14
None

PROTECŢIA SOLARĂ – obligatorie pentru o piele sănătoasă!

PROTECŢIA SOLARĂ – obligatorie pentru o piele sănătoasă!

Cornelia Gherga,

Farmacist Primar

Farmacia 3

www.farmacia3.ro

 

În zilele noastre, protecţia solară a devenit de mult o necesitatate şi nu doar o soluţie aplicabilă în vacanţele la mare sau la munte. Şi pentru ca piaţa (nu doar cea farmaceutică), abundă în creme şi loţiuni cu factor de protecţie solară care promit siguranţa absolută, se cer cateva precizări cu privire la aceşti SPF, sau FPS pe româneşte:

Razele ultravioletesunt de trei tipuri: A, B, C

UVA– sunt raze mai lungi decât UVB, ajung în totalitate la suprafaţa Pământului şi sunt considerate cele mai periculoase, deoarece afectează straturile inferioare ale pielii. Ele sunt responsabile pentru îmbătrânirea prematură, riduri, pierderea elasticităţii, şi nu în ultimul rând pentru  producerea melanomului, cea mai mortala formă de cancer de piele, şi de fenomenul de “photoaging”, un proces ireversibil şi grav care afectează structura celulară cu efecte directe asupra imunităţii.

UVB – mai scurte decât UVA, penetrează stratul de ozon şi ating pământul. Sunt responsabile pentru arsuri în straturile superioare ale epidermei. Pot conduce la apariţia cancerului de piele, malign sau benign.

UVC– sunt în principal inofensive, deocamdată nu penetrează stratul de ozon.

Flitrele UVsunt de 2 tipuri: chimice (artificiale) şi minerale (naturale)

Filtrele chimice: majoritatea produselor de pe piaţă au la bază filtre chimice. Ele oferă un sentiment fals de protecţie, deoarece inhibă receptorii de la nivelul pielii, astfel încât pielea nu se înroşeşte şi nu se arde. Practic propriul nostru organism nu mai trage semnalul de alarmă natural atunci cand am depăşit pragul de expunere la soare!

Mai mult, tot mai multe studii recente scot la iveală faptul că în contact cu razele soarelui, filtrele solare chimice generează radicali liberi periculoşi, maligni. Contrar scopului declarat, acela de a  preveni cancerul de piele, aceste substanţe chimice par a veni de fapt în sprijinul îmbolnăvirii.

Filtrele minerale: până acum, se pare că sunt singurele care funcţionează cu adevarat! Acestea sunt minerale naturale precum oxidul de zinc, dioxidul de titan, mică. Ele nu penetrează, ci aderă la suprafaţa pielii, acoperind-o practic cu un strat protector. De exemplu, mica acţionează ca milioane de oglinzi minuscule pe piele, care reflectă razele solare. Filtrele minerale nu au efecte adverse şi protejează pielea de razele periculoase UVA. 

Pentru adepţii produselornaturalee bine de ştiut că există o serie de uleiuri vegetale şi unturi care conţin un factor de protecţie natural. Câteva dintre acestea sunt: uleiul de cătină (reputat în acest sens), untul de shea, untul de cacao, uleiul de orez, uleiul de măsline, etc. Factorul de protecţie natural este greu de măsurat exact, însă el este undeva între 4-6, în orice caz sub 10. Din păcate, aceste uleiuri şi unturi naturale nu sunt suficiente pentru protecţia solară. Ele sunt naturale şi oferă hidratare şi vitamine pielii, precum şi un bronz frumos, însă pentru a vă păstra pielea tânără, dar mai ales sănătoasă – este nevoie de ceva mai mult.

Majoritateauleiurilor de plajă din comerţ au la bază uleiuri minerale (derivate din petrol), şi au adaugate, într-o proporţie mai mică uleiuri vegetale (măsline, morcov, etc). Ele nu oferă o protecţie reală şi o siguranţă pentru sănătatea pielii.

Aspecte de luat în calcul când alegeţi o cremă de protecţie solară:

Protectia UV: O cremă eficientă trebuie să ofere protecţie completă împotriva razelor UVA şi UVB. Până acum câţiva ani, nici una din cremele de pe piaţă nu oferea protecţie UVA (cea mai importantă)! Aşadar, produsele care nu au inscripţionat vizibil pe ambalaj protecţieîmpotriva razelor UVA, nu sunt de luat în calcul!

Factorul de protecţiesolară: Trebuie să ştiţi că la un indice de protecţiemai mic de 12, (iar după unii chiar 15) protecţia faţă de UV este practic nulă. 

Reguli de bază privind protecţia solară:

  • Pentru ca o cremă cu FPS să fie eficientă şi să îşi ţină promisiunea de a te proteja, trebuie să o aplici corect: ea se aplică cu 20 de minute înainte de expunerea la soare;
  • Crema se aplică din abundenţă şi se masează până intră în piele;
  • Orele de plajă sunt "sfinte" şi nimeni nu poate susţine altceva: dimineaţa, până maxim la ora 11 şi după-masa, după ora 16. La prânz razele solare sunt prea puternice, chiar dacă stăm sub umbrelă;
  • Crema se aplică după fiecare baie; chiar dacă este rezistentă la apă, expunerea la mediul lichid îi diminuează semnificativ eficienţa;
  • Citeşte corect SPF-ul: un factor 15 te fereşte de arsuri timp de 150 de minute, însă acesta este un timp standard - contează şi intensitatea razelor şi tipul de piele. Chiar dacă nu faci baie, reânnoieşte aplicarea o dată la 2 ore;
  • Nu sta pe plajă fără pălărie şi ochelari de soare. Pălăria te va proteja de insolaţii şi decolorarea părului, iar ochelarii de soare vor minimaliza daunele asupra sănătăţii ochilor şi te vor feri de riduri.
  • Suprafeţele reflectorizante cresc intensitatea razelor UV, de aceea pielea se arde mai repede în apă sau la munte, dacă este zăpadă.
  • Atenţie mare la copii! Pentru ei alegeţi o cremă cu FPS minim 30 şi evitaţi expunerea lor la soare în orele de vârf (10-16), precum şi echiparea lor neadecvată (tricou, pălărie şi ochelari de soare)!

În concluzie, sunt de preferat cremele de protecţie solară cu filtre minerale: atât pentru faptul că oferă o protecţie reală, cât şi pentru faptul că nu au efecte adverse. Majoritatea cremelor de protecţie solară bio (organice) oferă protecţie minerală. Crema şi laptele de protecţie sunt de preferat uleiurilor, pentru că sunt eficace mai mult timp. Şi nu în ultimul rând, pentru o piele sănătoasă evitaţi cu orice preţ arsurile solare! Dincolo de disconfortul de moment, efectele grave asupra pielii se văd în timp îndelungat!

Comentarii


gabi

Se spune ca dimineata intre 6-7 si 8-9 ultravioletele sunt sanatoase. Asa e? Va multumesc

June 8, 2014, 2:02 p.m.
0
0

Autor

Buna,\r\n\r\nExpunerea la soare in acest interval de timp este mai putin periculoasa, iar studii recente arata ca organismul nostru repara mai eficient dimineata celulele afectate de radiatii. Cu toate acestea, nu trebuie sa uitati de masurile de precautie mentionate in articol. Este important sa existe un echilibru intre avantajele expunerii, cum ar fi productia de vitamina D, si riscurile existente.

June 10, 2014, 11:09 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha