Hernia de disc cervicala

Scris de Dr.Tache Georgiana-Ozana 13529 afisari
12:19:27, Marti 31 August 2010
Dr.Tache Georgiana-Ozana

Dr.Tache Georgiana-Ozana

Medic primar recuperare medicala
Doctor în Ştiinţe medicale

Medic coordonator
Centrul de Recuperare
Medicală “Medical Care”
www.medicalcare.ro
contact@medicalcare.ro
021-233 9727
0723.626.289

Hernia de disc cervicală

Scheletul coloanei cervicale este compus din şapte vertebre, cervicale, legate prin articulaţii localizate posterior, articulaţii interapofizare şi prin discuri vertebrale localizate anterior.

Discurile intervertebrale au structură complexă, asigurând mobilitatea gâtului şi stabilitatea coloanei cervicale. Mobilitatea gâtului şi implicit a capului este asigurată în proporţie de 90% de la nivelul primei articulaţii dintre vertebrele cervicale şi scade pe măsură ce ne depărtam de aceasta.
Discul intervertebral are rol de amortizor, consolidând corpurile vertebrale. Degradarea discului intervertebral este deseori consecinţa uzurii, fiind mai rar posttraumatică. Uzura sau degenerarea discului are drept consecinţă instabilitatea coloanei vertebrale cervicale, dar poate conduce şi la compresie pe rădăcinile cervicale. În hernia de disc cervicală, compresia radiculară este legată şi cu instabilitatea vertebrală, nu doar cu uzura sau degradarea discului. Deşi herniile de disc cervicale sunt destul de rare (raport 1/10), comparativ cu cele lombare, instabilitatea creată prin degradarea discului este mult mai importantă la nivel cervical decât lombar şi este legată de marea mobilitate cervicală, raportată la cea lombară. În hernia de disc cervicală nu mărimea herniei contează, ci localizarea ei şi durata de compresiune pe nerv. O hernie voluminoasă produce o compresie evidentă, exprimată prin semne clinice importante, existând o compresie mecanică, iar în herniile mici ca volum mecanismul durerii este cu totul altul, fiind incriminată reacţia chimică dintre rădăcina nervoasă şi nucleul pulpos herniat şi ajuns în contact cu rădăcina nervoasă.

Adevărata durere din hernia de disc cervicală - nevralgia cervicobrahială -, trebuie diferenţiată de cervico-cefalalgia sau cervicalgia comună cu dureri difuze în regiunea gâtului cu iradiere spre cap şi faţă.
Nevralgia cervicobrahială este o durere ce apare la nivelul gâtului, iradiază pe membrul superior şi se prelungeşte până la degetele mâinii, fiind adesea nocturnă. Imobilizarea gâtului cu o minervă ameliorează durerea şi este un semn indirect că instabilitatea cervicală este cauza durerilor.
În funcţie de localizarea durerilor se poate aprecia nivelul de compresie. Cele mai frecvente hernii se localizează la nivelul C5/C6 şi C6/C7.
Durerea pe umăr şi pe membrul superior este însoţită de parestezii sau furnicături la nivelul degetelor, iar mai târziu, dacă compresia nervului continuă, se constată instalarea amiotrofiei sau diminuarea masei musculare a antebraţului şi mâinii cu scăderea forţei musculare. Un semn precoce al herniei de disc cervicale este dispariţia sensibilităţii fine a mâinii cu senzaţie modificată la palparea unei foi de hârtie.

Diagnosticul cert al herniei de disc cervicale se face pe baza examenului RMN de coloană cervicală, examen indispensabil pentru diagnostic şi pentru tratament.
Primul pas al investigaţiilor rămâne însă radiografia standard, nelipsită din bilanţul unei nevralgii cervicobrahiale.
Diagnosticul diferenţial este important şi poate fi făcut cu: periartrita scapulo-humerală (patologia coafei rotatorilor umărului), cu epicondilita sau cotul tenismenului, cu algoneurodistrofia mâinii sau sindromul umăr-mână, cu sindromul de canal carpian etc.

În faza acută este necesară imobilizarea prin colier tip minervă. Tratamentul cu antiinflamatoare nesteroidiene şi antalgice poate fi eficient. Dacă durerea nu cedează, dacă apar semne neurologice (amorţeli ale degetelor şi scăderea forţei musculare) şi dacă imaginea RMN este caracteristică pentru o compresiune prin hernie, este indicată intervenţia chirurgicală. Aceasta constă în ridicarea obstacolului prin cura herniei şi prin stabilizarea vertebrelor prin arthrodeza vertebrală. Operaţia este simplă, iar durerile şi amorţeala dispar foarte repede. În schimb, recuperarea disfuncţiei motorii prin programe adecvate de kinetoterapie se face în 3-6 luni.

Comentarii
buboiu maria
examinarea irm a coloanei cervici-dorsale evidentiaza.. rectitudinea coloanei cervicale de profil si discreta scolioza toracala dextroconvexa....mica formatiune in hipersemnal T1 SI T2 localizata la nivelul vertebrei T5 cu aspect rm hemangiom...vertebre cervicale si toracale cu dimensiuni normale si semnal omogen la nivelul spongioasei....inaltime pastrata si semnal normal al discurilor intervertebrale cervicale si toracale....minima protruzie discala C4 SI C5 paramediana dreapta ce ampreteaza sacul dural fara conflict radicular....maduva spinarii cervico-toracala cu morfologie si semnal rm in limite normale......concluzii...protruzie discala incipienta C4-C5.in rest aspect rm in limite normale...va rog din suflet sa-mi spuneti ce inseamna exact si cat de grav este ca sunt disperata.si cum as putea sa iau legatura cu dvs
22 Noiembrie 2012, 19:26:09 Scor: -2 Aproba Dezaproba
Tache Georgiana
Stimata Doamna, Cat de grav este, trebuie sa-mi spuneti dvs. Prin urmare, cum va doare, daca va amorteste mana, aveti dureri de ceafa, brat, intercostale, va scapa obiectele din mana si tot asa, ameteala sau vertij, contractura musculara cu limitarea miscarilor, acestea sunt elementele clinice la care trebuie sa faceti referire ca sa-mi pot da seama cat de grav este. V-au scazut reflexele? De aceea, pe langa examenul RMN trebuie efectuat si un consult medical. Nu exista boli, exista bolnavi. Doar RMN-ul ii este util neurochirurgului. RMN-ul si consultul clinic ne este util tuturor, inclusiv dvs. Sunati la redactia revistei sau cititi articolele mele din revista SMB in care veti gasi datele de contact. Cu stima, Dr. Georgiana Tache
25 Noiembrie 2012, 19:01:49 Scor: 0 Aproba Dezaproba
buboiu maria
buna ziua.dna doctor si multumesc din suflet pentru raspuns.din pacate acum am reusit sa vad raspunsul dvs.in legatura cu diagnosticul meu in urma unui rmn cervico-dorsal pe care o sa v-il repet ...rectitudinea coloanei cervicale de profil si discreta scolioza toracala dextroconvexa...mica formatiune in hipersemnal t1 si t2 localizata la nivelul vertebrei t5 cu aspect rm de hemangion...vertebre cervicale si toracale cu dimensiuni normale si semnal omogen la nivelul spongioasei...inaltime pastrata si semnal normal al discurilor intervertebrale cervicale si toracale...minima protuzie discala c4 si c5 paramediana dreapta ce amprenteaza sacul dural fara conflict radicular...maduva spinarii cervico -toracala cu morfologie si semnal rm in limite normale.am consultat un medic neurolog,un neurochirurg care m-ia spus ca inca nu este cazul de operatie si un medic ortoped.am urmatoarele simptome ...durere de cap in zona cefei cu ameteli si dureri in zona gatului spate.nu am dureri de umeri sau amorteli ale mainilor in schimb am dureri la coloana din zona umerilor pana la mijlocul spatelui cu contractura musculara la cel mai mic efort si senzatia de sufocare cu palpitatii.durerea de coloana este foarte enervanta,sacaietoare.am fost diagnosticata si cu stare de anxietate.am urmat tratament cu xeforapid si midocalm,iar pentru anxietate urmez tratament cu anxiar si asentra recomandat de medic psihiatru.mentionez ca starea de anxietate exista doar in momentul cand am dureri de coloana.am inceput si kinetoterapia si gimnastica medicala ,dar durerile au reaparut la coloana si intercostale.o sa iau legatura cu dvs cat mai curand ca sincer numai stiu ce sa fac.va multumesc din suflet dna doctor...cu stima buboiu maria...
21 Februarie 2013, 16:12:27 Scor: 2 Aproba Dezaproba
Eugeniu
Buna ziua! \r\nVreau sa va spun ca-n urma unui RMN am fost diagnosticat cu hernie cervicala c5-c6. Nu am nici o durere la spate, cap - in schimb ma doare mina dreapta( la inceput, acum o luna, mai rau, acum suportabil ), virfurile celor 3 degete din mijloc fiind amortite. Doctorii mi-au spus ca deocamdata nu este cazul de operatie dar trebuie sa nu mai ridic nimic ( maxim 1 kg ) sa nu fac eforturi mari ceea ce este foarte greu. In viata de zi cu zi te lovesti de o anumita activitate care necesita un efort. Nu cred ca pot rezista mult timp asa. Ce-mi recomandati?As vrea totusi sa intreprind anumite activitati care necesita un anumit efort. Exista alta solutie alternativa operatiei?
10 Mai 2013, 13:55:34 Scor: 15 Aproba Dezaproba
ionita margareta
cat este de grev; am facut un rmn si rezultatul este; PORTUZIE DISCALA MEDIANA C5 CU MIMNIME EFECTE COMPRESIVE ASUPRA SACULUI DURAL SI RADACINILOR NERVOASE C5 BILATERAL (STANGA DREAPTA) PREFORAMINAL.DEBORDURI DISCALE CIRCUMFERENTIALE LA C4SIC6 CU CONTACTE RADICULARE LA C4SI C6 BILATERAL(STANGA DREAPTA),INTRAFORAMINAL .RECTITUDINE SEGMENTARA A COLOANEI CERVICALE.Am fost la neurochirurg si mi-a zis \'la revedere\' unde sa duc?
13 Februarie 2014, 13:32:20 Scor: 4 Aproba Dezaproba
rosca corina
Buna seara!\\r\\nAcum am iesit de la RMN.Rzultatul examinarii este urmatorul.\\r\\n-examinarea coloanei cervicale evidentiaza modificari degenerative discale,prezenta de protruzii mici mediene C3-C4 si C4-C5 si o hernie paramediana dreapta C5-C6 cu diametru 5 mm.\\r\\nMentionez ca am 43 ani,sunt farmacist.Ce sfaturi imi dati va rog???\\r\\nCu multa stima!
10 Februarie 2015, 22:14:39 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Administrator Saptamana Medicala
Solicitati opinia unui medic ortoped.
10 Februarie 2015, 23:01:27 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Carolea Tiberiu
Buna ziua, In urma examenului IRM am primit urmatorul diagnostic: "Rectitudinea coloanaei cervicale in plan sagital. La nivel C4-C5: protuzie discala in contact cu ambele radacini nervoase C4. La nivelul spatiului intervetrebral C5-C6 exista o hernie discala paramediana stinga, in contact cu radacina nervoasa C6 stinga, asociata cu stenoza moderata a canalului rahidian. La nivelul spatiului intervetrebral C6-C7 exista o hernie paramediana stinga, usor migrata subligamentar, in contact cu radacina nervoasa C7 stinga, asociata cu stenoza de recesus sting." Simptomele au inceput cu o durere puternica de spate si de mina stinga, si capul aplecat puternic spre partea singa, care initial a fost diagnosticata ca Torticolis. Dupa o saptamina cu tratament cu miocalmante, durerea de spate a cedat, dar sa concentrat pe un punct in coloana vertrebala in zona cervicala, in plus: - durerea miinii stingi nu a disparut - am pierdut puterea de a stringe cu mina stinga - amorteli puternice ale miinii stingi. Ce imi recomandati sa fac? Tratamente, Fizioterapie, Kinetoterapie, Interventie Chirurgicala? Multumesc.
17 Martie 2015, 00:22:35 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Administrator Saptamana Medicala
va recomandam sa va programati la consult la cel mai apropiat medic de reabilitare medicala, Dr. Georgiana Tache de la Spitalul Sanador sau oricare altul. O recomandare medicala nu se poate face fara un consult.
17 Martie 2015, 08:00:02 Scor: -1 Aproba Dezaproba
Nicolae Victor
Bună seara doamna doctor! Acum câteva zile, mam trezit cu o durere în zona cervicală , mai mult, abia am reușit să mă ridic din pat , eram parcă paralizat în acea zona, acum mă simt mai bine, deși nu am luat vreun medicament.Acest fenomen mi se întâmplă cam o data pe an, iarna. Am 38 ani, lucrez în construcții, am fost diagnosticat la vârsta de 20 ani cu discopatie. Credeți că e nevoie de intervenție o chirurgicala? Ce îmi recomandați să fac? Mulțumesc, cu multă stimă! ☺
22 Martie 2015, 00:22:53 Scor: 1 Aproba Dezaproba
Administrator Saptamana Medicala
Nu credeti ca ar trebui sa mergeti la consult la un medic ortoped sau neurolog?
22 Martie 2015, 07:47:11 Scor: 0 Aproba Dezaproba
vasile
Buna ziua, am fost diagnosticați osticat cu leziuni prevertebral. Si se extinde. De la v2 pana la v6 u amorteli. Ale mainelor si ameteli vârtejuri da sant de 7 luni asa tktu a reieșit dintr-un accident de circulație ce e de făcut si ce ma sfătuiți va mulțumesc mult si ma bucu ca mai sant oameni ca dumneavoastră să-și faca tmp, pentru noi
26 Martie 2015, 13:39:03 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Administrator Saptamana Medicala
Va sugeram sa solicitati la spitalul Sanador o consultatie la dr. Georgiana Tache, sef sectie reabilitare medicala.
27 Martie 2015, 09:25:13 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici