15
None

„Tot corpul medical trebuie să fie conştient de epidemia de diabet”

Interviu Prof. Dr. Maria Moţa, Medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Medic primar Medicină Internă

Prevenţia este o problema extrem de complicată şi depăşeste graniţele  medicinei.

Nu numai diabetologii trebuie implicaţă, ci tot corpul medical trebuie să îşi aducă aportul, dar acest lucru nu este de ajuns. Medicii de familie sunt aici extrem de importanţi, cunosc fiecare pacient. E nevoie de implicarea mediului academic. E nevoie de implicarea guvernului, nu numai a Ministerului Sănătăţii şi a Învăţământului, ci şi a Ministerului Agriculturii. ONG-urile joacă un rol extreme de important. Există o strânsă corelare între DZ de tip 2 şi stilul de viaţă. Toate persoanele de decizie trebuie implicate, din politică și administrație.  E foarte important să trăim într-un mediu sănătos, departe de fast food, mai ales la nivelul şcolilor. Există o lege în acest sens care nu se respectă. Copiii au acces facil la fast-food, în loc să fie educați să prefere legume,  fructe, o dietă sănătoasă.

Referindu mă la prevenţie, s-a schimbat percepţia.

Dacă se credea că acei 20% din populaţie care au risc crescut de a dezvolta DZ, sunt grupul ţintă pentru prevenţie, tocmai aceștia răspund mai greu la măsurile de prevenţie şi în schimb cel mai bine răspund cei cu risc mic. De ce să intervenim pe un grup care nu răspunde, şi să îi lăsăm pe cei cu risc mic să dezvolte risc crescut. Ideea este să se facă prevenție la nivelul întregii populaţii. Faptul că populatia cu cel mai mic risc răspunde cel mai  bine la măsurile de prevenţie, poate fi şi o problemă de informare. Mass media are un rol covârşitor, pentru că asigură accesul al informaţie cu costuri minime. Persoanele care transmit mesajele trebuie să fie buni cunoscători ai acestui fenomen, şi recunoscuţi de publicul larg ca vectori de informare.

Ce alte campanii de prevenţie al diabetului ar putea fi realizate

Dintotdeauna omul a sfinţit locul. Înainte de a se declara Ziua Internaţională de Luptă împotriva Diabetului, pe 14 noiembrie, în toate centrele de diabet s-au derulat ample acţiuni de educare a populaţiei.

Am avut actiuni in strada pentru publicul larg, cu corturi instalate, unde s-au facut  dozari de glicemie si hemoglobina glicata, nu cu scopul de a depista diabetul.  Scopul a fost de a demonstra populatiei largi ca putem afla daca avem diabet in cateva secunde.

Din 2016 am avut caravane cu echipespeciale care au examinat piciorul diabetic, pentru a constientiza riscul pe care acesta il implica pentru bolnavii de diabet. Prevenirea ulceratiilor si scaderea nivelului de amputare este extrem de importanta, riscul fiind de 10 ori mai mare ca la nediabetici.

Oamenii trebuie să îşi reaminteasca de riscurile acestei boli, şi chiar dacă uneori sănătatea nu e totul, totuşi fără sanatate nu e nimic, şi DZ e o boală care trebuie depistată la timp şi tratată pentru a nu deveni invalidantă. Am avut campanii foarte utile susţinute, mă refer în special la 3 mari campanii organizate din 2012, Craiova, Timişoara, Târgu-Jiu, Arad, Oradea. Ele nu sunt  suficiente.Tot corpul medical trebuie sa fie conştient de epidemia de diabet şi este nevoie să ne preocupam mai mult de aceasta idee.  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha