15
None

„Una din zece persoane adulte are diabet zaharat”

Prevalența diabetului zaharat a crescut foarte mult în ultimii ani. Ultimele date, de la sfârșitul anului trecut, arată că la nivel mondial sunt peste 537 milioane de persoane cu diabet zaharat și numărul acestora este într-o continuă creștere. Practic, una din zece persoane adulte are diabet zaharat. Mai mult, una din două persoane adulte are diabet zaharat și nu este diagnosticată; aceste persoane nediagnosticate, și prin urmare netratate, au risc de apariție a complicațiilor diabetului, care sunt ireversibile și invalidante. Screening-ul pentru diabet zaharat este foarte simplu, este necesară o glicemie pe nemâncate la orice adult cu vârsta de peste 45 ani; determinarea glicemiei trebuie repetată o dată la trei ani.

Riscul de hipoglicemie apare la pacientul cu diabet zaharat atunci când folosește anumite medicamente; este vorba despre insulină și unele antidiabetice orale care stimulează secreția pancreatică de insulină. Hipoglicemiile pot avea consecințe clinice (cardiovasculare și cerebrale) uneori dramatice, consecințe economice, și uneori și consecințe psihologice: pacientul care a experimentat o hipoglicemie preferă să stea de multe ori pe glicemii mai mari, pentru a evita repetarea unui astfel de episod, cu consecințe nefaste pe termen lung și cu risc de apariție în timp a complicațiilor cronice ale diabetului. Din fericire, avem astăzi la dispoziție medicamente noi, inclusiv insuline, cu un risc mult redus de hipoglicemie.

Principala cauză a apariției obezității și a diabetului zaharat tip 2 este stilul de viață dezordonat, cu alimentație dezechilibrată și absența activității fizice. Alimentația hipercalorică, cu exces de lipide saturate, dulciuri concentrate, preparate de tip „fast food”, stă la baza tulburărilor metabolice care vor duce atât la obezitate cât și la diabet zaharat. Se impun măsuri urgente, atât la nivel individual cât și populațional, pentru educarea în vederea unui stil de viață sănătos.
Medicația incretinică (administrate intravenos) are multiple avantaje: putem obține un bun control glicemic fără risc de hipoglicemie; în plus, o parte dintre aceste medicamente determină și scădere în greutate, ameliorarea profilului lipidic și scăderea tensiunii arteriale. Majoritatea persoanelor cu diabet zaharat tip 2 (peste 85-90%) sunt supraponderale sau obeze. Întrucât multe dintre medicamentele antidiabetice „clasice” determinau creștere în greutate, noile medicamente care, pe lângă un bun control glicemic, determină și scădere în greutate sunt cu atât mai binevenite. Unii reprezentanți ai acestei clase au demonstrat și protecție cardiovasculară, adică determină scăderea riscului de apariție a evenimentelor cardiovasculare (accident vascular cerebral, infarct de miocard, deces de cauză cardiovasculară). Mai mult, unele dintre aceste medicamente au primit recent și aprobare pentru a fi folosite în tratamentul obezității, chiar și la pacienți fără diabet zaharat.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha