46
None

Prezervarea fertilităţii, o soluție pentru viitorul pacienţilor care trec prin lupta cu un diagnostic oncologic

Deși este o temă despre care se discută peste tot în lume, oncofertilitatea este la început de drum în România. Ca domeniu la graniţa între oncologie și reproducere umană asistată, oncofertilitatea are ca obiectiv prezervarea fertilităţii pacienţilor, bărbaţi și femei, care primesc un diagnostic de cancer. Poate fi privită ca o șansă în plus a acestor pacienți, prin prisma faptului că materialul biologic, prelevat embriologic, prin tehnici de reproducere umană asistată, poate să constituie sursa de viaţă și viitor pentru pacienţii oncologici.

La primirea unui diagnostic de cancer întrebările unui pacient sunt legate de supravieţuire, dar și de viitor, mai ales când vorbim de oameni tineri, care ar dori să își întemeieze o familie. Tratamentele oncologice, radioterapice / chimioterapice pot afecta calitatea celulelor cu diviziune rapidă – ovarele şi testiculele - de aceea punem la păstrare aceste celule, prin congelare, să putem să le folosim ulterior în procedee de reproducere umană asistată.

După tratamentele oncologice specifice, infertilitatea poate fi o complicaţie temporară sau permanentĂ.
Conlucrarea cu medicii oncologi și cu specialiști care constituie tumor board-uri în jurul acestor pacienţi este un obiectiv principal în contextul terapeutic. Este foarte important să cunoaștem ce se poate face în domeniul prezervării fertilităţii acestor oameni. Să îi consiliem, să informăm înainte de a trimite pacientul către tratamentele oncologice, să îi direcţionăm corect către centrele care fac reproducere umană asistată.

Oncofertilitatea vine să răspundă, prin resurse specifice și concrete, întrebării pe care o pun toţi pacienţii care primesc un diagnostic de cancer: “Oare voi supravieţui” sau “Mă pot gândi la viitor?”. Răspunsul, din punctul nostru de vedere, ca medici care ajutăm cuplurile să aducă pe lume copii prin tehnici de fertilizare in vitro sau alte tehnici RUA, este “Da”. Există șanse de a aduce pe lume copii după tratamentele oncologice. La nivelul la care este domeniul oncofertilităţii în Europa și în lume, putem spera să ne aliniem progreselor domeniului și în România. Aș sublinia, de asemenea, perspectiva psihologică a demersului de prezervare a fertilităţii. Pentru un pacient care primește un diagnostic de cancer, a ști că are “o asigurare de viitor”, că poate într-o bună zi să își întemeieze o familie, să aducă pe lume copii, că are viitor…înseamnă mult din punct de vedere psihologic într-o luptă ce pare a îi limita șansele de supravieţuire. Încercăm să ajutăm și avem speranţa că vom aduce pe lume copii prin aceste resurse. Este un proiect de solidaritate și un gest nobil din partea medicilor care s-au implicat în proiectele noastre pentru acești oameni.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha