14
None

Psoriazisul - impactul asupra calității vieții pacientului

Din păcate, psoriazisul este afecțiunea care „dă mari bătăi de cap” în întreaga lume și despre care se vorbește din ce în ce mai mult, și pentru care se dezvoltă, cu ajutorul cercetării, noi tratamente.

În Registrul Național de boli  dermatologice există un modul dedicat psoriazisului. Avem 10.000  de pacienți înregistrați, unii cu forme grave. Mesajul principal al campaniei pentru psoriazis a fost că nu este contagios, că nu trebuie să ne speriem de persoanele care au psoriazis pentru că nu se ia.

Sunt destul de rare formele care se transmit din generație în generație dar ele există. E greu de spus o vârstă la care debutează această afecțiune, de foarte multe ori se corelează cu stresul și atunci este la vârsta adultului tânăr care începe să aibă multe griji și probleme. Pot spune că am avut pacienți la care s-a știut când a debutat boala, dar cu certitudine s-a diagnosticat la 60 de ani.

Psoriazisul are o componentă genetic dar sunt multi alți factori care pot declanșa boala (stres, medicamente). Este o afecțiune care astăzi există într-o armonie medic-pacient și aderență: pacientul trebuie să adere convins la tratament, să respecte întocmai sfatul medicului, care știe toate amănuntele bolii.

Psoriazisul vulgar clasic

Aceasta este cea mai frecventă și cea mai simplă formă, care poate avea formă ușoară, moderată sau serveră. Există și alte forme, cu afectare articulară, care uneori precede afectarea cutanată. Este un diagnostic greu de pus, dar creează un mare disconfort pacientului. Aceasta este o formă eritrodermică, o urgență medicală, care trebuie tratată rapid și controlată.

Referitor la corelația între severitate și impactul asupra calității vieții pacientului, prima impresie ar fi să spunem că e o corelație directă dar, diverse studii au arătat că nu întotdeauna este așa.

Cele realizate în străinătate, în care se discută despre o corelație între cât de mulțumiți sunt pacienții de rezultatul tratamentelor, am avut surpriza să vedem că erau mai mulțumiți cei cu afecțiunea severă decât cei cu afecțiunea ușoară. Pacienții cu afecțiunea severă aveau la îndemână un tratament puternic, agresiv, care era și spectaculos. Cei care aveau forma ușoară erau mai nemulțumiți deoarece plaga avea o vindecare mai lentă. Nu există întotdeauna această corelație între severitate și calitatea vieții pacientului, un lucru este însă e foarte clar: psoriazisul afectează cel mai mult calitatea vieții și trebuie tratat; pe lângă faptul că este și o afecțiune care depășește cu mult limitele pielii, este o afecțiune cu multe repercursiuni asupra organismului. Netratarea psoriazisului poate duce, din păcate, la evenimente în alte zone ale corpului decît al tegumentului: gastrice, cardiovasculare, articulare. Obligatoriu psoriazisul ar trebui tratat de o echipă multidisciplinară, și anume: dermatolog, internist, cardiolog, reumatolog, psiholog, mai ales că este o afecțiune ce destabilizează psihic bolnavul, îl izolează de societate prin aspectul fizic al evoluției acestei afecțiuni.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha