None

Medicina traditionala chineza-tratamentul dismenoreei

     Sindromul dureros care precede sau însoţeşte menstruaţia şi în care domină algia abdomino-genitală se numeşte dismenoree. Simptomatologia este complexă şi include: crampe abdominale-hipogastrice sau dureri surde ce iradiază spre zona sacrală sau membrele inferioare, flux menstrual abundent, cefalee, ameţeli, greaţă, tulburări ale tranzitului constipaţie/diaree, urinare frecventă.

     Dismenoreea reprezintă o problemă de sănătate care afectează femeile din întreaga lume, cu prevalenţă crescută la adolescente şi la femeile tinere, fiind una dintre cele mai frecvente cauze ale absenteismului de la şcoală şi de la serviciu.

     Factorii de risc includ: vârsta tânără, nuliparitatea, fumatul (studii efectuate asupra unui grup de tinere, cu vârste între 14 şi 20 de ani, care fumează pentru a slăbi au arătat o incidenţă crescută a dismenoreei), stările de depresie, anxietatea.

     Medicina tradiţională chineză consideră că dismenoreea este sinonimă cu o tulburare în circulaţia Qi-ului şi a sângelui, care poate fi cauzată de un blocaj sau de o deficienţă. Caracterul, localizarea, intensitatea, momentul apariţiei durerii şi examenul limbii şi al pulsurilor efectuate în stilul diagnosticului specific medicinei chinezeşti sunt importante în deducerea etiopatogeniei şi a organelor-meridianelor energetice afectate.

     Precizia diagnosticului este esenţială, din aceasta derivând alegerea principiului terapeutic.

     Discuţiile cu un specialist în medicină tradiţională chineză urmăresc şi evidenţierea în primă etapă a factorilor de comportament emoţional, mental, alimentar care au condus la apariţia dezechilibrului, urmând ca, pe parcursul terapiei, să se încerce corectarea lor. În medicina chineză se acordă o importanţă crescută profilaxiei şi pregătirii pacienţilor pentru a înţelege de ce este necesară această schimbare. Medicina chineză consideră că stările de depresie, resentimentele, furia, ura determină un blocaj al energiei la nivelul ficatului, urmat de stază de sânge la nivelul uterului şi apariţia durerilor, iar suprasolicitarea fizică, expunerea la frig şi umezeală, excesele sexuale sunt incluse în cadrul factorilor de risc.

     Scopul tratamentului este de a tonifia deficienţele, de a elimina blocajele/staza, de a elimina excesul şi de a regla activitatea organelor interne. Aceste obiective se ating apelând la formule fitoterapeutice individualizate, acupunctură cu varianta sa auriculoterapia sau la masajul chinezesc, folosite cel mai adesea în asociere. Un tratament corect ajută la controlul durerii, la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi la restabilirea stării de sănătate.

     Rezultatele tratamentului prin acupunctură şi fitoterapie în dismenoree sunt deosebite. Este necesară o lună de tratament cu trei şedinţe săptămânale de acupunctură pentru ameliorarea simptomatologiei şi 2-3 luni de tratament combinat pentru o echilibrare completă.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha