53
None

Importanța educației în ameliorarea calității vieții copilului cu astm bronșic

Astmul bronșic reprezintă o afecțiune frecvent întâlnită în patologia cronică pediatrică. Prevalența maximă s-a constatat în rândul populației infantile (1-17 ani). În Romania, incidența astmului bronsic la copil este apreciată la 5–7% conform unor studii publicate în literatura de specialitate. Boala survine mult mai frecvent la copiii cu teren atopic. Adesea, la un bolnav atopic se asociaza 2 sau chiar 3 boli alergice, astmul fiind una dintre cele mai frecvente boli alergice.

Educația se adresează personalului medical, copilului astmatic, familiei, persoanelor din anturajul copilului. Este necesară formarea unei echipe medic – pacient – familie, cu o colaborare eficientă, bazată pe încredere, ceea ce duce la creșterea încrederii pacientului în personalul medical și în tratament.


Calitatea rezultatelor depinde de:

 1. personal medical suficient și bine educat;
 2. servicii de specialitate cu posibilitati de diagnostic corect al astmului;
 3. resurse financiare adecvate pentru un tratament eficient;
 4. educatie continua pentru familie și pacient;
 5. intre diferite nivele de asistenta medicala.

• Medicul trebuie sa fie foarte bine informat și pregătit pentru a educa pacientul să-și cunoască boala și să se poata auto-îngriji.

Contactul copilului bolnav cu personalul medical presupune urmatoarele:

 1. permiterea accesului copilului la cât mai multe informații legate de afecțiunea sa; cauzele, modul de manifestare, posibilități de tratament, prognostic;
 2. evitarea concentrării atenției doar asupra deficienței copilului fără a ține cont de potențialele sale;
 3. solicitarea părerii copilului și implicarea lui în tratament pentru a-i creea sentimentul că el deține un rol foarte important în recuperare;
 4. utilizarea eceluiași personal medical, ceea ce permite stabilirea unei relatii adecvate medic – pacient și crearea unui mediu de siguranță pentru copil;
 5. permiterea unei anumite libertăți pacientului deoarece este mai util pentru recuperare să i se permită experimentarea unor situații prin încercare și eroare decât să i se impună anumite decizii.

Informatii privind controlul bolii:

 1. pacientul să administreze corect medicația de fond
  Marea majoritate a medicației antiastmatice se administrează pe cale inhalatorie. Aceasta are avantajul unor efecte locale maxime cu evitarea sau limitarea unor efecte sistemice nedorite. Pentru ca o cantitate cât mai mare din medicament să ajungă la nivel bronșic este necesară o bună tehnică de administrare, ceea ce depinde de capacitatea de cooperare a copilului. Educația adecvată a pacientului privind utilizarea corecta a medicației, duce în timp la controlul bolii și reduce consecințele acesteia asupra vieții de zi cu zi a pacientului, ameliorând astfel calitatea vieții copilului astmatic.
 2. să recunoască simptomele de agravare a astmului și să își administreze singur medicația de tip bronhodilatator (Ventolin conform protocolului demonstrat în criză)
 3. să folosească un tratament personalizat pentru stoparea exacerbărilor cât și pentru prevenirea exacerbărilor declanșate de efort (Ventolin 2 puff-uri înainte de efortul programat)
 4. să se adreseze medicului la timp în cazul exacerbărilor care nu pot fi controlate la domiciliu
 5. să înțeleagă diferența dintre medicația care are ca efect atenuarea exacerbărilor și medicația care controlează simptomatologia pe termen lung
 6. să crească intervalul dintre acutizări prin obținerea unor perioade intercritice de lungă durată și cu simptomatologie minimă sau absentă diurn sau nocturn
 7. să monitorizeze singur evoluția bolii, utilizând determinarea PEF cu ajutorul peak-flow metrului și folosirea sistemului celor 3 zone (oferă informații cu privire la evoluția bolii și previne apariția exacerbărilor) care este individualizat pentru fiecare copil în funcție de cea mai bună valoare personală a PEF

• Educarea pacientului este elementul esențial pentru obținerea și menținerea controlului în astm. Toate acestea necesită o monitorizare de lungă durată, evaluare periodică a simptomelor și funcției ventilatorii. Pentru a avea succes terapeutic este necesară conlucrarea pacientului, altfel tratamentul oricat de corect ar fi, nu va avea succesul scontat.
Acordarea suportului emoțional membrilor familiei bolnavului prin:

 • facilitarea unor întâlniri de grup între persoanele care se confruntă cu aceleași probleme;
 • informarea aparținătorilor cu privire la șansele reale de vindecare, dificultățile ce pot să apară;
 • evitarea dezaprobării fată de reactiile părintilor la boala copilului.

Succesul planului terapeutic într-o boala cronică asa cum este astmul bronsic  depinde în foarte mare măsură de calitatea procesului educațional iar baza procesului educațional o constituie educația pacientului.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha