11
None

Reducţia mamară ("Mamoplastia de reducţie")

     Adesea, sânii foarte mari sunt asociaţi cu obezitatea. Greutatea excesivă a sânilor nu reprezintă doar o problemă de natură estetică, ci poate deveni în timp o problemă de sănătate. Cu timpul, pielea se lasă, iar gradul de ptoză mamară se accentuează. Frecvent, apar dureri la nivelul coloanei vertebrale, gâtului şi umerilor, şi chiar deformări ireversibile ale coloanei vertebrale (de tipul cifozei sau scoliozei). Nu sunt rare nici afecţiunile cutanate prezente în regiunea submamară (dermatite, micoze, eczeme etc.) Aceste femei acuză adesea şi o limitare a activităţilor fizice, generată de greutatea excesivă a sânilor.

     Deşi cea mai frecventă cauză de mărire excesivă a sânilor o reprezintă excesul ponderal, nu rare sunt cazurile în care fete tinere, cu greutate normală, pot fi complexate de această infirmitate. În toate aceste situaţii, reducţia mamară chirurgicală este utilă şi salutară.

 

 

 

 

"Ce este mamoplastia de reducţie?"

     Intervenţia de reducţie mamară presupune îndepărtarea unei porţiuni din glanda mamară (porţiune cu dimensiuni variabile, în funcţie de volumul iniţial al glandei). Prin urmare, dacă intervenţia se face doar în scop estetic, este bine ca ea să fie amânată pentru după naştere, deoarece poate afecta capacitatea de alăptare. În cazuri deosebite, în care sânii sunt excesiv de voluminoşi, intervenţia poate fi efectuată şi în cazul fetelor tinere care încă nu au copii, dar obligatoriu după vârsta pubertăţii (când dezvoltarea sânilor este completă). În astfel de situaţii, pacienta îşi va asuma riscul de a nu mai putea să alăpteze în viitor. În fine, dacă aţi născut de curând, o astfel de intervenţie se va amâna cu cel puţin 6-10 luni după ablactare (întreruperea alăptării), pentru a se evita posibilele complicaţii generate de prezenţa secreţiei lactate. Prin urmare, o astfel de intervenţie se adresează:

  • oricărei femei care doreşte o micşorare şi totodată o ridicare a sânilor (în cazul sânilor mari şi pozaţi);
  • femeilor obeze, hiperponderale sau chiar normoponderale, cu sâni voluminoşi şi care, din această cauză, acuză probleme de tipul celor enumerate în introducere (dureri sau chiar modificări ale formei coloanei vertebrale, limitarea activităţilor fizice sau afecţiuni cutanate prezente în regiunea submamară);
  • femeilor tinere, după pubertate (când dezvoltarea sânilor este completă), dacă volumul excesiv al sânilor le creează complexe sau chiar probleme de sănătate (de tipul celor enumerate anterior);
  • în cazul asimetriilor mamare (când un sân este mai voluminos decât celălalt).

"De ce vom ţine seama înaintea operaţiei?"

    O astfel de intervenţie trebuie programată din timp, deoarece există o serie de tratamente care trebuie întrerupte preoperator (exemple: anticoncepţionalele, antiinflamatoarele, antidepresivele etc). Este contraindicată o astfel de intervenţie în perioada menstruaţiei sau imediat după o naştere.

     Înaintea unei astfel de intervenţii, sunt necesare o serie de analize preoperatorii (la indicaţia medicului). Este obligatorie efectuarea unei mamografii, pentru depistarea unor eventuale afecţiuni preexistente. Prin urmare, orice probleme de sănătate au existat sau încă există vor fi comunicate medicului înaintea operaţiei.

"Detalii despre intervenţia chirurgicală şi perioada postoperatorie imediată"

    Intervenţia durează aproximativ 3-6 ore şi necesită anestezie generală. După operaţie, pacienta va rămâne internată cel puţin o zi. Există mai multe metode chirurgicale, prin care practic se îndepărtează cantităţi variabile din glanda mamară şi tegumentul aferent acesteia. Rezecţia ţesutului glandular în exces presupune apariţia unor cicatrice la nivelul sânilor. De asemenea, rezecţia parţială a glandei mamare poate altera funcţia acesteia (de a produce secreţie lactată).

    Pentru a evita formarea unor hematoame, postoperator vor fi montate tuburi de dren la nivelul sânilor, care, de regulă, se menţin primele 24-48 ore. Disconfortul postoperator este moderat. În primele 24-48 de ore după operaţie, pot să apară dureri moderate la locul inciziilor, care se pot ameliora însă cu ajutorul antialgicelor. De asemenea, pot apărea echimoze şi un discret edem, care însă dispar rapid, la câteva zile după operaţie. Vindecarea completă necesită 10-12 zile, timp în care sunt necesare controale periodice. În această perioadă sunt contraindicate eforturi fizice mari, mişcări ample ale braţelor (tenis, înot, fitness), purtarea de greutăţi sau dormitul pe burtă, precum şi practicarea oricărui sport de performanţă. Timp de aproximativ o lună după operaţie, este utilă purtarea unei bustiere elastice.

"Care sunt principalele complicaţii ce pot apărea după o intervenţie de reducţie mamară?"

     Deşi este o intervenţie complexă şi de durată, nu există complicaţii semnificative postoperatorii. Cu toate acestea, vom avea în vedere faptul că orice intervenţie chirurgicală presupune anumite riscuri, acestea fiind direct proporţionale cu vârsta şi starea de sănătate a pacientului. Aceste riscuri sunt evaluate în mod individual pentru fiecare pacient în parte, printr-un control preoperator riguros.

În concluzie:

     Reducţia mamară reprezintă în egală măsură o operaţie estetică şi de necesitate în cazul femeilor cu sâni foarte mari. Prin această intervenţie se îmbunătăţeşte vizibil forma şi fermitatea sânilor, se corectează ptoza şi asimetria, dar şi dimensiunile sânilor şi ale areolelor, cu "preţul" unor cicatrice mai mult sau mai puţin evidente şi ale căror dimensiuni sunt direct proporţionale cu cantitatea de ţesut glandular în exces.

  • Adresă spital: Spitalul Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arsuri, Calea Griviţei nr. 218, sector1, Bucureşti.
  • Adresă clinică privată; Centrul Medical Apolo, str. Coriolan Caius Marcius, nr. 41, sector 5, Bucureşti

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha