None

Vitamina C

Vitaminele fac parte din componentele necesare pentru menţinerea stării de sănătate, alături de carbohidraţi, grăsimi, proteine, precum şi de calciu, magneziu, fier, fosfor etc.

Pentru menţinerea unei homeostazii decente, majoritatea nutrienţilor trebuie să fie ingeraţi în cantităţi moderate.

Există mulţi factori care determină necesarul unei diete, în funcţie de anumiţi micronutrienţi: influenţa diverselor cicluri ale vieţii, proporţia care poate fi asimilată prin ingestie, defecte metabolice care afectează asimilarea, utilizarea, excreţia lor, defecte dobândite care afectează homeostazia lor, stilul de viaţă al individului, medicamente administrate în acelaşi timp etc.

se încadrează în categoria vitaminelor hidrosolubile fiind cofactor enzimatic implicat în numeroase reacţii fiziologice. Datorită proprietăţilor reductoare, serveşte ca agent biologic antioxidant, neutralizează radicalii liberi având un rol important în biosinteza colagenului, carnitinei, acizilor biliari; măreşte absorbţia intestinală a fierului. Participă la homeostazia organismului, prin implicarea în sistemul imunitar, ajută la dezvoltarea sistemului osos, a celui nervos, a ţesutului conjunctiv al vaselor sanguine etc. 

Clasicul sindrom al deficienţei de vitamina C este scorbutul (astenie fizică, depresie, anomalii ale ţesutului conjunctiv). Sunt întâlnite, de asemenea, defecte de osificare, dentiţie, modificări ale procesului de creştere, atât în perioada intrauterină cât şi la copii sau adolescenţi.

Menţionam că fumătorii pe termen lung au niveluri sanguine scăzute de vitamina C. Sunt descrise şi fenomene rare de toxicitate, prin exces de aport, la adulţi; apar greaţa, diareea.

Aportul alimentar pentru femei este de ~75mg/zi, iar pentru bărbaţi de ~90mg/zi; în medie 110mg/zi. Necesarul creşte la fumători. Pentru nevoile zilnice este suficient consumul a 500 grame de fructe şi legume. Printre sursele bogate în vitamina C notăm:  portocale, kiwi, lămâi, coacăze, piper, căpşuni, pătrunjel, broccoli, tomate, cartofi, ridichi negre. Menţionăm că alimentele nu trebuie să fie îndelung preparate termic.

Copiii au nevoie de 35-60 mg/zi, adolescenţii de 110mg/zi.

În timpul sarcinii, ca şi în perioada lactaţiei, creşte necesarul de vitamine A, E, C,

Vitaminele C şi E, ca şi unii carotinoizi, au rol important în tratarea bolilor degenerative: ateroscleroză, cancer, cataractă, degenerescenţă maculară. Prin studii epidemiologice se sugerează relaţia inversă dintre cataractă, degenerescenţă şi ingestia nutrienţilor menţionaţi.

Dr. Afrodita Tudor

Medic primar medicina internă

Competenţă ecografie generală

CENTRUL MEDICAL BIO TERRA MED

Str. Calea Griviţei, nr. 3, Sector 1, Bucuresti

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha