Incontinenţa urinară la menopauză - Metode terapeutice hormonale

Scris de Dr. Bogdan Staicu, medic specialist obstetrică-ginecologie 2826 afisari
20:31:32, Marti 01 Mai 2012

     La femeile aflate la menopauză, incontinenţa urinară este un simptom des întâlnit, care provoacă neplăceri în viaţa cotidiană.

    Estrogenii joacă un rol  important în mecanismul de contenţie urinară, funcţia vezicii urinare şi a uretrei  diminuându-se odată cu înaintarea în vârstă. La persoanele în vârstă s-a demonstrat un flux urinar mai redus, reziduu urinar crescut, presiuni mai mari de umplere a vezicii, scăderea capacităţii vezicale, scăderea presiunii maxime micţionale.

     A fost studiată distribuţia receptorilor estrogeni la nivelul tractului urogenital, fiind identificaţi la nivelul:

  • uretrei: în epiteliul scuamos al uretrei proximale şi distale, crescând indexul de maturare a acestuia. S-a observat o creştere a fluxului sangvin în submucoasa uretrală şi la nivelul sfincterului uretral după administrarea de estrogeni;
  • vezica urinară: în trigonul vezical; estrogenii au efect direct asupra detrusorului vezical, prin modularea activităţii receptorilor muscarinici şi prin inhibarea fluxului intracelular de calciu în celule musculare, reducând amplitudinea şi frecvenţa contracţiilor ritmice ale detrusorului.
  • musculatura planşeului pelvin este sensibilă la acţiunea estrogenilor, deşi nu au fost identificaţi receptori specifici la nivelul muşchiului ridicător anal;
  • estrogenii au efect direct asupra sintezei şi metabolismului fibrelor de colagen, la femeile cu incontinenţă urinară de efort şi prolaps genital evidenţiindu-se o reducere a colagenului la nivel vaginal şi uretral;
  • receptorii estrogenici au fost identificaţi la nivelul cortexului cerebral, sistemului limbic, hipocampului şi cerebelului, rămânând să fie identificat rolul lor în mecanismul micţiunii.

     Deşi preparatele estrogenice sunt folosite de mulţi ani în tratamentul incontinenţei urinare, rolul lor rămâne controversat. Este dificil de evaluat în studii eficienţa acestora, deoarece există o gamă largă de preparate cu doză şi căi de administrare variate.

     Studiul Hers a urmărit 2763 de femei la menopauză, dintre care 55% au afirmat cel puţin un episod de incontinenţă urinară pe săptămână, fiind repartizate în două grupuri - la unul s-au administrat estrogeni conjugaţi şi medroxiprogesteron acetat, iar la celălalt un preparat placebo.  S-a observat o ameliorare a incontinenţei urinare la 26% dintre femeile din grupul placebo comparativ cu 21% dintre cele care primeau HRT. În acest ultim grup, episoadele de incontinenţă urinară au crescut cu 0,7 săptămânal, comparativ cu 0,1 săptămânal în grupul placebo.

Concluzii :

     Estrogenii au un rol important asupra tractului genital şi urinar inferior.

    Atrofia urogenitală, care apare la menopauză din cauza diminuării secreţiei de estrogeni, determină simptomatologie vaginală şi/sau urinară. Terapia hormonală estrogenică are un rol redus în tratamentul incontinenţei urinare de efort, dar este utilă în ameliorarea simptomelor de tip  micţiune imperioasă, frecvenţă micţională crescută cu emisie minimă de urină.  

Taguri: Incontinenţa urinară la menopauză menopauză Incontinenţa urinară Estrogeni vezica urinara uretra receptori estrogenici Studiul Hers
Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Octombrie 2018

A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018 A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018

17 Octombrie 2018

In Sibiu
Farma Practic ediția 69, Eforie Nord Farma Practic ediția 69, Eforie Nord

05 Octombrie 2018

In Constanta
Pancreas 360°, Bucuresti Pancreas 360°, Bucuresti

03 Octombrie 2018

In Bucuresti
Congresul Național de Dermatologie, 2018 Congresul Național de Dermatologie, 2018

03 Octombrie 2018

In Brasov
Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018 Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018

04 Octombrie 2018

In Cluj