11
None

OTOPLASTIA - corectarea "urechilor clăpăuge"

     Urechile clăpăuge reprezintă de fapt o malformaţie de formă a cartilajului auricular, care modifică poziţia urechii în raport cu extremitatea cefalică.

     De cele mai multe ori, persoanele cu urechi clăpăuge sunt ţinta unor glume răutăcioase încă din copilărie, motiv pentru care, adesea, această problemă poate genera complexe importante. Părul lung este de regulă soluţia prin care aceşti pacienţi încearcă să-şi ascundă urechile de glumele proaste ale colegilor. Dar rezolvarea problemei şi pentru a scăpa de astfel de complexe o reprezintă OTOPLASTIA.

"Ce este otoplastia ?"

     Otoplastia este metoda chirurgicală prin care se pot corecta atât forma cât şi dimensiunile pavilionului auricular, dar şi poziţia acestuia în raport cu extremitatea cefalică. În concluzie, prin otoplastie se poate remodela cartilajul auricular, redând astfel urechii forma şi dimensiunile normale,  micşorându-se totodată şi unghiul format între ureche şi extremitatea cefalică. Concomitent, se poate remodela şi lobul auricular dacă este necesar. Este o intervenţie personalizată, care va ţine cont de particularităţile individuale ale fiecărui caz în parte.

"Cui se adresează această intervenţie chirurgicală?"

     Intervenţia este indicată pentru toţi cei care suferă de complexul urechilor clăpăuge, atât copii (după 10-12 ani) cât şi adulţi. Este relativ simplă, iar rezultatele sunt adesea spectaculoase, modificând radical înfăţişarea şi redând încrederea în propria persoană.

"De ce vom ţine seama înaintea operaţiei?"

     O astfel de intervenţie trebuie programată din timp, deoarece există o serie de tratamente care trebuie întrerupte preoperator (exemple: anticoncepţionalele, antiinflamatoarele, antidepresivele etc.). Este contraindicată o astfel de intervenţie în perioada menstruaţiei sau imediat după o naştere. Înaintea unei astfel de intervenţii sunt necesare o serie de analize şi investigaţii preoperatorii (la indicaţia medicului dvs). pentru depistarea unor eventuale afecţiuni preexistente operaţiei. Prin urmare, orice probleme de sănătate au existat sau încă mai există vor fi comunicate medicului dvs. înaintea operaţiei.

"Detalii despre intervenţia chirurgicală şi perioada postoperatorie imediată"

     Operaţia se poate face atât cu anestezie locală cât şi cu anestezie generală, iar durata acesteia este de aproximativ 2 ore. Nu necesită spitalizare. Prin această operaţie, practic, se remodelează cartilajul auricular, care generează forma, dimensiunile şi poziţia urechii. De regulă, se operează ambele urechi, pentru a obţine simetrie. Incizia de abord se poziţionează în spatele urechii (chiar în pliul retroauricular), astfel încât cicatricea rămasă în urma acestei intervenţii să nu se observe ulterior. Imediat după operaţie apar edeme şi echimoze, dar dispar rapid în câteva zile după operaţie. Durerile sunt suportabile şi se pot ameliora cu analgetice obişnuite. Vindecarea necesită circa 2 săptămâni, dar reluarea activităţii este posibilă a doua zi după intervenţie. Totuşi, pentru a se asigura o vindecare de calitate şi un rezultat durabil în timp, postoperator este necesară purtarea unei bentiţe elastice, pentru o perioadă de aproximativ 4-6 săptămâni după operaţie. Deşi pare o intervenţie simplă, ea necesită experienţă din partea chirurgului, deoarece manevrarea incorectă a structurilor cartilaginoase poate genera deformări vizibile şi, uneori, imposibil de corectat printr-o reintervenţie.

"Care sunt principalele complicaţii ce pot să apară după o otoplastie?"

     Otoplastia este o intervenţie simplă, fără complicaţii semnificative dacă este practicată de un chirurg cu experienţă. Cu toate acestea, vom avea în vedere faptul că orice intervenţie chirurgicală presupune anumite riscuri, acestea fiind direct proporţionale cu vârsta şi cu starea de sănătate a pacientului. Aceste riscuri vor fi evaluate în mod individual pentru fiecare pacient în parte, printr-un control preoperator riguros.

În concluzie

     Otoplastia este o intervenţie minimă, se poate face cu anestezie locală şi nu necesită spitalizare. Convalescenţa este scurtă, durerile sunt practic inexistente, iar rezultatele se pot observa imediat. Acestea pot fi adesea extrem de spectaculoase. Caracterul minim invaziv, precum şi efectele adesea spectaculoase fac din această intervenţie o soluţie optimă pentru toţi cei care suferă de complexul urechilor clăpăuge, indiferent de sex sau vârstă.

Comentarii


ovidiu

si eu sufar de aceeas boala cat costa aceasta operatie ?? sunt riscuri ??

April 18, 2012, 2:30 a.m.
7
1
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha