12
None

Intervenție chirurgicală complexă în echipă multidisciplinară, pentru o tumoră de perete toracic

Tumorile peretelui toracic pot apărea din orice tip de țesut (osos, muscular, nervos). Peretele toracic joacă un rol important pentru menținerea în siguranță a organelor localizate în cavitatea toracică și mediastin. Acest perete este alcătuit dintr-un cadru osos și țesut moale (mușchi, țesut adipos) care formează un cadru protector în jurul organelor vitale, cum ar fi inima și plămânii. Peretele toracic include coloana vertebrală, sternul și coastele. Multe tipuri de tumori pot crește în această structură. Majoritatea sunt tumori primare și își au originea în peretele toracic; acestea pot fi benigne sau maligne. Sunt întâlnite și tumori secundare, care se răspândesc (metastazează) la peretele toracic de la altă tumoră situată în alt loc al corpului.

Tumorile non-canceroase ale peretelui toracic sunt relativ frecvente și sunt tratate numai atunci când provoacă probleme, cum ar fi dificultăți de respirație sau durere.  Tumorile benigne ale peretelui toracic cele mai cunoscute sunt reprezentate de: osteocondrom, condrom, displazie fibroasă, lipom, etc.
Tumorile canceroase ale peretelui toracic sunt rare și trebuie tratate. Tumorile canceroase sunt de obicei sarcoame, care provin din țesuturile moi, cartilaj și/sau os. Aceste tumori canceroase sunt clasificate în două grupe, în funcție de originea lor: primare si secundare.
Tumorile primare au ca punct de origine peretele toracic. Tumorile secundare s-au răspândit (metastazează) din alte părți ale corpului sau se extind direct în peretele toracic de la un cancer de sân sau pulmonar. Când o tumoare se formează în oase, țesuturi moi sau cartilaj și este malignă, o numim sarcom. Tumorile maligne ale peretelui toracic includ multe tipuri de sarcom.
Simptomele sarcoamelor peretelui toracic variază în funcție de clasificarea și severitatea tumorii. Este posibil să aveți dificultăți de respirație, durere, inflamație și edem  în jurul tumorii.

Diagnostic și tratament
Procesul de diagnosticare a unei tumori a peretelui toracic începe de obicei cu un examen fizic, urmat de un examen  imagistic, cum ar fi o radiografie, tomografie computerizată (CT) sau rezonanță magnetică (IRM). Pentru stabilirea diagnosticului de certitudine a caracterului de malignitate sau benignitate, este necesară o biopsie de la nivelul acestor formațiuni, urmată de examinarea anatomopatologică si imunohistochimică. Aceasta implică prelevarea unei mostre de țesut din tumoră și testarea acesteia în laborator.  Rezecția chirurgicală este principalul tratament pentru majoritatea tumorilor de perete toracic în stadiu incipient.  Când tumorile sunt în stadiu avansat, este necesară rezecția de perete toracic urmată de reconstrucția acestuia, atât a țesutului osos cât și a țesuturilor moi. Tratamentul suplimentar poate include radioterapie și chimioterapie.
Pentru realizarea unei intervenții chirurgicale  extinse, este necesară uneori o echipă chirurgicală multidisciplinară, alcătuită din chirurgi de chirurgie toracică, ortopezi, chirurgi de chirurgie plastică, sub asigurarea unei anestezii complexe, uneori fiind necesară o intubație selectivă.
Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” dispune de toate specialitățile chirurgicale necesare unei astfel de intervenții chirurgicale complexe.
Astfel, în Blocul operator al Secției Clinice Chirurgie toracică, echipa coordonată de lt. col. medic dr. Adrian Mihail Iordache și mr. medic dr. Daniel Pantile, medici primari chirurgie toracică, a realizat, la începutul acestei luni, o astfel de intervenție chirurgicală, în format multidisciplinar complex, având alături specialiști în: Ortopedie și traumatologie (mr. medic dr. Eduard Cernat – medic primar ortoped), Chirurgie Plastică, microchirurgie reconstructivă și arsuri (dr. Muraru Dragoș – medic specialist și dr. Carmen Pelinaru, medic rezident), dr. Camelia Găvan, medic rezident Chirurgie toracică şi, nu în ultimul rând, Anestezie și Terapie Intensivă (lt. col. medic dr. Mihai Latiș. medic curant ATI, alături de colectivul Secției Clinice ATI a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”).
Intervenția chirurgicală a constat în rezecția parietală a țesuturilor moi, până la nivelul grilajului costal, la nivelul peretelui toracic anterior, eliminând în bloc formațiunea tumorală în limite oncologice, urmată de reconstrucție cu lambou musculo-cutanat.
Astfel, după excizia formațiunii tumorale de la nivelul toracelui anterior stâng, defectul restant a fost de aproximativ 15/12 cm. Având în vedere antecedentele pacientului și particularitatea cazului, a fost aleasă o variantă de reconstrucție care să ofere o acoperire optimă a defectului, într-un timp operator redus. Astfel, cu pacientul poziționat în decubit lateral s-a ridicat un labou musculo-cutanat cu mușchi latissimus dorsi de aproximativ 15/10 cm printr-o incizie oblică de la nivelul liniei axilare posterioare până la nivelul crestei iliace stângi. S-a disecat un tunel la nivel axilar prin care a fost transpoziționat lamboul musculo-cutanat, fără secționarea tendonului mușchiului latissimus dorsi.
Mușchiul latissimus dorsi a fost folosit pentru acoperirea claviculei și a defectului de la nivelul toracelui anterior stâng.
Evoluția postoperatorie a fost favorabilă, pacientul fiind externat cu lambou viabil, bine integrat, în curs de vindecare chirurgicală.

Mr. Medic Dr. Daniel Pantile, medic primar
Chirurgie toracică

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha