54
None

Obsesia patologică pe alimentaţia biologică

Ortorexia nervoasă (Bratman 1977) este o tulburare nevrotică a comportamentului alimentar caracterizată prin fixaţia obsesiv-compulsivă pe „mâncare sănătoasă“, fixaţie descrisă ca dependenţă de alimentele „bio“. Se caracterizează deci prin obsesia patologică pe alimentaţia biologică pură şi pe magazinele care comercializează „bio foods”.

Acest stil de viaţă conduce către restricţii în dietă, combinate cu tulburări de personalitate şi de comportament. Preocuparea excesivă pentru calitatea mâncării se îmbină cu comportamentul obsesiv-compulsiv.

Pacientul are permanent un plan de alimentaţie – când şi cum, dar, mai ales, ce să mănânce (alimente precis selectate şi cântărite). Dacă nu are controlul strict al alimentaţiei, apare o anxietate intensă, urmată de restricţii alimentare severe în perioada următoare, până la înfometare.

În spatele acestei atitudini nevrotice pot fi întâlnite tulburări fizice sau psihice serioase ale persoanelor (ortorexice), precum şi complicaţii ale dietei restrictive şi ale atenţiei excesive (hiperpreocupare) asupra alimentelor şi obiceiurilor alimentare. Uneori se începe cu dorinţa de a îmbunătăţi sănătatea personală.

Elemente de diagnostic sau complicaţii ale ortorexiei pot fi:

• frica hipocondriacă de boli şi anxietatea în faţa morţii,

• deficit în stima de sine, neîncredere în propria persoană până la fobii sociale,

• depresie medie sau majoră pe fondul autoculpabilizării,

• tulburare de identitate de sine, sentiment de insecuritate, depersonalizare, derealizare, tulburare de panică.

• izolare socială, decompensări psihotice pe fondul unor personalităţi tip borderline,

• alte tulburări de comportament alimentar grave: anorexie, bulimie,

• consecinţele nedorite ale izolării sociale, probleme de familie, de relaţie de cuplu,

• malnutriţie, deprivare vitaminică sau obezitate,

• comportament dependent de informaţii din exterior, “persoane competente „specialişti, nutritionişti etc.

În prezent, specialiştii caută să delimiteze graniţa între mâncare sănătoasă şi comportamentul nevrotic alimentar.

Oricum, starea psihică de bine - sănătatea psihică - păstrată în condiţiile mâncatului sănătos ne asigură de faptul că s-a creat un echilibru, că avem o abordare corectă a conceptului de „mâncat sănătos”. Dacă suntem apăsaţi de stările de mai sus există riscul ortorexiei nervoase.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha