20
None

Revitaminizarea organismului primăvara

Revitaminizarea organismului primăvara

 

 

Simona Popoviciu,  studentă la farmacie an V, sub îndrumarea Farmacist Diriginte Horvath Tunde 

 

A venit în sfârşit primăvara şi organismul nostru începe să-şi revină din „somnul” de iarnă. Iarna, privarea de razele soarelui şi lipsa de vitamine ne slăbesc organismul şi pentru ca primăvara să ne aducă doar bucurii, este bine să anticipăm aceste probleme.

 

Avitaminoza sau hipovitaminoza defineşte prezenţa unui deficit de vitamine în organism şi poate avea urmări neplăcute, precum slăbirea sistemului imunitar, fapt ce creşte riscul de apariţie a infecţiilor. În general acest lucru este cauzat de o dietă dezechilibrată şi de lipsa legumelor şi fructelor proaspete. Din fericire, formele grave de avitaminoză sunt rar întâlnite. Simptomele avitaminozei sunt: oboseala, iritabilitatea crescută, moleşeala, slăbiciunea, somnolenţa, capacitatea de muncă scăzută, răcelile frecvente. Remediul cel mai important împotriva avitaminozei îl reprezintă vitaminele. Ele sunt necesare organismului nostru pe tot parcursul anului, însă primăvara avem nevoie de ele mai mult ca oricând. De aceea se impune o cunoaştere mai amănunţită a vitaminelor, pentru a afla care sunt cele mai importante pentru noi şi în lipsa cărora se instalează hipovitaminoza.

Totuşi pe lângă aceste vitamine, organismul mai are nevoie şi de carne, ficat, lapte, ouă, unt, pâine, pentru că şi acestea conţin multe vitamine. De asemenea,  pentru creşterea imunităţii este nevoie de un aport de calciu, zinc şi potasiu. Aceste minerale se găsesc în roşii şi brânză şi sunt responsabile pentru calitatea activităţii intelectuale. Este foarte folositor şi sănătos ca în această perioadă să se bea multe ceaiuri sau sucuri naturale şi să se mănânce compoturi.

 

 

 

Care sunt vitaminele esenţiale primăvara şi unde le găsim?

Vitamina Csau acidul ascorbic este cea mai importantă „vitamină a primăverii”, cu rol structural important pentruoase, piele şi vasele de sângeşi este folositoare în combaterea infecţiilor. Această vitamină este, de asemenea, un element important în structura colagenului, de aceea se găseşte în compoziţia cremelor, loţiunilor şi a altor produse de îngrijire a pielii. Vitamina C se găseşte în cantităţi crescute în citrice, coacăze negre, măceşe, mere, căpşuni, zmeură, cartofi, varză, roşii, broccoli, etc. Este foarte important de reţinut că procesul de fierbere al fructelor sau legumelor distruge vitamina C, aspect valabil şi pentru procesul de uscare. 

Vitamina Dsau calciferolul este o vitamină foarte importantă care menţine nivelul normal de fosfor şi calciu în sânge şi ajută la fortificarea oaselor, făcându-le puternice şi sănătoase. Este dovedit că vitamina D ne protejează de dezvoltarea cancerului, tensiunea arterială ridicată, diabetul de tipul II, infarct şi osteoporoză. Cea mai importantă sursă a acestei vitamine este soarele, ea producându-se în piele sub acţiunea razelor solare. Vitamina D poate fi întâlnită în următoarele alimente: ulei de peşte, icre, peştele roşu, ficat, smântână, lapte, gălbenuş de ou.

Vitamina Asau retinolul este importantă atât pentru vedere, cât şi pentru procesul de formare a oaselor şi dinţilor. Este un antioxidant puternic şi, mai mult decât atât, încetineşte procesul de îmbătrânire, stimulează sinteza de colagen şi accelerează procesul de vindecare. În cantităţi crescute se întâlneşte în morcov, varză, spanac, urzică, dovleac, broccoli, roşii, ardei roşu, porumb, mere, pepene, frăguţe, caise. Această vitamină nu se distruge la fierbere, însă nu e bine să stea mult timp asub acţiunea temperaturii crescute.

Vitamina B1sau tiamina este responsabilă pentru o bună funcţionare a sistemului nervos şi are un rol important în metabolism. Această vitamină este produsă de microflora intestinală, dar în cantităţi insuficiente pentru organism. Vitamina B1 este conţinută în făina de grâu, produse de patiserie, orez, ovăz, secară, drojdie, gălbenuş de ou, fructe cu coajă (ex. nuci), carne de porc, carne de vită.

Vitamina B2sau riboflavina este foarte importantă pentru formarea hemoglobinei în sânge şi grăbeşte timpul de vindecare a rănilor. Se găseşte în drojdie, cereale, legume proaspete, ouă, lapte, carne, peşte. Mediul alcalin şi razele ultraviolete distrug această vitamină.

Vitamina B6sau piridoxina este un „sprijin” pentru o gamă largă de activităţi ale sistemului nervos central, cardio-vascular şiaparatului respirator. Se găseşte în spanac fiert, ardei gras crud, varză, conopidă, mazăre, ceapă, banană, piept de pui, carne de vită, carne de curcan. Din păcate, în timpul procesării alimentelor se pierde o cantiate destul de mare de vitamina B6.

Vitamina Esau tocoferolul, „vitamina tinereţii”, datorită proprietăţilor antioxidante, protejează pielea, încetineşte procesul de îmbătrânire, face ca pielea să fie mai fină, promovează creşterea noilor celule, reduce coloraţiile pielii, luptă împotriva radicalilor liberi care afectează pielea şi minimizează apariţia ridurilor. Această vitamină are rol în buna funcţionare a sistemului muscular, a glandelor sexuale, în formarea globulelor roşii din sânge şi în funcţionarea sistemului nostru imun. Foarte multă vitamina E conţine uleiul vegetal, seminţele de floarea-soarelui, migdalele, alunele, nucile, legumele cu frunze verzi, măslinele, gălbenuşul de ou, etc.

Nu este necesar să mâncaţi din toate aceste produse doar pentru a aduce un surplus de vitamine corpului dumneavoastră, dar încercaţi să vă revizuiţi dieta şi stilul de viaţă primăvara, pentru a vă simţi sănătoşi şi fericiţi.

 

 

 

 

Bibliografie:

http://www.elmilo.com

http://www.timpul.md

 

 

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha