14
None

Proiectul "Abordare Multidisciplinara in Psoriazis”: Mergi la medic, psoriazisul poate fi controlat!

Acest proiect este initiat de: Societatea Romana de Dermatologie (SRD) si Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune -APAA, avand ca partenericompania LEO Pharma si lantul de farmacii Dona.

Ce este psoriazisul?

Psoriazisul este o afectiune cronica, inflamatorie, detenninata genetic, care se manifesta pe piele, dar care are de multe ori cauze si manifestari sistemice. Psoriazisul este caracterizat de aparitia pe piele a unor pete rosiatice, proeminente, bine definite, acoperite de scuame (coji) alb- sidefii.

Exista numeroase tipuri de psoriazis si acestea se disting adesea, dupa localizarea sau aspectul leziunilor. Prezenta si pozitionarea placilor tegumentare de psoriazis pot varia - anumite persoane pot avea o singura placa de psoriazis intr-o parte detenninata a corpului, in timp ce alte persoane pot avea psoriazis pe toata suprafata corpului. In 60-70% dintre cazuri, psoriazisul este insotit si de mancarimi ale pielii.

Psoriazisul a depasit de mult stadiul de "boala de piele". Persoanele cu aceasta afectiune prezinta sau pot dezvolta comorbiditati (afectuni cardiovasculare, afectiuni oculare, afectiuni articulare, diabet, obezitate, boala Crohn) care o transforma intr-o boala cu rasunet sistemic. Netratat se asociaza cu: depresia, stresul, frustarea si afecteaza relatiile pacientului cu familia, prieteni, etc.

Ce urmareste proiectul?

Proiectul urmareste incurajarea pacientilor care sufera de psoriazis, sa se prezinte pentru consult la medicul dermatolog. Pentru ca psoriazisul nu este doar  o afectiune dermatologica, propunem 0 abordare multidisciplinara, astfel pacientii vor beneficia de cate o consultatie gratuita la dennatolog, phiholog si nutritionist in urmatoarele orase: Bucuresti, Constanta, Iasi, Cluj, Timisoara.

Pacientii vor suna la numarul de telefon 0720.977.816, de luni pana joi intre orele 10:00-16:00 si vor fi programati pentru consultatii gratuite la specialitatile medicale mentionate mai sus.

Reducerea suplimentara de 10% (la anumite tratamente topice) fata de cea pe card Dona, se aplica pacientilor care se prezinta in farmaciile Dona, dupa consult, cu prescriptia medicala compensata, in baza cardurilor Dona.

Proiectul se desfasoara in perioada 01.04.2014-30.06.2014 cu posibilitate de prelungire.

Pentru lansarea proiectului se vor organiza conferinte de presa:

• Bucuresti, 19 martie 2014;

• Constanta, 24 martie 2014;

• Iasi, 25 martie 2014;

• Cluj, 27 martie 2014;

• Timisoara, 31 martie 2014.

Mesajele principale ale proiectului sunt:

Mergi la medic, psoriazisul poate fi controlat!

Mai mult decat atat, abordarea multidisciplinara poate tine boala sub control, mai usor!

Psoriazisul nu este contagios!

 

Studii ingrijoratoare pentru bolnavii de psoriazis

Ultimele statistici arata ca increderea pacientilor in ei insisi si fata de tratamentul aplicat  psoriazisului a inceput sa creasca substantial. Aceasta incontextul in care la nivel mondial unul din trei pacienti a avut tentative de sinucidere, rata de suicid raportata fiind de-5,5% la pacientii cu psoriazis in comparatie cu rata de 2,4% - 3,3% pentru alti bolnavi in general.

Comparatia dintre psoriazis si alte boli cronice cu implicatii psihiatrice sugereaza ca psoriazisul poate afecta in mod grav calitatea vietii pacientului similar cu afectiuni grave precum: cancerul, afectiunile cardiace si depresia',

Potrivit celor mai recente studii, psoriazisul este estimat cu 0 rata de aparitie de 2% in populatia nord europeana si de 2% - 2,6% in populatia americana (aproximativ 4,5 milioane de oameni). Aceleasi studii releva faptul ca 50% din pacienti relateaza o calitate a vietii scazuta sau slaba la locul de munca.

De asemenea, pacientii cu psoriazis sever rateaza anual in medie intre 3 si 26 de zile de munca, iar 23% din pacienti afirma ca psoriazisul a afectat alegerea unei cariere profesionale. Peste 30% dintre pacientii cu psoriazis dezvolta si psoriazis artropatic. Pe langa manifestarile cutanate, se asociaza si cu: artrite periferice/ spondilita/ sacroileita, dactilita/ tenosinovita/ entezita/ osteita/ periostita, Aproximativ 20% dintre pacientii diagnosticati cu psoriazis artropatic dezvolta leziuni articulare severe, distructive, deformante ce pot conduce la invaliditate.

Discriminarea la locul de munca este raportata de 6% dintre pacienti, iar 62% din pacienti relateaza probleme financiare.

Studiile din SUA au arata ca pacientii ce sufera de psoriazis si artrita psoriazica (ambele boli inflamatorii) sunt mai susceptibili la aparitia unor alte boli ce includ: obezitatea, boala cardio-vasculara (BCY) si diabetul.

Dr. April W. Armstrong este autoarea principala a unui studiu publicat in mai 2012 in revista Dermatology. "Psoriasis Comorbidities" este un studiu al Fundatiei Nationale de Psoriazis facut pe 5,604 bolnavi de psoriazis intre 2003 si 2011. Studiul a demonstrat ca, cu cat psoriazisul este mai sever, cu atat mai mari sunt sansele de aparitie a comorbiditatilor.

"Mesajul acestui studiu, spune Armstrong, "este ca pacientii cu psoriazis trebuie sa isi trateze nu doar afectiunea dermatologica ci si sa se testeze pentru comorbiditati. " "Mesajul-cheie ar trebui sa fie ca desi nu stim inca de ce si cum aceasta legatura apare, stim ca ea exista, deci trebuie sa va informati si sa va evaluate factorii de rise" a spus Dr. Nehal N. Mehta, cardiolog.

Mesajul Dr. Alin Nicolescu, Secretarul General al Societatii Romane de Dermatologie

Psoriazisul nu mai este considerat de mult doar o afectiune dermatologica, ne spune domnul Dr. Alin Nicolescu, Secretarul General al Societatii Romane de Dermatologie. "De aceea, din ce in ce mai multi specialisti recomanda aceasta abordare complexa a psoriazisului.

Este bine stiut faptul ca majoritatea pacientilor cu psoriazis, au afectata calitatea vietii. Din pacate aceasta se datoreaza si celor dinjur care din nestiinta sau din nepasare, trateaza acest pacient cu oarecare respingere.

Acest gen de proiecte pe care noi ca SRD, le vom initia, sper, din ce in ce mai des au si aceasta menire, de a populariza in masele largi, o idee corecta desprea aceasta afectiune: pacientii cu psoriasis, trebuie tratati corect, psoriazisul nu este contagioas, iar ei trebuie primiti fara cea mai mica retinere alaturi de noi la piscina, la saloanele de infrumusetare, etc.

Pe langa latura de afectare psihologica, din ce in ce mai mult s-a dezvoltat ideea ca pacientii cu psoriasis trebuie sa fie atenti la ceea ce mananca. Pana la urma alaturi de specialistul dermatolog care este in masura sa prescrie un tratament individualizat fiecarui pacient cu psoriasis si restul specialitatilor care pot ajuta in abordarea corecta a psoriazisului, este de dorit sa ne fie alaturi, pentru a reda pacientului cu psoriasis, o buna calitate a vietii.”

“Psoriazul are un impact deosebit indeosebi asupra tinerilor. SRD va mai avea un program de depistare a leziunilor canceroase in licee, sau programe pe litoral de depistare a bolilor dermatologice. Zilele Psoriazisului vor debuta ca de obicei, la sfarsit de octombrie.

De ce atata interes ptr psoriazis? Psoriazisul este o afectiune care a deposit de mult bariera cutanata. Are mari implicatii medicale si mari implicatii sociale. In prima saptamana din aprilie sunt doua campanii internationale pe psoriazis la nivel european, dintre care una in Romania. Se acorda o foarte mare atentie acestei afectiuni. Se vor bucura de o prezenta foarte mare, deoarece psoriazisul nu mai este de mult o boala de piele. Acele celule care declanseaza psoriazisul declanseaza si alte boli, cum ar fi diabetul, alte boli metabolice, boala Crohn.

Leziuni care ar parea mici au un impact fantastic social. Pacientii cu psoriazis asociaza aceasta afectiune cu depresia , cu stresul , cu frustrari. Alte studii arata ca pacientii cu psoriazis sunt inhibati, desi  psoriazisul nu difera de un ulcer. Toate tarile din jur au dezvoltat Registre de psoriazis.

Bolile dermatologice au deposit stadiul cutanat si pentru aceasta consideram ca trebuie avuta o abordare mulidisciplinara. Ne adresam si celor care au cateva leziuni… Rugamintea este sa se adreseze medicului dermatolog. Psoriazisul poate aparea oricand, poate fi tinut sub contraol. Pacientii trebuie sa se adreseze medicului, avem tratamente accesibile si compensate  pentru toate tipurile de psoriazis. Vis- avis de aceasta abordare multisciplinara, campania va face consultatii gratuite la psiholog, nutritionist si dermatolog.”, a incheiat mesajul sau dl Doctor Alin Nicolescu.

A consemnat R. Duma

Comentarii


gina

Buna Am avut Psoriazis si m-am vindecat. Am fost la mai multi doctori si unul dintre ei mi-a recomandat sa incep sa folosesc lotiunea de protectie de la Gloves In A Bottle. Am crezut ca nu o sa ma vindec niciodata, dar se pare ca aceasta lotiune a facut minuni. Trebuie incercata, va reocmand.

Feb. 19, 2015, 11:12 p.m.
2
0

justin

Mărturia lui împrumut între indivizi un mare Multumesc pentru doamna patricia, care mi-a dat un împrumut de 42000 € pentru renovarea casei mele. Pentru toate persoanele serioase care au nevoie de un împrumut nu ezitati sa contactati-i ea, de asemenea, împrumut de investiţii e-mail: justin.trudeau35@yahoo.com

Oct. 14, 2016, 8:52 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha