62
None

Micro-TESE*, procedura salvatoare în cea mai severă formă de infertilitate

*(extracția microchirurgicală a spermatozoizilor din testicul sub microscop)

Azoospermia non-obstructivă este definită drept absența spermatozoizilor în ejaculat ca urmare a unei spermatogeneze defectuoase, fiind considerată drept cea mai severă formă de infertilitate masculină, însă extrem de comună în practica medicală. Conform celor mai recente ghiduri emise de Asociația Americană de Urologie și Societatea Americană pentru Medicină Reproductivă, pacienților care se confruntă cu acest diagnostic trebuie să li se propună de către medicul specialist intervenția micro-TESE pentru a putea avea urmași pe cale biologică.

În ce constă micro-TESE? Deși bărbații diagnosticați cu azoospermie non-obstructivă pot să nu prezinte spermatozoizi într-o analiză a spermei, pot avea zone focale în care are loc producția spermatozoizilor în testicul. Procedura micro-TESE presupune prelevarea spermatozoizilor din tubii seminiferi localizați în testicule, cu ajutorul unui microscop cu putere mare de mărire (30-40x). Ulterior, un biolog va analiza minuțios probele extrase pentru a preleva spermatozoizi ce sunt folosiți în tehnici de reproducere umană asistată imediat, dacă ovocitele sunt de asemenea disponibile, sau pot fi congelați pentru utilizare viitoare (ICSI sau FIV). Conform studiilor, spermatozoizii congelați pot avea rezultate mai bune în obținerea unei sarcini decât cei proaspeți.
Pacientul se află în timpul intervenției sub anestezie generală timp de maxim o oră, după efectuarea unei incizii de 2-3 cm la nivelul testiculelor fiind introdus de către chirurgul urolog un ac extrem de fin pentru a extrage o mostră de țesut. Se oprește hemoragia și se suturează testiculul, fiind repetată, dacă e cazul, intervenția la vel de-al doilea testicul.
Pacienții cărora le este recomandată micro-TESE sunt cei care prezintă un nivel corespunzător de testosteron însă alte teste de laborator indică faptul că nu produce suficienți spermatozoizi, precum și cei care continuă să rămână azoospermici chiar dacă au beneficiat de tratament și nivelul de testosteron rămâne normal timp de cel puțin 4 luni.
Avantajul principal al intervenției constă în faptul că ratele de prelevare a spermatozoizilor ajung până la 60%, precum și că lezează cel mai puțin țesutul testicular comparativ cu procedurile standard de biopsiere testiculară. Tehnicile convenționale de biopsiere sunt imprecise, motiv pentru care rata lor de  succes se află la jumătate comparativ cu micro-TESE. În cazul în care nu sunt găsiți/extrași spermatozoizi în timpul micro-TESE, dacă se repetă intervenția ratele de succes în prelevare ajung la 7-10%, fiind indicat un interval de 6-12 luni între cele două operații.
Pacientul poate fi externat chiar în aceeași zi și este informat în 10-12 ore dacă sunt identificați spermatozoizi de către biolog în urma analizei mostre de țesut. În ceea ce privește potențialele complicații asociate intervenției, pot apărea hemoragie, infecție, leziuni testiculare, precum și riscurile deja cunoscute asociate anesteziei generale. Post-operator suturile se dizolvă și nu vor lăsa cicatrici vizibile, testiculele vindecându-se rapid și cu nivel minim de durere, însă chirurgul urolog recomandă de obicei medicație analgezică și antibioterapie pentru prevenirea unei infecții. Este indicată amplasarea de gheață local pentru a reduce inflamația și trebuie evitată orice activitate sexuală sau exercițiul fizic intens timp de aproximativ 10 zile post-operator.

Comentarii


Mihai

În urma unei analize rezultatul fiind azoospermie

May 29, 2024, 2:17 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha