None

Videodermatoscopia

Dermatoscopia este o metodă modernă de dignosticare prin care se poate face diferenţierea între melanomul malign, unul dintre cele mai agresive cancere cutanate, şi aşa-numitele aluniţe sau nevi pigmentari.

Metoda foloseşte un aparat simplu, numit dermatoscop, care, printr-un sistem optic cu sursă de lumină interioară ajută la vizualizarea în profunzime a structurilor colorate ale pielii, fără să fie nevoie de biopsie. Astfel, putem diferenţia aluniţele între ele, putându-le descoperi pe acelea care prezintă risc ridicat de transformare malignă şi putem diagnostica şi trata din vreme un cancer de piele care încă nu prezintă semne clinice, adică semne vizibile cu ochiul liber, ridicând rata supravieţuirii la cote foarte înalte.

Diagnosticând un cancer de piele în stadii incipiente, se poate ca simpla îndepărtare a leziunii să fie suficientă, fără să fie necesare alte tratamente.

De-a lungul timpului, această metodă s-a dezvoltat şi s-a ajuns la videodermatoscopie,

vizualizarea leziunilor pigmentare ale pielii efectuându-se prin intermediul unei camere video digitale care măreşte de la 30 până la 100 de ori. Aceasta este conectată la un computer care înmagazinează imaginile, dând posibilitatea urmăririi în evoluţie a nevilor care prezintă risc crescut de malignizare.

În evoluţia aparatelor dermatoscopice s-a pornit de la cel mai simplu, dermatoscopul manual, care măreşte de 10 ori, şi s-a ajuns acum la videodermatoscop, un instrument evoluat în ceea ce priveşte acurateţea imaginilor şi modul de prelucrare a datelor. Din seria celor manuale se remarcă dermatoscopul Heine Delta 10 şi Delta 20, iar dintre cele digitale, videodermatoscopul Mole Max II, aparat pe care centrul medical Bio Terra Med îl pune la dispoziţia pacienţilor.

În afara acestei metode de diagnosticare se pot efectua şi alte investigaţii dermatologice şi de laborator, precum şi tratamente diverse cu instrumente şi metode de ultimă generaţie.

Închei cu recomandarea către toţi cei care au nevi pigmentari (aluniţe) să nu se neglijeze şi să vină pentru o examinare amănunţită cu videodermatoscopul Mole Max II.

Dr. Paul Ilarian Ionescu

Medic primar dermatovenerolog,

competenţă în dermatoscopie

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha