40
None

Discopatia vertebrală cervicală

Discopatia vertebrală cervicală

- atitudine terapeutică complexă

  

Dr. Georgiana Ozana Tache

Medic primar fizioterapie, recuperare medicală

Medic coordonator

Centrul de Recuperare Medicală “Medical Care”

Intr. Tudor Ştefan nr. 42-44, sector 1, Bucureşti

www.medicalcare.ro

contact@medicalcare.ro

021-233 9727, 0723 626 289

Facebook Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Blog Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Hernia de disc cervicală

Aşa cum se petrece în faza de hernie de disc din cadrul discopatiei vertebrale lombare, hernia de disc cervicală reprezintă ieşirea unui fragment de disc în urma unei degenerări discale şi compresiunea unei rădăcini nervoase care inervează parţial membrul superior. Consecinţa clinică este apariţia durerii la nivelul regiunii cervicale posterioare, cu păstrarea mobilităţii în prima fază, iar ulterior, cu imobilizarea dureroasă a coloanei cervicale şi iradierea durerii de-a lungul membrului superior. În literatura de specialitate se face referire la fazele evolutive ale discopatiei vertebrale.

Fazele evolutive

Există deci fazele 1 şi 2, aşa-numitele faze musculoligamentare, în care nu are loc un conflict discoradicular, adică discul intervertebral nu depăşeşte rebordul vertebral, nu debordează şi nu interesează rădăcina nervoasă, ci doar structurile ligamentare, intens inervate, provocând durerea cervicală şi contractura musculară constatate clinic. În faza 3, se instalează sindromul algic şi disfuncţional, adică durerea iradiată la nivelul membrului superior, asociată eventual cu fenomene neurologice, precum parestezii, hipoestezie şi diferite grade de deficit de forţă musculară, obiectivate prin scăderea reflexelor. Faza 4 este reprezentată de discartroză cervicală, termen prin care se traduce uzura avansată a coloanei cervicale, cu apariţia de osteofite sau ciocuri, cum mai sunt ele cunoscute, stenoze de canal cervical, pensări de spaţii discale cauzate de degenerări discale sau discartroză, modificări de statică vertebrală.

Când este operabilă hernia de disc cervicală

atâta timp nu apar tulburările neurologice enumerate mai sus. În plus, paresteziile sau furnicaturile, scăderea sensibilităţii sau hipoestezia în anumite porţiuni, numite dermatoame, instalarea deficitelor de forţă musculară de diferite grade nu reprezintă urgenţe chirurgicale atâta timp cât nu există potenţial evolutiv şi când se constată atenuarea simptomatologiei descrise. Se va efectua examenul RMN al coloanei cervicale, precum şi examenul electromiografic şi, dacă imaginile obţinute şi rezultatele investigaţiilor nu obiectivează o stare de necesitate, trebuie încercat un tratament conservator constând în: antiinflamatorii, decontracturante, antalgice, imobilizare în guler cervical, repaus fizic, balneofizioterapie. Dacă durerile nu cedează în maximum o lună de tratament conservator sau tulburările neurologice menţionate mai sus persistă ori avansează, se recomandă solicitarea sfatului unui medic specialist neurochirurg, urmând ca indicaţia de intervenţie chirurgicală să o facă numai acesta.

Cum decurge operaţia

Intervenţia chirurgicală  poate fi de mai multe tipuri, în funcţie de examenul clinic şi de rezultatele investigaţiilor efectuate. În marea majoritate a cazurilor se foloseşte abordul cervical anterior, iar cel mai frecvent hernia se regăseşte la nivelurile C5-C6 şi C6-C7. Se pătrunde prin disecţie între pachetul vasculo-nervos lateral şi cel aerodigestiv medial până în plan prevertebral, după cum precizează specialiştii. Se reperează radiologic discul afectat şi se practică discectomie cu extirparea herniei de disc cervicale şi decompresiunea rădăcinii nervoase. Faţă de hernia de disc lombară, în situaţia herniei de disc cervicale trebuie făcută o rahisinteză, adică trebuie inserat un element de stabilizare a zonei, menit să consolideze vertebrele între care se află discul afectat. În acest scop se poate folosi procedeul clasic cu grefon osos din creasta iliacă sau grefon din creasta iliacă asociat cu plăcuţă şi şuruburi, se poate monta o cuşcă metalică din titan sau alt material, ori se poate decide montarea unei proteze de disc cervicală. Aceasta din urmă are ca indicaţie pacientul tânăr, cu hernie de disc evidentă, fără discartroză cervicală. Un dezavantaj al metodei clasice doar cu aplicarea unui grefon osos din creasta iliacă după discectomie, îl reprezintă repausul la pat de până la 3 săptămâni, dar şi tasarea sa în timp, cu deformarea angulară a coloanei cervicale. Acest aspect se poate preveni dacă se aplică şi o plăcuţă cu şuruburi. Atunci când se foloseşte o cuşcă metalică, avantajul este că aceasta ajută la stabilizarea coloanei cervicale şi asigură mobilizare rapidă, pacientul putând să se ridice din pat a doua zi după operaţie.

Comentarii


alina

Bn ziua am facut Rmn si mi sa pust diagnostic\\\'\\\'stenoza de canal cervical c5 -c6-c7si hdl l3-l4-lc .daca se poate va rog sa-mi spuneti care este solutia cea mai bn

Jan. 15, 2015, 5:26 p.m.
16
3

Iulian Colteanu

Buna ziua,\r\nAm dureri in principal pe musculatura bratului stang cu accente pe umar si senzatii de amorteala cu intepaturi pe degetul mare. Durerea persista de cca 2 luni cu perioade mai rele si mai bune. Mentionez ca in aceasta perioada am luat Arcoxia si Lioresal in doua etape de cate 5 zile si Dexametazona cu midocalm alte 5 zile respectiv 10 pt midocalm. Am facut pana acum doar radiografie si diagnosticul a fost discopatie cervicala C5 C6. Ce ma sfatuiti sa fac in continuare?

Feb. 2, 2016, 7:28 p.m.
20
3
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha