizează la nivelul C5/C6 şi C6/C7.
Durerea pe umăr şi pe membrul superior este însoţită de parestezii sau furnicături la nivelul degetelor, iar mai târziu, dacă compresia nervului continuă, se constată instalarea amiotrofiei sau diminuarea masei musculare a antebraţului şi mâinii cu scăderea forţei musculare. Un semn precoce al herniei de disc cervicale este dispariţia sensibilităţii fine a mâinii cu senzaţie modificată la palparea unei foi de hârtie.

Diagnosticul cert al herniei de disc cervicale se face pe baza examenului RMN de coloană cervicală, examen indispensabil pentru diagnostic şi pentru tratament.
Primul pas al investigaţiilor rămâne însă radiografia standard, nelipsită din bilanţul unei nevralgii cervicobrahiale.
Diagnosticul diferenţial este important şi poate fi făcut cu: periartrita scapulo-humerală (patologia coafei rotatorilor umărului), cu epicondilita sau cotul tenismenului, cu algoneurodistrofia mâinii sau sindromul umăr-mână, cu sindromul de canal carpian etc.

În faza acută este necesară imobilizarea prin colier tip minervă. Tratamentul cu antiinflamatoare nesteroidiene şi antalgice poate fi eficient. Dacă durerea nu cedează, dacă apar semne neurologice (amorţeli ale degetelor şi scăderea forţei musculare) şi dacă imaginea RMN este caracteristică pentru o compresiune prin hernie, este indicată intervenţia chirurgicală. Aceasta constă în ridicarea obstacolului prin cura herniei şi prin stabilizarea vertebrelor prin arthrodeza vertebrală. Operaţia este simplă, iar durerile şi amorţeala dispar foarte repede. În schimb, recuperarea disfuncţiei motorii prin programe adecvate de kinetoterapie se face în 3-6 luni.

Comentarii
buboiu maria
examinarea irm a coloanei cervici-dorsale evidentiaza.. rectitudinea coloanei cervicale de profil si discreta scolioza toracala dextroconvexa....mica formatiune in hipersemnal T1 SI T2 localizata la nivelul vertebrei T5 cu aspect rm hemangiom...vertebre cervicale si toracale cu dimensiuni normale si semnal omogen la nivelul spongioasei....inaltime pastrata si semnal normal al discurilor intervertebrale cervicale si toracale....minima protruzie discala C4 SI C5 paramediana dreapta ce ampreteaza sacul dural fara conflict radicular....maduva spinarii cervico-toracala cu morfologie si semnal rm in limite normale......concluzii...protruzie discala incipienta C4-C5.in rest aspect rm in limite normale...va rog din suflet sa-mi spuneti ce inseamna exact si cat de grav este ca sunt disperata.si cum as putea sa iau legatura cu dvs
22 Noiembrie 2012, 19:26:09 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Tache Georgiana
Stimata Doamna, Cat de grav este, trebuie sa-mi spuneti dvs. Prin urmare, cum va doare, daca va amorteste mana, aveti dureri de ceafa, brat, intercostale, va scapa obiectele din mana si tot asa, ameteala sau vertij, contractura musculara cu limitarea miscarilor, acestea sunt elementele clinice la care trebuie sa faceti referire ca sa-mi pot da seama cat de grav este. V-au scazut reflexele? De aceea, pe langa examenul RMN trebuie efectuat si un consult medical. Nu exista boli, exista bolnavi. Doar RMN-ul ii este util neurochirurgului. RMN-ul si consultul clinic ne este util tuturor, inclusiv dvs. Sunati la redactia revistei sau cititi articolele mele din revista SMB in care veti gasi datele de contact. Cu stima, Dr. Georgiana Tache
25 Noiembrie 2012, 19:01:49 Scor: 3 Aproba Dezaproba
buboiu maria
buna ziua.dna doctor si multumesc din suflet pentru raspuns.din pacate acum am reusit sa vad raspunsul dvs.in legatura cu diagnosticul meu in urma unui rmn cervico-dorsal pe care o sa v-il repet ...rectitudinea coloanei cervicale de profil si discreta scolioza toracala dextroconvexa...mica formatiune in hipersemnal t1 si t2 localizata la nivelul vertebrei t5 cu aspect rm de hemangion...vertebre cervicale si toracale cu dimensiuni normale si semnal omogen la nivelul spongioasei...inaltime pastrata si semnal normal al discurilor intervertebrale cervicale si toracale...minima protuzie discala c4 si c5 paramediana dreapta ce amprenteaza sacul dural fara conflict radicular...maduva spinarii cervico -toracala cu morfologie si semnal rm in limite normale.am consultat un medic neurolog,un neurochirurg care m-ia spus ca inca nu este cazul de operatie si un medic ortoped.am urmatoarele simptome ...durere de cap in zona cefei cu ameteli si dureri in zona gatului spate.nu am dureri de umeri sau amorteli ale mainilor in schimb am dureri la coloana din zona umerilor pana la mijlocul spatelui cu contractura musculara la cel mai mic efort si senzatia de sufocare cu palpitatii.durerea de coloana este foarte enervanta,sacaietoare.am fost diagnosticata si cu stare de anxietate.am urmat tratament cu xeforapid si midocalm,iar pentru anxietate urmez tratament cu anxiar si asentra recomandat de medic psihiatru.mentionez ca starea de anxietate exista doar in momentul cand am dureri de coloana.am inceput si kinetoterapia si gimnastica medicala ,dar durerile au reaparut la coloana si intercostale.o sa iau legatura cu dvs cat mai curand ca sincer numai stiu ce sa fac.va multumesc din suflet dna doctor...cu stima buboiu maria...
21 Februarie 2013, 16:12:27 Scor: 1 Aproba Dezaproba
Eugeniu
Buna ziua! \r\nVreau sa va spun ca-n urma unui RMN am fost diagnosticat cu hernie cervicala c5-c6. Nu am nici o durere la spate, cap - in schimb ma doare mina dreapta( la inceput, acum o luna, mai rau, acum suportabil ), virfurile celor 3 degete din mijloc fiind amortite. Doctorii mi-au spus ca deocamdata nu este cazul de operatie dar trebuie sa nu mai ridic nimic ( maxim 1 kg ) sa nu fac eforturi mari ceea ce este foarte greu. In viata de zi cu zi te lovesti de o anumita activitate care necesita un efort. Nu cred ca pot rezista mult timp asa. Ce-mi recomandati?As vrea totusi sa intreprind anumite activitati care necesita un anumit efort. Exista alta solutie alternativa operatiei?
10 Mai 2013, 13:55:34 Scor: 38 Aproba Dezaproba
ionita margareta
cat este de grev; am facut un rmn si rezultatul este; PORTUZIE DISCALA MEDIANA C5 CU MIMNIME EFECTE COMPRESIVE ASUPRA SACULUI DURAL SI RADACINILOR NERVOASE C5 BILATERAL (STANGA DREAPTA) PREFORAMINAL.DEBORDURI DISCALE CIRCUMFERENTIALE LA C4SIC6 CU CONTACTE RADICULARE LA C4SI C6 BILATERAL(STANGA DREAPTA),INTRAFORAMINAL .RECTITUDINE SEGMENTARA A COLOANEI CERVICALE.Am fost la neurochirurg si mi-a zis \'la revedere\' unde sa duc?
13 Februarie 2014, 13:32:20 Scor: 16 Aproba Dezaproba
rosca corina
Buna seara!\\r\\nAcum am iesit de la RMN.Rzultatul examinarii este urmatorul.\\r\\n-examinarea coloanei cervicale evidentiaza modificari degenerative discale,prezenta de protruzii mici mediene C3-C4 si C4-C5 si o hernie paramediana dreapta C5-C6 cu diametru 5 mm.\\r\\nMentionez ca am 43 ani,sunt farmacist.Ce sfaturi imi dati va rog???\\r\\nCu multa stima!
10 Februarie 2015, 22:14:39 Scor: 10 Aproba Dezaproba
Administrator Saptamana Medicala
Solicitati opinia unui medic ortoped.
10 Februarie 2015, 23:01:27 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Carolea Tiberiu
Buna ziua, In urma examenului IRM am primit urmatorul diagnostic: "Rectitudinea coloanaei cervicale in plan sagital. La nivel C4-C5: protuzie discala in contact cu ambele radacini nervoase C4. La nivelul spatiului intervetrebral C5-C6 exista o hernie discala paramediana stinga, in contact cu radacina nervoasa C6 stinga, asociata cu stenoza moderata a canalului rahidian. La nivelul spatiului intervetrebral C6-C7 exista o hernie paramediana stinga, usor migrata subligamentar, in contact cu radacina nervoasa C7 stinga, asociata cu stenoza de recesus sting." Simptomele au inceput cu o durere puternica de spate si de mina stinga, si capul aplecat puternic spre partea singa, care initial a fost diagnosticata ca Torticolis. Dupa o saptamina cu tratament cu miocalmante, durerea de spate a cedat, dar sa concentrat pe un punct in coloana vertrebala in zona cervicala, in plus: - durerea miinii stingi nu a disparut - am pierdut puterea de a stringe cu mina stinga - amorteli puternice ale miinii stingi. Ce imi recomandati sa fac? Tratamente, Fizioterapie, Kinetoterapie, Interventie Chirurgicala? Multumesc.
17 Martie 2015, 00:22:35 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Administrator Saptamana Medicala
va recomandam sa va programati la consult la cel mai apropiat medic de reabilitare medicala, Dr. Georgiana Tache de la Spitalul Sanador sau oricare altul. O recomandare medicala nu se poate face fara un consult.
17 Martie 2015, 08:00:02 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Nicolae Victor
Bună seara doamna doctor! Acum câteva zile, mam trezit cu o durere în zona cervicală , mai mult, abia am reușit să mă ridic din pat , eram parcă paralizat în acea zona, acum mă simt mai bine, deși nu am luat vreun medicament.Acest fenomen mi se întâmplă cam o data pe an, iarna. Am 38 ani, lucrez în construcții, am fost diagnosticat la vârsta de 20 ani cu discopatie. Credeți că e nevoie de intervenție o chirurgicala? Ce îmi recomandați să fac? Mulțumesc, cu multă stimă! ☺
22 Martie 2015, 00:22:53 Scor: 8 Aproba Dezaproba
Administrator Saptamana Medicala
Nu credeti ca ar trebui sa mergeti la consult la un medic ortoped sau neurolog?
22 Martie 2015, 07:47:11 Scor: 1 Aproba Dezaproba
vasile
Buna ziua, am fost diagnosticați osticat cu leziuni prevertebral. Si se extinde. De la v2 pana la v6 u amorteli. Ale mainelor si ameteli vârtejuri da sant de 7 luni asa tktu a reieșit dintr-un accident de circulație ce e de făcut si ce ma sfătuiți va mulțumesc mult si ma bucu ca mai sant oameni ca dumneavoastră să-și faca tmp, pentru noi
26 Martie 2015, 13:39:03 Scor: -1 Aproba Dezaproba
Administrator Saptamana Medicala
Va sugeram sa solicitati la spitalul Sanador o consultatie la dr. Georgiana Tache, sef sectie reabilitare medicala.
27 Martie 2015, 09:25:13 Scor: 2 Aproba Dezaproba
Adrian
Buna ziua Doamna Doctor . Acum aproximativ 4 saptamani am tras un curent puternic in sapte. Cateva zile aveam dureri mari de sapte pe partea stanga si umarul stang. Am luat medicamante antiinflamatoare + complex vitamine B conform recomandarii doctorului Reumatolog. Dupa cateva zile durerea aproape a disparut complet dar am ramas cu funricaturi in mana stanga si amorteala a 3 degete ( degetul mare,aratator si mijlociu ).Am efectuat un examen EMG iar rezultatul a fost : "Minime semne de iritatie radiculare C7 stanga fara semne de denervare activa prezenta. Spuneti-mi ce-mi recomandati. Lucrez in domeniul IT si imi este foarte greu sa tastez cu cele 3 degete de la mana stanga.Va multumesc .
30 Martie 2015, 11:37:58 Scor: 3 Aproba Dezaproba
vulcan floarea
Buna ziua! am fost diagnosticata in urma cu 2 ani cu hernie cervicala c5-c6....am pus cauza in urma decesului fratelui meu....am urmat un tratament pt dureri...gabaranul ma ametea,am renuntat...a disparut timp de un an de zile acea durere si senzatia iritanta de faptul k nu aveam putere musculara...in decembrie 2014 a decedat si tatal meu...in urma acestui deces revenind acele dureri care s-au lasat insa spre umar si omoplat....am mers la neurolog mi-a dat tratameni cu lyrica si thiossen,insa ma amtesc....inj urma consultarii cu medicul am renuntat,acesta spunand k e pe neuro-psihiatrie...momentan nu iau nici un tratament doar un xefo rapid din cand in cand....deasemeni de la decesul fratelui am facut o depresie severa pe care o tin sub medicatie....ce pot face?ce tratament as putea lua...multumesc!
22 Aprilie 2015, 13:08:30 Scor: -1 Aproba Dezaproba
Administrator Saptamana Medicala
Dr. Georgiana Tache lucreaza acum la Spitalul Sanador, va sugeram sa contactati telefonic spitalul, in vederea programarii la consult.
22 Aprilie 2015, 15:40:41 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Costache Marian
Buna seara Doamna Doctor,\\\\r\\\\nDe cca 3 luni mi-au aparut la soldul piciorului stang unele usoare dureri care au condus la un mers dezechilibrat sesizat de medicii care m-au consultat mai ales in ,,mersul pe calcaie\\\\\\\'\\\\\\\'.\\\\r\\\\nAm urmat 9 sedinte fizioterapie in zona soldului,fara rezultat.\\\\r\\\\nAm consultat un medic reumatolog care,dupa consultul de rigoare,mi-a indicat un tratament soc compus din:Ketorol,Controloc,Clorzoxazona,Milgamma,GabaranUltracod(8 zile)-fara rezultat.\\\\r\\\\nAm consultat un neurolog care mi-a indicat efectuarea analizelor(rezultat-foarte bun),efectuare Electroneurofiziologie(diagnostic:neuropatie nerv femural stg),efectuare RMN pelvian-fara probleme,dupa care a spus ca se mai consulta cu alti colegi asupra diagnosticului.\\\\r\\\\nApoi am consultat un neurochirurg care mi-a indicat efectuarea unui RMN coloana cervicala + screening coloana toraco-lombara.\\\\r\\\\nConcluzii:malformatii vertebrale cervico-dorso-lombare,hernie de disc C2-C3 mediana,hernie discala C3-C4,protruzii discale circumferentiale etajate cervical,stenoza de canal vertebral cervical C5-C7(interpretare radiolog).\\\\r\\\\nMedicul neurochirurg mi-a recomandat efectuarea Computer Tomograf si nicidecum nu se va umbla la coloana.\\\\r\\\\nAm inceput sa-mi amorteasca ambele picioare de la gamba in jos iar stabilitatea are de suferit.\\\\r\\\\nExista tratamente de recuperare(medicatie,medicina-gimnastica recuperatorie,kinetoterapie,bai,acupunctura,etc)sau este strict necesara interventia chirurgicala?
21 Iunie 2015, 22:16:32 Scor: -1 Aproba Dezaproba
Administrator Saptamana Medicala
Va sugerez sa va programati la consult la dr. Georgiana Tache la sectia de reabilitare medicala a Spitalului Floreasca sau la Spitalul Sanador, unde aceeasi doamna doctor va poate oferi un consult de specialitate.
22 Iunie 2015, 11:13:47 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Corina
Buna ziua, va rog sa imi spuneti ce ar trebui sa fac in aceasta situatie.De o saptamana aproximativ, ma cofrunt cu o problema de sanatate mai deosebita pentru mine, intr_o zi in timp ce conduceam mi s/a facut rau, in sensul ca am simtit o presiune in zona cefei urcând spre centrul capului, am ametit ,nu am mai vazut nimic fiind nevoita sa trag pe dreapta repede.Vreau sa precizez ca de atunci ma confrunt cu discomfort in zona capului, ameteala zilnica ,oboseala, si uneori nu reusesc sa ma concentrez la serviciu si nici sa conduc numai pot.Va multumesc anticipat!!!
12 Iulie 2015, 16:14:02 Scor: 1 Aproba Dezaproba
Administrator Saptamana Medicala
Mergeti la medicul de familie sa va dea trimitere la medicul neurolog sau ortoped.
12 Iulie 2015, 16:52:06 Scor: 1 Aproba Dezaproba
Vali v
Bună am o durere umăr drept cu mâna cu tot și amortela mâini dimineață mă trezesc cu palma mâini umfata puțin și nu pot ține nimic din metal în mâna amorțește forțe repede acum 3ani printr-o simplă radiografie am fost diagnosticată cu discopatie cervicală dar nu aveam amoteala ce credeți ca e de făcut am 44 de ani și un loc de muncă cu mult efort fizic
20 Iulie 2015, 07:58:54 Scor: 3 Aproba Dezaproba
Administrator Saptamana Medicala
Consultati un medic ortoped.
20 Iulie 2015, 10:25:04 Scor: 0 Aproba Dezaproba
andreea
Buna ziua, de mai bine de 3 luni am o durere de cap infernala , ameteala de imi era teama sa ies pe strada , am fost la dr si am facut o radiografie si mi sa spus ca e din cauza coloanei cervicale ca e prea dreapta , \r\nmi-a recomandat masaje , am facut , am luat antiinflamatoare dar durerea nu a disparut , chiar mai rau , ma apasa ceva in piept si nu pot inghiti bine , am crezut va e glanda tiroida am facut analiza si acolo mi-I sa spus ca e marita dar nu necesita tratament , \r\nam venit in romania si am facut un rmn la coloana cevicala si ca rezultat e ..protuzie discala c4 -c5 cu tendinta la extruzare , cu compresie durala si interesare radiculara stanga ,\r\nprotuzie discala subligamentara cu comnpresie durala si atingere radiculara stanga c5-c6 , c6-c7 ,\r\nVa rog d-na dr sa ma sfatuiti ce sa fac , , Multumesc
23 August 2015, 20:39:50 Scor: -1 Aproba Dezaproba
simona
Buna ziua, Am 2 protruzii la nivel C5 si C6 de cativa ani. De aproximativ 2 luni mi se zbate de 10-15 ori pe zi degetul mare de la mana dreapta si de cateva zile am o senzatie de usturime la nivelul bratului drept, partea posterioara. Ar trebui sa ma ingrijoreze? Multumesc, Simona
01 Septembrie 2015, 12:51:28 Scor: 6 Aproba Dezaproba
alina
va ro sa-mi spuneti si mie daca e grav sau ce medicatie exista pt protruzii discale toracale etajate ,hernii de disc T11-T12,T12-L1 mici osteofite anterioare toracale,la nivel T2-T3,T3 -T4 T4-T5 T8-T9,protruzii discale minime simetrice ce amprenteaza sacul dural fara conflict disco-radicular.La nivelT11-T12 hernie discala laterala dreapta cu dimensiuni de aproximativ 6\\4 mm ce comprima sacul dural.La nivelT12-L1 hernie discala medio laterala stanga cu dimensiuni de aproximativ 5/3mm ce comprima sacul dural
01 Septembrie 2015, 19:13:33 Scor: 1 Aproba Dezaproba
Mihaela
Buna ziua, am de 1 an jumătate dureri in zona sternului mai mult in partea dreapta si in special la mișcare. De vreo 4 luni s-au accentuat si mai mult in zona sternului. Daca ma mișc aud pocnituri in acea zona. Am facut toate analizele: sânge, radiografii si cat, rezultatul fiind rectitudinea coloanei. Aceste dureri pot avea legătura cu acest diagnostic? Si unde ar trebui sa mai merg sau ce pot face? Va multumesc!
09 Septembrie 2015, 11:50:50 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Mihaella
Imi cer scuze, CT am vrut sa spun. Va multumesc
09 Septembrie 2015, 11:53:21 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Erika
Buna seara, Mama mea a fost diagnosticata cu "Hernie discala C4-C5, cu conflict radicular stang"....mai in detaliu... Tulburari de statica vertebrala cu aplatizarea lordozei cervicale fizilogice. Corpi vertebrali cu inaltime pastrata. Hemangiom la nivelul corpului vertebral C5, cu diametru de 7mm. Minime modificari degenerative, cu osteofitoza marginala anterioara, la nivel C3-C6. Protruzie discala circumferentiala la nivel C3-C4, cu amprentarea sacului dural, fara conflict radicular. Hernie discala C4-C5, paramediana si intraforaminala stanga, cu conflict radicular si ruptura inelului fibros la acest nivel. Canal rahidian de calibru normal. Fara anomalii de semnal la nivelul cordonului medular cuprins in examinare Imi puteti spune va rog ce e de facut?
21 Decembrie 2015, 20:08:52 Scor: 1 Aproba Dezaproba
eugenia manescu
Buna ziua,doresc o parere despre diagnosticul:Protruzii discale C3-C4,C4-C5,C5-C6, cu minime conflicte disco-radiculare bilaterale simodificari degenerative discale cervicale.Necesita operatie!Specifi faptul ca am dureri mari de cap ,amortesc miinile si nu mai am putere in ele.Va multumesc
11 Aprilie 2016, 16:05:47 Scor: 1 Aproba Dezaproba
Loredana
Buna ziua....Am fost diagnosticata cu o hernie cervicala. In urma RMN-ului reiese: Hernie de disc cu baza larga la C5_C6 \' avind contact radicular preforaminal C6 dreapta...Scolioza cervicala dextroconcava si rectitudine in plan sagital...As dori parerea d-voastra. Va multumesc anticipat.
14 Mai 2016, 21:26:14 Scor: -1 Aproba Dezaproba
Administrator Saptamana Medicala
Contactati0o va rog pe Dr. Tache Georgiana la spitalul Sanador din Bucuresti
14 Mai 2016, 21:40:37 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Dana
Buna ziua....as dori sa stiu daca este neaoarat nevoie de operatie pentru urmatorul rezultat la RMN: rectitudinea coloanei cervicale de profil;formatiune in hipersemnal T2 localizata la nivelul vertebrei C7 cu aspect RM de hemangiom;inaltime pastrata si semnal normal al discurilor intervertebrale cervicale; minima protuzie discala C5-C6 paramediana stanga ce amprenteaza sacul dural si vine in contact cu radacina nervoasa C6 stanga preforaminal;hernie de disc C6-C7 ce comprima sacul dural si are efect iritativ asupra radacinilor nervoase C7 preforaminal bilateral, dreapta>stanga;maduva spinarii cervico-toracala pana la T4 cu morfologie si semnal RM in limite normale;nodul cu dimensiuni de 15/22 mm, in hipersemnal T2, la nivelul lobului stang tiroidian.\r\nMentionez ca am 39 ani, am mai facut o operatie pentru hernie lombara in urma careia nu am avut rezultate bune.\r\nVa multumesc anticipat.
07 Iunie 2016, 14:51:48 Scor: -2 Aproba Dezaproba
Bacu Gina
Buna ziua, as dori sa stiu daca este de operat, in urma rezultatului RMN . Medicul neurolog este de parere ca Da si ne-a trimis la medic neurochirurg. Raport medical Investigatii: IRM coloana vertebrala cervicala nativ: Sub rezerva artefactelor de miscare examinarea IRM nativa a coloanei cervicale (sag T1, sag T2, cor STIR, ax T2*) evidentiaza : -piese scheletice cu raporturi normale ; -scolioza dextro-convexa; -pensari de spatii, modificari osteofite si protruzii discale etajate de la C3-C4 la C6-C7; -complex disc-osteofite lateral drept C3-C4 ce prezinta conflict cu radacina C4 dreapta intraforaminal; -protruzie lateral stanga C4-C5 ce prezinta contact cu radacina C5 dreapta intraforamenal; -complex disc-osteofite circumferential C5-C6 ce asociaza hernie laterala dreapta subligamentara cu diametrul antero-posterior maxim 4mm ce comprima sacul dural si continutul sau si prezinta conflict cu radacina C6 dreapta intraforamenal ; -voluminoasa hernie discala medio-laterala stanga C6-C7 (diametrul antero-posterior maxim 5mm ) ce comprima sacul dural, continutul sau si radacina C7 stanga intraforamenal; -hernie mediana cu traiect intracanalar ascendent T1-T2; -protruzii posterioare T2-T3, T3-T4; -maduva spinarii din campul de examinare cu grosime normala si semnal T2 omogen . Va multumesc !
17 August 2016, 17:08:18 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Administrator Saptamana Medicala
Acest site nu emite opinii medicale. Ar trebui pentru o a doua opinie sa mergeti la un neurolog.
18 August 2016, 10:36:22 Scor: -1 Aproba Dezaproba
Șerban Petrica
Bună seara. Am 34 de ani 183 cm și 90 Kg la RMN făcut în aprilie 2016 a iesit: Protruzie discala c6-c7 paramediana stânga ce ampretreaza sacul dural și vine în contact cu rădăcină nervoasa c7 stânga preforaminal. Am urmat un tratament în aprilie cu : arcoxia, betaserc și exerciți medicale și timp de 4 luni nu am mai avut dureri. Acum au inceput iar durerile,ameteli si arsuri C6-C7 si imi amorțește picioarele uneori. Am început tratamentul cu arcoxia, betaserc, gabaran și Tylenol 8 hr 10 zile fără efect dat de un dr. neurolog. Îmi amorțesc buzele și fata. Am făcut în ianuarie 2016 CT la cap și a ieșit bine. Poate sa provoace aceste simptome coloana cervicala și este de operat, ca nu mai știu ce sa fac. Mulțumesc
30 Septembrie 2016, 14:17:33 Scor: -2 Aproba Dezaproba
Administrator Saptamana Medicala
Dr. Georgiana Tache lucreaza la spitalul Sanador din Bucuresti. Daca doriti, solicitati o programare la acest spital, tel. 021 969 9000
01 Octombrie 2016, 09:59:07 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Gulaci
D-na doctor,de cca4ani am dureri de spate in zona rinichiilor.de cca 1an simt ca am un sac in spate.zilnic trebuie sa iau medicament pt durere de cap.2-3buc.mana dreapta imi amorteste si daca inchid degetele simt durerea in palma..durerea de spate are legatura cu durerea de cap?
08 Octombrie 2016, 21:35:02 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Administrator Saptamana Medicala
Gulaci, mergeti la doctor sa va consulte. Fara consult medical nu se poate emite o opinie medicala valabila.
09 Octombrie 2016, 18:40:24 Scor: 0 Aproba Dezaproba
petrut
rezultat RMN.Reducerea lordozei coloanei vertebrale lombare.Hemangioame importante la nivelul corpurilor vertebrale T12(24mm),L2(19mm) si la nivelul pediculilor L4si L 5 bilateral.Pensare posterioara a spatiului intervertebral L5-S1 cu modificari degenerative edematoase,Modic I la nivelul vertebrelor aferente anterior.Discurile vertebrale L4 si L5 cu aspect deshidratat.Protruzie discala circumferentiala L4-L5 cu amprenta sacului dural si fisura in inelul fibros al discului posterior median.Protuzia discala circumferentiala L1-S1 cu hernie discala posterioara paramediana stanga de 14/4 mm(transvers/ap)ce are contact tangential cu radacina S1 stanga.Con medular cu semnal si morfologie in limite normale situat posterior de L1.
08 Noiembrie 2016, 09:35:52 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Neagoe Roxana
RM coloana cervicala ,stergerea lordozei cervicala fiziologice,hernie de discC4 postereo-mediana (3mm diametrul antero-posterior)pe minim debord disc al,in contact cu radacinaC5 foraminala dreapta
17 Ianuarie 2017, 16:54:56 Scor: 0 Aproba Dezaproba
kory
Buna ziua,,,,am fost operata de hernie de disc cervicala C5 in 2012 dar acum am facut un nou rmn la care spune hernie discala C6-C7[4mm dimensiune maxima]cu importanta amprenta asupra sacului dural,mentionez ca au inceput sa simt durerile sper mana stanga iar degetu mic nu-l simt aproape deloc,oare trebuie sa ma operez din nou?Va multumesc anticipat.
21 Iunie 2017, 19:39:46 Scor: 1 Aproba Dezaproba
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Mai 2018

Congresului SRATI 2018, Sinaia Congresului SRATI 2018, Sinaia

09 Mai 2018

In Prahova