47
None

Cataracta si cristalinele artificiale

     Cataracta este o afecţiune prin care lentila ochiului, cristalinul, îşi pierde transparenţa şi poate fi congenitală sau dobândită. După vârsta de 60 de ani, incidenţa apariţiei cataractei este destul de crescută, de peste 70%. Există însă şi situaţii în care cataracta poate apărea cu mult înainte de această vârstă. În cazurile avansate, dacă nu este tratată, cataractă poate duce la complicaţii uneori grave.

     Cauza principală a apariţiei cataractei este, de cele mai multe ori, fiziologică, însoţind procesul de îmbătrânire. Medicamentele, mediile toxice, bolile sistemice (diabetul), traumatismele, expunerea la raze ultraviolete şi, nu în ultimul rând, ereditatea sunt factori care pot influenţa sau determina apariţia cataractei.

     De cele mai multe ori, cataracta afectează ambii ochi, iar scăderea vederii nu este însoţită de durere. Pacientul acuză scăderea progresivă a vederii sau înceţoşarea acesteia. Calitatea vederii poate fi favorizată sau defavorizată, în funcţie de tipul cataractei, de lumină. Pacientul devine nemulţumit de vederea sa şi încearcă în zadar schimbarea ochelarilor.

     Singura metodă de tratament este cea chirurgicală (operaţia). Prin operaţie, medicul înlocuieşte cristalinul cataractat (opacifiat) cu unul artificial. În prezent, datorită tehnologiei foarte avansate, operaţia de cataractă a devenit foarte puţin traumatizantă pentru pacient, recuperarea vizuală fiind, de cele mai multe ori, spectaculoasă.

     Operaţia de cataractă prin tehnica facoemulsificării cu ultrasunete, împreună cu cristalinele artificiale moderne, ne ajută să restaurăm vederea, rezultatele fiind în cele mai multe cazuri spectaculoase. O astfel de operaţie durează aproximativ 7 minute, se face fără internare, cu anestezie locală, adică fără dureri. Cristalinele artificiale sunt perfect acceptate de organism, fiind valabile pentru tot restul vieţii, indiferent de vârsta la care au fost implantate.

     Mulţi pacienţi îşi doresc ca, după operaţia de cataractă, să nu mai poarte ochelari, iar acum, datorită apariţiei cristalinelor artificiale multifocale, acest lucru este posibil.    

     Cristalinul artificial multifocal este o lentilă care încearcă, cu succes, să copieze proprietatea cristalinului natural numită acomodaţie. Prin acomodaţie se înţelege capacitatea ochiului uman de a vedea la orice distanţă.

    Cu acest tip de implant, satisfacţia vizuală a pacientului are un nivel foarte ridicat. Totuşi, ţinând seama de faptul că, până în momentul de faţă, cristalinul artificial multifocal nu poate suplini 100% funcţia cristalinului natural, trebuie înţeles că există anumite limitări. Sunt însă şi situaţii în care pacienţii mai pot avea nevoie de ochelari după intervenţia chirurgicală. Dar independenţa faţă de ochelari, oferită de cele mai performante cristaline artificiale multifocale, se poate dovedi în peste 85% din activităţile zilnice.

   Pentru pacienţii cu dioptrii extreme, miopie, hipermetropie, astigmatism, sunt disponibile cristaline multifocale personalizate. Acest tip de cristaline multifocale oferă o şansă uriaşă multor pacienţi care nu se mai puteau gândi vreodată la o viaţă fără ochelari.

   Într-o epocă în care evoluţia medicală este simţită în fiecare zi, putem fi mândri că nivelul clinicilor de oftalmologie din România se află la cele mai înalte standarde internaţionale.  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha