None

Bolile cu transmitere sexuala

     Bolile cu transmitere sexuala (BTS) reprezinta un grup de boli infectioase care se transmit in principal prin contact sexual (vaginal, anal sau oral), prin leziuni ale mucoaselor sau prin diverse fluide patologice, afectand in egala masura atat femeile cat si barbatii. De asemenea, transmiterea BTS se poate face de la mama la fat in timpul sarcinii sau al nasterii, cu consecinte grave asupra dezvoltarii fatului si chiar pierderea sarcinii. Mare parte din aceste boli pot fi asimptomatice si pot fi transmise de catre o persoana fara ca aceasta sa stie ca este infectata.

Principalele boli cu transmitere sexuala sunt:

  • Infectia gonococica  (gonoreea)- este produsa de Neisseria gonorrhoeae si se manifesta prin inflamarea uretrei, secretii vaginale abundente, dureri la mictiune, inflamarea vezicii urinare, a prostatei sau a testiculelor. La femei, infectia poate fi asimptomatica, insa poate conduce la boala inflamatorie pelvina sau infertilitate.
  • Infectiile nongonococice – sunt produse in principal de Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma genitalium/hominis, Trichomonas vaginalis, Gardnerella vaginalis, Virusul herpetic (HSV-2).  Infectia cu Chlamydia trachomatis este cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala, manifestata prin dureri la contactul sexual, menstruatie neregulata, senzatie de arsura la urinare. Fiind de cele mai multe ori asimptomatica, netratata poate duce la cervicita, endometrita, salpingita, infertilitate sau sarcina ectopica.
  • Trichomonas vaginalis reprezinta principala cauza a vaginitei, cervicitei si uretritei la femei, in timp ce Mycoplasma si Ureaplasma sunt puternic asociate cu infertilitatea, infectia intraamniotica, infectia postpartum si boala inflamatorie pelvina. Virusul herpetic de tip 2 (HSV-2) determina aparitia herpesului genital manifestat in principal prin vezicule localizate vulvar sau cervical la femei si in special pe gland la barbati.
  • Candidoza- este produsa de o ciuperca din grupul Candida spp., prezenta in mod normal in flora vaginala, o treime din vulvovaginitele depistate fiind cauzate de Candida albicans, conditia favorizanta fiind schimbarea florei vaginale prin scaderea pH-ului local.
  • Infectia cu HPV (Human Papilloma Virus) este principalul factor implicat in aparitia cancerului de col uterin, fiind cunoscute peste 120 de tulpini de HPV clasificate in genotipuri cu risc oncogen scazut (6, 11, 42, 43, 44) si cu risc oncogen inalt (16, 18, 30, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 67, 70).
  • Sifilisul – este cauzat de Treponema pallidum si manifestat prin ulceratii la nivel genital. Boala evolueaza in mai multe stadii (infectie primara, secundara, tertiara), netratat la timp, putand afecta organe precum creierul, inima, ochii, oasele.

     Diagnosticul BTS se realizeaza din secretie endocervicala, secretie uretrala sau urina, prin examinare microscopica (frotiuri), cultura de celule sau PCR (Polymerase Chain Reaction) - tehnica de biologie moleculara prin care ADN extras din probele biologice prelevate de la pacienti este amplificat si apoi analizat prin electroforeza, permitand detectia inalt specifica a agentilor etiologici implicati in aparitia acestor boli.        Cresterea tot mai mare a incidentei bolilor cu transmitere sexuala, precum si asimptomatologia multora dintre acestea, impune efectuarea periodica a testelor de screening specifice, pentru prevenirea, depistarea si tratarea acestora.  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha