None

Uleiul de Rozmarin

     Rozmarinul este o plantă aromatică perenă cu frunze verzi-argintii şi flori de un albastru pal. Denumirea sa vine din latinescul "rosmarinus", care înseamnă "roza de mare", deoarece el se găseşte pe cea mai mare parte a Litoralului Mediteranean (Franţa, Spania, Portugalia, Tunisia). Uleiul esenţial este obţinut, prin distilare cu abur, din vârfurile înflorite (100 kg de plante furnizează aproximativ 1,5 kg de esenţă). El are un miros de pădure, camforat.

     Principalele proprietăţi terapeutice ale rozmarinului sunt analgezice, antiseptice, astringente, digestive, diuretice, stimulante şi tonice generale.

     Specialiştii în remedii orientale asociază uleiul de rozmarin cu chakra celui de-al treilea ochi, facilitând gândirea limpede şi intuiţia. În practica Feng Shui planta este atribuită sectorului cunoaşterii şi autoinstruirii. Ea ajută mintea conştientă, memoria, regenerarea, concentrarea şi claritatea în gândire, combate pierderile de memorie, dificultăţile de învăţare, dezorientarea, indecizia, încordarea şi epuizarea emoţională. Organele corespondente sunt fruntea, glanda pituitară şi hipotalamusul.

     Atenţie: femeile însărcinate şi persoanele care suferă de tensiune mare sau tulburări epileptice trebuie să evite uleiul esenţial de rozmarin. Acesta poate fi iritant pentru pielea sensibilă. Fiind foarte stimulator, el poate să perturbe somnul.

Uleiul de rozmarin protejează sistemul nervos

     Rozmarinul este cel mai puternic ulei cefalic, dovedind ştiinţific zicala "rozmarinul întăreşte memoria". O picătură combinată cu două picături de ulei esenţial de neroli pot fi aplicate la încheietura mâinii înainte de un examen (neroli calmează nervozitatea, iar rozmarinul sporeşte creativitatea).

     În plan psihologic, planta este de bun ajutor pentru meditaţie, deoarece păstrează limpezimea mintală. Ea este un protector psihic, un simbol al prieteniei şi iubirii (în mod tradiţional, uleiul era ars la nunţi şi înmormântări). Persoanele aflate într-o perioadă de convalescenţă pot apela la rozmarin dacă vor să-şi redobândească întreaga energie. Leşinul poate fi prevenit printr-un masaj al tâmplelor cu ulei de rozmarin. Mai mult, planta poate să determine o deschidere a inimii şi să aducă înţelepciunea interioară.

     Rozmarinul şi ienupărul pot fi folosite pentru a opri răspândirea unei boli în casă sau pentru a purifica aerul.

     Datorită proprietăţii de tonic hepatic, câteva picături de ulei de rozmarin adăugate în baia de dimineaţă alungă mahmureala. Acest ulei este cel mai indicat pentru creşterea tensiunii şi aducerea ei la nivelul normal.

Uleiul de rozmarin în estetică

     Uleiul de rozmarin este excelent pentru masaj deoarece relaxează muşchii încordaţi sau extenuaţi, atenuează retenţia de fluide şi detoxifică sistemul limfatic. Uleiul ajută la creşterea părului şi previne apariţia mătreţii, fiind un bun tonic pentru pielea capului. El este folosit în tratamentul celulitei şi este ideal pentru tenul acneic sau gras, redând fermitatea pielii.

     Moduri de utilizare a uleiului de rozmarin

- Loţiune calmantă pentru combaterea durerilor articulare, reumatismale şi a problemelor provocate de retenţia de apă - aplicaţi pe piele, sub formă de frecţie, câte 2 picături de ulei esenţial de rozmarin şi pin adăugate în 50 ml ulei de migdală dulce. Rezultatele se vor vedea în scurt timp.

 - Pentru refacerea pielii obosite turnaţi 6 picături de ulei de rozmarin în jumătate de pahar cu lapte, diluaţi cu apă şi pulverizaţi peste faţă.

- Calmarea durerilor de orice fel - frecţionaţi zona dureroasă cu un amestec compus din câte 15 picături de ulei de rozmarin şi de lavandă şi o jumătate de cană de ulei de migdală dulce. Pentru calmarea totală a durerii acest masaj poate fi repetat de 2-3 ori.

- Baie răcoritoare (recomandată dimineaţa) - folosiţi 10 picături de ulei de rozmarin şi 5 picături de ulei de bergamotă. Deoarece uleiurile esenţiale nu se diluează în apă, ele trebuie amestecate într-un solvent natural. Puteţi alege laptele, uleiul presat la rece din germeni de grâu sau migdală, un şampon sau un gel de duş neutru.

- Baie detoxifiantă (dimineaţa) - preparaţi un amestec din câte 5 picături de ulei de geranium, rozmarin şi ienupăr, combinate cu un solvent natural. Turnaţi amestecul în apa de baie!

- Ulei antirid pentru îngrijirea şi strălucirea feţei - aplicaţi de 2 ori pe zi (accentuând conturul ochilor) un amestec de câte 5 picături de ulei de rozmarin şi muşeţel şi 20 ml de ulei de germeni de grâu presat la rece.

- Masca antirid - peste 2 linguri de miere se adaugă câte 3 picături de ulei de rozmarin şi lemn de trandafir. Masca se păstrează pe faţă timp de 5 minute, după care se clăteşte cu apă călduţă.

- Îndepărtarea somnului - pentru persoanele care doresc să rămână treze o perioadă mai lungă de timp, ca de exemplu în cazul unui drum lung cu maşina, este suficientă aplicarea câtorva picături de ulei de rozmarin, mentă sau busuioc pe încheietura mâinilor. Simpla mişcare a acestora pe volan va degaja un miros care vă va ţine treaz.

- Hrănirea părului şi scalpului se poate realiza cu un tratament revitalizant cu ulei fierbinte. Puneţi la încălzit 5-10 ml de ulei presat la rece de jojoba, apoi adăugaţi 3-6 picături de ulei de rozmarin. Aplicaţi amestecul pe păr, efectuând un masaj energic al pielii capului. Se acoperă apoi cu o folie şi un prosop. Uleiul trebuie lăsat pe păr cel puţin 2 ore.  

- Pentru curăţarea unei case noi pulverizaţi în aer ulei esenţial de rozmarin, ienupăr, pin, eucalipt şi salvie. Acest amestec va îndepărta energia foştilor proprietari sau va înlătura orice urmă de energie negativă.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha