None

Tendinte in tratamentul cataractei

 

Mulţi dintre dumneavoastră aţi auzit de cineva apropiat sau cunoscut ca are sau care s-a operat de cataractă. De fapt ce înseamnă cataracta ? Ochiul are în interiorul său o lentilă transparentă, de consistenţa unui gel, care se numeşte cristalin. Datorită trecerii timpului aceasta îşi pierde din caracteristici, se opacifiază şi se întăreşte; astfel scade progresiv acuitatea vizuală. Se pare că aproximativ 70% din populaţie va dezvolta mai devreme sau mai târziu cataractă . Momentul apariţiei bolii poate fi marcat de semnul cunoscut sub numele de “bucuria de scurtă durată”, mai exact pacientul constată o îmbunătăţire a vederii, fapt ce îl face să renunţe la purtarea ochelarilor, dar în scurt timp va constata scăderea vederii; pacientul este nemulţumit de vederea sa şi încearcă în zadar schimbarea ochelarilor. Se recomandă ca în momentul în care se constată orice modificare a vederii, să se consulte medicul oftalmolog.

În stadii avansate, netratată, cataracta poate produce complicaţii grave . Există şi cazuri de cataracta congenitală sau secundară unor alte cauze, dintre care amintesc traumatismele, boli sistemice (diabet), efecte secundare ale unor tratamente medicamentoase (cortizon), etc.

Tratamentul este exclusiv chirurgical (operaţia), astfel, chirurgul înlocuieşte cristalinul cataractat (opacifiat) cu unul artificial. Tehnologia de care dispunem este extrem de avansată, operaţia de cataractă se face fără internare şi este extrem de puţin traumatizantă, recuperarea vederii fiind de cele mai multe ori spectaculoasă. Operaţia de cataractă cu ultrasunete, facoemulsificarea cu implant de cristalin artificial foldabil (pliabil) este cea mai modernă metodă de tratament, efectuându-se printr-o incizie (tăietură) atât de mică încât nu este nevoie de sutură (cusătură). Operaţia de cataractă prin tehnica cu ultrasunete are o rată de reuşită de peste 95%. Este recomandat ca operaţia să se facă imediat ce se constată apariţia cataractei, când scade şi confortul vizual. La ora actuală cele mai performante sunt cristalinele artificiale foldabile multifocale, cu ajutorul cărora pacientul care alege această operaţie nu va mai purta niciodată ochelari de distanţă sau de aproape.

Pentru a ne asigura de succesul operaţiei pacientul trebuie să se prezinte la medicul oftalmolog imediat ce constată o scădere a vederii; medicul are datoria de a sfătui corect pacientul în privinţa momentului operaţiei. În cazul operaţiei de cataractă cu ultrasunete este deosebit de important ca operaţia să se facă la momentul oportun, respectiv în momentul în care pacientul nu mai are comfort vizual. În cazul în care cataracta este foarte avansată, creşte riscul de apariţie al complicaţiilor atât în timpul operaţiei cât şi după. În cazul în care cataracta este foarte avansată, operaţia cu ultrasunete să nu se mai poată efectua. În acest caz se va face operaţia de cataractă prin metoda extracapsulară, o metodă foarte traumatizantă (în comparaţie cu facoemulsificarea), cu incizie (tăietură) mare, recuperarea după operaţie fiind mult mai lentă şi cu rezultate vizuale nu atât de bune ca prin metoda cu ultrasunete. Pacientul trebuie să respecte indicaţiile pe care le primeşte de la medicul oftalmolog înainte şi după operaţie; tratamentul postoperator influenţează în mod direct rezultatul vizual final.

În România există clinici de oftalmologie, dotate cu tehnică de ultimă oră unde chirurgi cu bogată experienţă rezolvă mii de astfel de cazuri în cele mai bune şi moderne condiţii.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha