None

Produsele preparate în laboratorul farmaciei, tot mai rare, însă de un real ajutor pentru pacienţi

Produsele preparate în farmacie, fie că vorbim despre reţete magistrale, realizate după indicaţia unui medic şi adaptate la nevoile pacientului, sau despre cele elaborate după reţete speciale ale farmaciilor cu tradiţie, oferă o alternativă eficientă, personalizată şi de multe ori mai accesibilă că preţ decât medicamentele clasice, de sinteză.

Farmaciile cu tradiţie păstrează reţete transmise din generaţie în generaţie de către farmacişti, reţete care şi-au dovedit eficacitatea pentru mii de pacienţi. Preparatele elaborate pe baza acestor reţete sunt şi azi competitive şi se bucură de apreciere din partea bolnavilor. “Avem pacienţi care revin de ani de zile pentru un anumit preparat. De exemplu o mămica ne-a spus că fata ei refuză să se mai spele pe cap daca nu are şamponul nostru antimătreaţă”, spune dna. farmacist Eva Fazekas responsabil receptura în cadrul Farmacia 3, una dintre farmaciile orădene care se mândreşte cu oferta sa vastă de preparate cu tradiţie.

Preaparatele sunt realizate în laboratoarele proprii ale farmaciilor de către farmacişti cu experienţă, utilizându-se substanţe şi aparatură  modernă, iar dozarea poate fi adaptată precis la nevoile fiecărui pacient, lucru deosebit de important mai ales atunci cand este vorba despre copii sau despre persoane cu anumite afecţiuni pentru care dozele medicamentelor clasice nu corespund.

Printre cele mai populare produse magistrale sunt cele ce tratează afecţiuni dermatologice – acnee, negi, pitiriazis, psoriazis, dermatite, candidoză la diferite nivele sau mătreaţă. Există însă preparate pentru o mult mai mare varietate de probleme, de la ulcer varicos, tuse, colici şi până la afecţiuni reumatice şi digestive. 

În laborator se realizează şi preparate cosmetice, dedicate îngrijirii tenului: creme cu vitamine pentru mâini şi faţă sau creme pentru albirea tenului.

Din nefericire, în ultima perioadă, preparatele realizate în laboratorul farmaciei au devenit din ce în ce mai rare, la fel ca şi farmaciile care le mai prepară. În perioada 1959-1975, farmaciile din România erau clasificate în patru grade de valoare, unul dintre criteriile cele mai importante fiind numărul de reţete magistrale efectuate lunar.

Volumul de preparate era uriaş comparativ cu cel de azi, iar farmaciştii îşi exercitau “arta” în adevărate fabrici de leacuri.

În prezent însă, existenţa unui număr foarte mare de medicamente de sinteză, combinată cu încasările relativ mici pe care le aduc preparatele tradiţionale şi cu aparitia unei noi generaţii de medici, care prescriu tot mai rar produse din laboratorul farmaciilor, contribuie la intrarea într-un con de umbră a acestora. Pe nedrept, ţinând cont de multiplele avantaje pe care le oferă în continuare această categorie de preparate.

Din fericire, exista înca farmacii care continuă să îşi pună în valoare experienţa în domeniul produselor magistrale, precum şi noi generaţii de tineri farmacişti care învaţă secretele meseriei de la mentori ce au în spate zeci de ani de experienţă în munca de laborator şi care vor duce mai departe această artă ce necesită nu doar pricepere, ci şi suflet.

www.farmacia3.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha