47
None

Despre cristalinele artificiale

Cristalinul natural este lentila ochiului, în mod normal transparentă la naștere. În situația în care transparența acestuia se reduce, apare cataracta și este necesară înlocuirea sa cu un cristalin artificial. De asemenea, această înlocuire a cristalinului natural, transparent de data aceasta, se poate efectua și în anumite situații când se dorește obținerea independenței față de ochelari.

Principala recomandare a cristalinelor artificiale sau lentilelor intraoculare este în cazul afecțiunii cataractă,
când transparența redusă a cristalinului natural determină apariția vederii încețoșate, senzației că privim printr-un geam mat, sensibilitate față de lumină, modificarea frecventă a dioptriilor ochelarilor, „revenirea vederii de aproape“. În situația unor dioptrii mari, care nu se pot corecta cu ajutorul laserului, tot implantul de cristalin poate fi o rezolvare, existând posibilitatea înlocuirii acestuia, ca și în cazul operației de cataracta (înlocuirea cristalinului în scop refractiv).
Odată introdus în ochi are capacitatea de a refracta lumina ce pătrunde prin pupilă, în acest fel imaginea se obține pe retină, iar individul poate să vadă clar. Cristalinele artificiale au diferite puteri dioptrice, ca și ochelarii sau lentilele de contact. Există mai multe măsurători care se fac înaintea stabilirii dioptriei corespunzătoare a cristalinului artificial, curbura corneei și lungimea axului ocular fiind doi parametri foarte importanți în cadrul acestor măsurători.
Materialul din care este confecționat un cristalin artificial este perfect biocompatibil, fără să existe riscul respingerii lui de către organism, poate fi acrilic sau să aibă alte componente de plastic. Acest material poate să fie mai rigid, cristalinul artificial nefoldabil, foarte puțin utilizat în zilele noastre, cât și moale, cristalinul artificial foldabil, cel mai utilizat, materialul putând să fie hidrofil sau hidrofob (posibilitate mai mică de a dezvolta ulterior cataracta secundară). De asemenea, există și materiale care protejează ochiul de acțiunea periculoasă a razelor ultraviolete.  
Industria cristalinelor artificiale a cunoscut o evoluție extraordinară în ultimele decenii, în scopul adaptării cristalinelor artificiale la nevoile omului modern, care în contextul unei vieți active are așteptări mari, urmărind obținerea după operația de schimbare a cristalinului (cu sau fără cataractă) a unei vederi foarte bune și a unei dependențe cât mai reduse de ochelari sau lentile de contact. În aproape toate cazurile, cristalinul artificial nu trebuie înlocuit toată viața, sunt excepționale situațiile când se impune această înlocuire.
Există mai multe tipuri de cristaline artificiale: monofocale, multifocale, de tip EDOF, torice, acomodative. Toate cristalinele artificiale se implantează în sacul cristalinului natural, după ce cristalinul natural cu sau fără cataractă este scos în prealabil.
Astfel, putem oferi pacienților o gamă largă de produse, capabile să satisfacă o multitudine de nevoi. În clinica Ama Optimex avem la dispoziție cele mai noi modele de cristaline artificiale, cât și o bogată experiență în ceea ce privește implantarea acestora, atât pentru operația de cataractă, cât și în scop refractiv.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha