52
None

Cauzele diareei la copii

     În toată lumea diareea este o cauză majoră de boală şi moarte la sugar şi la copilul mic,  precum şi cea mai importantă cauză de malnutriţie, mai ales în ţările în curs de dezvoltare. Numeroase studii au arătat efectele imediate şi tardive ale diareei asupra dezvoltării sugarului şi copilului mic produse prin anorexie, reducerea aportului alimentar şi malabsorbţie prin disfuncţie intestinală.

     Bolile diareice acute la copil pot fi produse de numeroşi factori, care pot fi grupaţi în trei mari categorii:

Infecţioşi

  • virusuri enteropatogene, din care cel mai întâlnit este ROTAVIRUSUL responsabil de 25% din cazurile de diaree acută;
  • bacterii enteropatogene, din care cele mai frecvente sunt: echerichia coli (cel mai toxic şi care antrenează mari pierderi de lichide), salmonella, shigella, yersinia, klebsiella, stafilococul.

Paraziţi enteropatogeni: giardia, lamblia, ascaridiaza.

Factori favorizanţi

  • la sugar, sistemul imunitar nu dispune de suficienţi anticorpi protectori pentru a se apară împotriva infecţiilor;
  • malnutriţia preexistentă; deficienţele de igienă, precum şi tendinţa mare de a duce obiecte şi mâna murdară la gură.

     Trebuie menţionat efectul protector al alimentaţiei naturale prin conţinutul sau şi prin manipularea redusă a laptelui: spitalizările repetate, gradul de sărăcie şi nivelul economic şi cultural scăzut al mamei, colectivităţile (creşe, grădiniţe, cămine), alimentele de proastă calitate care conţin coloranţi, conservanţi sau păstrate în condiţii improprii. În toate cazurile de diaree acută la copil, coprocultura este examenul crucial, precum şi examenul coproparazitologic (pentru identificarea paraziţilor). Pentru identificarea rotaviruşilor se utilizează microscopia cu imunofluorescenţă sau testul Elisa. De menţionat, introducerea vaccinării cu ROTARIX pentru prevenirea diareelor cu rotaviruşi, care trebuie practicată înainte de împlinirea vârstei de 6 luni şi rolul imens al alimentaţiei la sân.  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha