14
None

Soarele şi aluniţele

     Soarele, factor binefăcător pentru sănătatea oamenilor, poate avea şi efecte nedorite, poate chiar nocive, prin expunere prelungită şi repetată. Radiaţiile ultraviolete de tip A şi de tip B din spectrul solar sunt răspunzătoare atât de pigmentarea pielii ca bronz, cât şi de arsurile solare, de la eritemul simplu până la insolaţia gravă, precum şi de pigmentări neregulate, nedorite, inestetice şi de îngroşarea şi îmbătrânirea pielii. Mai grav insă este că radiaţiile solare sunt răspunzătoare de producerea unor cancere ale pielii pe pielea indemnă sau de stimularea celulelor melanocitare din unele aluniţe, în limbaj de specialitate nevi, care pot degenera  în melanom malign.  

 

                 

      Sezonul cel mai riscant din acest punct de vedere este cel estival, cu cele mai multe zile însorite, sezonul în care cei mai mulţi se duc la plajă şi în care apar cele mai multe cazuri de arsuri solare, indiferent dacă expunerea a avut loc la munte sau la mare. Şi riscul cel mai mare apare la persoanele cu nevi. Iar dintre acestea, cele care au nevi displazici sunt mai supuse acestor riscuri.  

     Vorbind despre nevi, aceştia pot fi împărţiţi în 2 mari categorii:

1. nevii displazici, cu potenţial ridicat de malignizare, şi

2. restul nevilor, al căror risc de malignizare este redus.  

     Nevii displazici apar ca formaţiuni pigmentare plane sau în relief, cu formă relativ neregulată, cu structură şi coloraţie neregulate, cu dimensiuni de la câţiva milimetri până la mai mulţi centimetri. Nespecialiştii cu greu pot să-i recunoască, dar medicul specialist o poate face, mai ales că, în ultima vreme, s-a dezvoltat şi la noi o metodă de diagnostic numită dermatoscopie.

     Nevii displazici au risc crescut de malignizare, care creşte odată cu expunerea la soare, mai ales când au loc arsuri solare chiar de mică intensitate. Nevii displazici conţin în structura lor celule melanocitare care, sub influenţa unor factori externi fizici, chimici, mecanici etc., pot să-şi schimbe caracterele şi să se multiplice anarhic, dezvoltând, astfel, melanomul malign.  

     Ceilalţi nevi pot deveni cu risc crescut dacă sunt supuşi unor traumatisme puternice unice sau microtraumatisme repetate. Mă refer la microtraumatismele provocate de îmbrăcăminte sau încălţăminte, dar mă refer şi la traumatismele provocate de radiaţia solară, la arsurile chiar uşoare, provocate de expunerea mai mult sau mai puţin prelungită la soare. Prin aceste traumatisme, celulele nevice caracteristice acestor nevi pot să-şi schimbe, de asemenea, caracterele şi să capete o dezvoltare anarhică. Chiar dacă această eventualitate este mai rară, trebuie luată în considerare şi luate măsurile necesare pentru contracararea efectelor nedorite.  

     Dintre persoanele pe care le întâlnim pe plajă, un risc crescut îl au cele cu piele mai deschisă la culoare, adică cele cu piele de tip I şi II, după clasificarea lui Fitzpatrick.

     Aceste persoane fac cu uşurinţă reacţii cel puţin eritematoase după expunerea la soare, din cauza lipsei de pigment melanic.  

     Ca măsuri de precauţie pe care ar trebui să le luăm pentru a ne proteja împotriva radiaţiilor solare ar fi:

  • evitarea expunerii la soare între orele 11.00 şi 16.00, mai ales a persoanelor cu nevi (Atenţie! Chiar statul sub umbrelă poate fi nociv din cauza reflexiei radiaţiilor, produsă de nisip şi de apă);
  • folosirea de creme sau loţiuni fotoprotectoare, în funcţie de tipul de piele (chiar şi pielea mai colorată trebuie protejată); cu cât pielea e mai albă (tipul I), cu atât factorul de protecţie trebuie să fie mai mare;
  • folosirea de loţiuni hidratante după expunerea la soare.  

     Persoanele cu nevi ar trebui să solicite consultaţii într-un serviciu de dermatologie pentru un examen dermatoscopic pentru diagnosticarea şi urmărirea lor. Clinica „BIOTERRAMED” are întregul echipament specializat pentru examinarea dermatoscopică, precum şi personal calificat.  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha