15
None

Alimentaţia zilelor noastre

În zilele noastre, mâncarea înseamnă viteză, adică fast-food și înseamnă porţii mari; a devenit social acceptabil să mâncăm oriunde și oricând. Populaţia globului suferă tot mai mult din cauza obezităţii, boala care duce la scăderea calităţii vieţii și la scurtarea vieţii. Obezitatea nu este doar o problemă cosmetică, ci este o problemă de sănătate publică. Așa că este timpul să luăm măsuri împotriva obezităţii, pentru a ne proteja familiile și pentru a asigura copiilor noștri o creștere și dezvoltare armonioasă. Este timpul să creștem activitatea fizică și este timpul să reînvăţăm să gătim.

Epidemia de obezitate include și aproximativ o treime dintre copii, crescând riscul acestora de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, boala cardiovasculară, cancer.

Obezitatea apare în toată lumea, datorită schimbării dramatice a stilului de viaţă, datorită schimbării culturale a alimentaţiei, dependenţei de alimente procesate, care sunt acum la îndemână la orice colţ de stradă. Acest tip de alimentaţie scurtează durata de viaţă, astfel încât copiii sunt la risc de a trăi mai puţin decât părinţii lor.

Soluţia stă în primul rând în conștientizarea riscurilor produse de obezitate; apoi în bucătăria noastră și gătitul acasă în mod regulat, astfel încât să preluăm controlul asupra ceea ce introducem cu bună știinţă în corpul nostru. Este important să celebrăm evenimentele în familie, pregătind și consumând împreună alimente cât mai sănătoase.

Putem să antrenăm copiii să ne ajute în bucătărie, astfel creștem și timpul alocat comunicării intrafamiliale. Deasemenea este important ca măcar un părinte să-și facă timp să stea cu copilul la masă când acesta mănâncă. În plus, ar fi benefică întoarcerea la porţii mai mici pentru copii, pentru că acum copiii mănâncă porţii de 2-5 ori mai mari decât generaţiile anterioare și consumă mai puţine calorii prin activitate fizică. Dacă de exemplu, oferim unui copil un pahar mai mic plin cu suc de fructe, el va accepta mai bine decât un pahar mai mare umplut pe jumătate. La fel, farfuria pentru copii trebuie să fie mai mică decât cea pentru adulţi. Chiar și la scoală, în sistemul de catering din prezent, mâncarea copiilor nu este pregătită corect și avizat. Ar fi mai bine să se revină la pachetul cu mâncare pregătit acasă și la gustări formate din fructe. Părinţii sunt cei ce au acces la alimente și decid ceea ce consumă o familie în mod ocazional sau regulat.

Majoritatea oamenilor consumă mai mult de 50% din alimente procesate odată cu extinderea globală a industrializării. O parte importantă din cantitatea de zahăr, sare, grăsimi este ascunsă în aceste alimente. Aproape toate alimentele împachetate, depozitate în sticle sau conserve aparţin categoriei alimentelor procesate, inclusiv cereale pentru mic dejun, biscuiţi, batoane, prăjituri, băuturi îndulcite. Chiar și unele alimente care la prima vedere par sănătoase, sunt procesate, precum iaurtul, brânza, diferite sosuri. Există unele alimente pe care producătorii le numesc sănătoase deoarece pretind că au un conţinut mare de fibre/ calciu/ vitamine, etc.

Dacă alegem de regulă alimente mai puţin procesate, produse cât mai aproape de locul unde trăim sau chiar producem o parte din alimente, probabilitatea ca urmașii noștri să procedeze la fel în viitor este mai mare. Astfel, noi știm și decidem ceea ce introducem în corpul nostru.

Știm că nu tot timpul ne putem permite alimente proaspete, dar dacă facem eforturi cu resursele pe care le avem la îndemână, putem să fim mai avizaţi despre originea și modul de preparare al alimentelor, deci ne asigurăm că o cantitate mai mică de sare, zahăr, grăsimi sunt consumate, iar pe termen lung, avem control asupra alimentelor preparate de noi pentru familiile noastre. Dacă avem puţin spaţiu în grădină sau chiar utilizăm ghivece în casă ca să plantăm câteva legume sau plante aromatice este foarte bine; dacă nu, e bine măcar să luăm cu noi copiii atunci când mergem la magazinele de legume/fructe pentru a-i obișnui cu ideea consumului acestor alimente.

Apoi este bine să explicăm pe înţelesul copiilor de ce sunt bune alimentele proaspete, să controlăm timpul petrecut de ei în faţa monitorului și să-i îndrumăm să facă cât mai multă mișcare. Să le explicăm că pot să aleagă înţelept ce și cât consumă și cât este de important acest lucru pentru sănătatea lor pe termen lung.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha