14
None

Complianța pacientului în tratamentul psoriazisului

Psoriazisul este mai mult decât o boală de piele, cu comorbidități multiple și implicații severe la nivel psiho-social, profesional și economic. Tratamentele dezvoltate au rezultate foarte bune. Și totuși, există pacienți care întrerup terapia. Cum poate fi  îmbunătățită aderența la tratament?

Psoriazisul este o afecțiune dermatologică cronică cu multiple forme. Dincolo de afectarea pielii, psoriazisul are răsunet asupra întregului organism. Înțelegerea și descoperirea rolului pe care limfocitele și numeroasele citokine îl au în patogenia psoriazisului au permis formularea unor terapii inovatoare, cât mai țintite, fie că vorbim de agenții biologici, fie de cei moleculari.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, termenul de “aderență” este definit drept “măsura în care comportamentul unei persoane (inclusiv administrarea de medicamente) corespunde recomandărilor agreate cu un profesionist în domeniul sănătății”.
Din păcate, aproape inevitabil, ne confruntăm cu momente când pacienții temporizează, sau chiar renunță, la schema de tratament din diferite motive.
Non-aderența la tratament poate fi neintenționată, situație când pacientul uită sau își administrează tratamentul contrar indicațiilor primite din partea medicului curant, sau intenționată. Se recomandă investigarea factorilor care contribuie la non-aderență, aceștia fiind clasificați în multiple categorii. În primul rând, ne raportăm la factori care țin de pacient: vârsta, nivelul de educație, factorii cognitivi, ocupația, stilul de viață, percepția riscului, factorii psihiatrici, rațiunile religioase, etc. Evaluăm factorii care țin de boală și de tratamentul urmat, psoriazisul determinând relativ frecvent manifestări de ordin psihiatric, iar terapiile acestuia asociază destul de frecvent reacții adverse, fapt pentru care prescrierea unor asemenea medicamente se face pe baza unei examinări clinico-biologice detaliate a pacientului. Este important de menționat și factorii care țin de interacțiunea dintre pacient și furnizorii de servicii de sănătate, interacțiune care implică un întreg proces administrativ și birocratic.

Deoarece nu există o metodă ideală de investigare a aderenței, în cazul pacienților cu psoriazis, prescrierea unui anumit tratament trebuie sa fie precedată de o analiză cât mai îndetaliată a acestor factori, pentru a evita riscul non-aderenței. Comunicarea medic-pacient prezintă un rol fundamental, deoarece poate insufla încredere, siguranță și motivație persoanei suferinde. Eficientizarea și îmbunătățirea consultului, setarea unor așteptări realiste, deși necesită un anumit grad de experiență din partea clinicianului, pot fi determinanții unei bune aderențe față de tratament. Comunicarea cu membrii familiei, apropiații sau grupul de suport, poate asigura o mai bună înțelegere a nevoilor pacientului, poate optimiza procesul de supraveghere a acestuia, și implicit, creșterea gradului de aderență.

Comentarii


Christina

Când l-am găsit pe Dr.Ogaga, aveam o nevoie disperată să-l aduc înapoi pe fostul meu iubit. M-a părăsit pentru o altă femeie. S-a întâmplat atât de repede și nu am avut niciun cuvânt de spus în această situație. M-a părăsit după 3 ani fără nicio explicație. Îl contactez pe Dr.Ogaga prin contactul său și El mi-a spus ce trebuie să fac înainte să mă poată ajuta și am făcut ce mi-a spus, după ce i-am oferit ceea ce și-a dorit, a făcut o vrajă de dragoste pentru a ne ajuta să ne întoarcem împreună. La scurt timp după ce și-a făcut vraja, iubitul meu a început să-mi trimită din nou mesaje și s-a simțit îngrozitor pentru ceea ce m-a supus. A spus că am fost cea mai importantă persoană din viața lui și știe asta acum. Ne-am mutat împreună și el a fost mai deschis față de mine decât înainte și a început să petreacă mai mult timp cu mine decât înainte. De când m-a ajutat dr. Ogaga, partenerul meu este foarte stabil, fidel și mai aproape de mine decât înainte. Recomand cu caldura Dr.Ogaga oricui are nevoie de ajutor. E-mail: ogagakunta@gmail.com 1) Vrăji de dragoste 2) Vrăji de dragoste pierdută 3) Vrăji de divorț 4) Vrăji de căsătorie 5) Vraja de legare. 6) Vrăji de despărțire 7) Alungați un Iubit trecut 8.) Vrei să fii promovat în biroul tău/ Vraja de loterie 9) vrei să-ți mulțumești iubitul Contactați acest om grozav dacă aveți vreo problemă pentru o soluție de durată ogagakunta@gmail.com

Aug. 31, 2022, 7:50 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha