47
None

Retinopatia de prematuritate

Retinopatia de prematuritate reprezintă principala cauză de orbire la copilul născut prematur. În plus, întrucât au un risc crescut de afecţiuni oftalmologice care netratate la timp duc la o vedere scăzută, aceşti copii necesită controale periodice.

Vârsta de gestaţie mică şi greutatea mică la naştere sunt principalele cauze ale retinopatiei de prematuritate. Severitatea bolii este strâns legată de standardul de îngrijire al nou-născutului (administrarea de oxigen trebuie făcută după reguli bine stabilite), precum şi de alte afecţiuni ale copilului (infecţia, boala pulmonară cronică, anemia, enterocolita ulcero-necrotică). Retina (zona din interiorul ochiului care ne permite să vedem), format  din ţesut nervos şi vase de sânge, la copilul născut prematur este incomplet dezvoltată. Vasele de sânge se pot opri din creştere după naştere, mai ales datorită nivelului mai mare de oxigen din mediul extern faţă de cel intrauterin, iar ulterior se pot dezvolta vase de sânge anormale care pot duce la dezlipire de retină şi pierderea totală a vederii pentru tot restul vieţii. În România sunt examinaţi toţi copiii care la naştere au avut vârsta de gestaţie mai mică sau egală cu 34 săptămâni si a căror greutate la naştere a fost mai mică sau egală cu 2000 de grame. Prima examinare se face la aproximativ 28 de zile de la naştere şi de cele mai multe ori are loc în maternitate, iar controalele au loc la 7-14 zile, în funcţie de evoluţia bolii, până când boala este vindecată. Citiţi cu atenţie recomandările din biletul de externare şi dacă aveţi nelămuriri întrebaţi medicul neonatolog când trebuie să mergeţi la control.

Boala are 5 stadii: stadiile 1 şi 2 pot regresa spontan, în stadiul 3 de obicei este indicat tratamentul laser; stadiile 4A şi 4B înseamnă dezlipire parţială de retină iar stadiul 5 dezlipire totală de retină. Aceste ultime stadii nu mai pot fi tratate prin laserterapie; se încearcă tratament chirurgical, dar cu rezultate descurajatoare: în stadiile 4B şi 5 (apar la copiii care nu au fost aduşi la timp la control) chiar după operaţie, copiii nu percep lumina.

Tratamentul care vindecă această boală se face în stadiul 3 (dar şi în stadiile 1 şi 2 dacă este afectată zona centrala a retinei) la 24-72 de ore de la diagnosticare şi se realizează prin fotocoagulare laser cu analgosedare (nu necesită anestezie generală), cu rezultate bune în peste 98% din cazuri. În cazurile foarte severe se practică injecţia intraoculară cu Avastin, pentru a nu distruge cea mai mare parte a retinei prin laser.

În plus, copilul născut prematur poate suferi de o serie de alte afecţiuni oftalmologice, chiar dacă nu a avut o formă severă de retinopatie. Miopia mare (frecventă la copiii trataţi prin laserterapie), hipermetropia, anizometropia (diferenţa mare de dioptrii între cei doi ochi), strabismul sunt frecvente şi dacă nu sunt descoperite la timp duc la ambliopizarea ochiului („ochiul leneş”) care se tratează mai uşor cu cât copilul este mai mic.

Comentarii


cristina

https://crivatmihai.wordpress.com/2015/07/16/prematuritatea-si-complicatiile-ei/

July 18, 2015, 3:55 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha