15
None

Tehnologia în Diabetul zaharat

Diabetul zaharat indiferent de tipul său reprezintă o patologie în care elementul central este alterarea glicemiei. Însă, nu este o singură afecțiune, în fapt diabetul zaharat reprezintă un cumul de afecțiuni, prin afecțiunile frecvent asociate și complicațiile sale. Numeroase inovații terapeutice au deschis calea medicinii de precizie, individualizate, făcând posibilă pentru fiecare pacient în parte alegerea soluției  terapeutice cele mai eficiente.

Vorbim de numeroase preparate medicamentoase ce permit administrarea săptămânală, despre molecule ce aduc beneficii nu doar pe glicemie ci și pe bolile frecvent asociate, respectiv insuficiența cardiacă sau boala renală cronică și chiar despre insuline cu administrare o dată pe săptămână.

Care este locul tehnologiei în îngrijirea diabetului zaharat?
Tehnologia a făcut ca managementul diabetului să poată fi particularizat și echilibrul metabolic să poată fi atins și menținut mult mai facil. Dacă anii '70 au aparținut tehnologiei bazate pe testarea glicemiei capilare,  anii 2000 au deschis calea dispozitivelor de monitorizare a glicemiei (așa numiții senzori de glicemie) care permit vizualizarea glicemiei fără necesitatea de a mai testa glicemia capilară, putând astfel afla patternul glicemic al fiecărui pacient în parte, în funcție de metabolismul său, orarul de viață / muncă / somn, medicația antihiperglicemiantă pe care o folosește etc.
Generațiile tehnologice cele mai recente aduc multiple facilități, precum faptul că nu mai necesită calibrare, au o durată de funcționare mai lungă, sunt facil de montat și securizat la locul inserției și au dimensiuni mai mici.
În plus, toate aceste dispozitive vin împreună cu aplicații în care pacientul poate introduce date referitoare la alimentele consumate, medicația administrată, alți factori care pot contribui la modificarea glicemiei, precum exercițiul fizic,  iar medicul poate avea acces la toate aceste date care îi vor permite individualizarea terapiei.
Se permite vizualizarea pe un smartphone a glicemiei dată de senzor, în timp real, împreună cu detalii referitoare la masă și doza de insulină injectată.
Folosirea pe scară largă în ultimii ani a senzorilor de glicemie a adăugat, pe lângă măsurarea propriuzisă a glicemiei, noi indicatori precum timpul petrecut în normoglicemie (între 70 – 180 mg/dl) și timpul petrecut în hipoglicemie (între 54-69 mg/dl – ideal sub 4%, glicemii sub 54 mg/dl- sub 1% din timp) dar și o corespondență între valoarea HbA1c și proporția de timp petrecut zilnic în normoglicemie.

Ce pacienți pot beneficia de aceste dispozitive ?
Dacă inițial folosirea acestor dispozitive a fost dedicată persoanelor insulinotratate intensiv (respectiv copiilor și adulților cu diabet zaharat tip 1), evoluția acestor dispozitive a făcut ca, în timp, plaja de pacienți cărora le sunt dedicate să se mărească progresiv. Astfel, astăzi recomandăm aceste dispozitive și pacientilor cu diabet zaharat tip 2, chiar dacă nu sunt insulinotratați, pentru a facilita educația acestora și înțelegerea în ceea ce privește efectul diferitelor alimente asupra profilului glicemic postprandial, efectul și profilul farmacocinetic al medicației administrate pentru a vizualiza momentele din zi în care poate surveni o hipoglicemie, gravidelor cu diabet, fie că vorbim de diabet gestațional și cu atât mai mult viitoarelor mame cu diabet preexistent sarcinii. Purtarea unui senzor de glicemie reduce expunerea fătului la hiperglicemie și aduce beneficii semnificative asupra morbimortalitații perinatale, atât la mamă cât și la nou-născut.
Aceste dispozitive pot fi utile și pentru urmărirea efectului medicației recomandate de medic mai ales dacă necesită up-titrare, la persoane cu diabet și patologie asociată ce crește riscul de hipoglicemie (afectare hepatică, boala renală cronică), la investigarea altor tulburări ale metabolismului glucidic precum forme genetice de diabet sau diabet secundar altei patologii precum pancreatita cronică dar și la persoane fără diabet, de exemplu la investigarea hipoglicemiilor la persoane fără medicație hipoglicemiantă.

Aceste dispozitive trebuie folosite permanent?
Dacă la persoana cu diabet zaharat tip 1 purtarea acestor dispozitive este esențial să fie continuă, 24 de ore din 24, la persoana cu diabet zaharat tip 2 folosirea poate fi intermitentă, în funcție de scopul inițierii monitorizării și de medicația pe care pacientul și-o administrează pentru controlul glicemiei. Există dispozitive sofisticate, precum senzorii în timp real, ce posedă multiple facilități (precum cuplarea cu o pompă de insulină sau posibilitatea de a urmări glicemiile de la distanță, importantă pentru părintele unui copil cu diabet) dar și senzori ce funcționează prin scanare intermitentă.
Important este ca alegerea sistemului de monitorizare glicemică să fie individualizată, în funcție de nevoile pacientului, de caracteristicile senzorului și bineînțeles de posibilitatea de a accesa aceste dispozitive. În acest sens, legislația actuală permite accesul gratuit la senzori de glicemie (sisteme de monitorizare a glicemiei în timp real) persoanelor cu diabet zaharat tip 1, copii și adulți.

Dar pompele de insulină ?
Și în ceea ce privește pompele de insulină înregistrăm același trend de dezvoltare, rafinare și adaptare la nevoile pacienților ca și în cazul senzorilor. În prezent folosim din ce în ce mai des generația de pompe augmentate, respectiv pompe cuplate cu un senzor. Acestea oferă ca facilitate posibilitatea de a citi glicemia direct pe ecranul pompei și de a influența automat livrarea de insulină în funcție de valoarea glicemiei percepută de senzor, respectiv de a opri livrarea de insulină în cazul predicției de hipoglicemie.  În țara noastră din această generație de pompe-smart este disponibilă pompa MiniMed 640G, care poate fi accesată prin Programul Național de Sănătate pentru Diabet, de copii și adulți cu diabet zaharat tip 1, cu condiția îndeplinirii câtorva criterii, cel mai important fiind cel al variabilității glicemice.
Generația top de pompe - smart în acest moment o reprezinta sistemele în care valorile oferite de senzorul de glicemie sunt integrate prin intermediul unui algoritm (Inteligenta Artificiala) și transformate în adaptarea permanentă a livrării de insulină, presupunând intervenția pacientului doar în anumite circumstanțe, cum ar fi pentru a anunța masa și cantitatea de carbohidrați consumată. Aceste sisteme permit, printre altele, adaptarea setărilor funcție de vârsta pacientului, stabilirea unor valori target individualizate ale glicemiei, anunțarea efortului fizic prin setarea unui prag glicemic mai înalt pentru prevenirea hipoglicemiilor și administrarea de autocorecții.
Să adăugăm și beneficiile pe calitatea vieții ca urmare a funcționării lui autonome, mai ales pe parcursul nopții.

Comentarii


Christina

Când l-am găsit pe Dr.Ogaga, aveam o nevoie disperată să-l aduc înapoi pe fostul meu iubit. M-a părăsit pentru o altă femeie. S-a întâmplat atât de repede și nu am avut niciun cuvânt de spus în această situație. M-a părăsit după 3 ani fără nicio explicație. Îl contactez pe Dr.Ogaga prin contactul său și El mi-a spus ce trebuie să fac înainte să mă poată ajuta și am făcut ce mi-a spus, după ce i-am oferit ceea ce și-a dorit, a făcut o vrajă de dragoste pentru a ne ajuta să ne întoarcem împreună. La scurt timp după ce și-a făcut vraja, iubitul meu a început să-mi trimită din nou mesaje și s-a simțit îngrozitor pentru ceea ce m-a supus. A spus că am fost cea mai importantă persoană din viața lui și știe asta acum. Ne-am mutat împreună și el a fost mai deschis față de mine decât înainte și a început să petreacă mai mult timp cu mine decât înainte. De când m-a ajutat dr. Ogaga, partenerul meu este foarte stabil, fidel și mai aproape de mine decât înainte. Recomand cu caldura Dr.Ogaga oricui are nevoie de ajutor. E-mail: ogagakunta@gmail.com 1) Vrăji de dragoste 2) Vrăji de dragoste pierdută 3) Vrăji de divorț 4) Vrăji de căsătorie 5) Vraja de legare. 6) Vrăji de despărțire 7) Alungați un Iubit trecut 8.) Vrei să fii promovat în biroul tău/ Vraja de loterie 9) vrei să-ți mulțumești iubitul Contactați acest om grozav dacă aveți vreo problemă pentru o soluție de durată ogagakunta@gmail.com

Aug. 31, 2022, 7:33 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha