46
None

Ce trebuie să ştiţi despre fibromul uterin

               

     Ce sunt fibroamele  uterine ?         

     Fibroamele uterine sunt tumori benigne care provin din uter. Deşi sunt compuse din fibre musculare netede, aceleaşi ca ale peretelui uterin (miometrul), ele sunt de multe ori mai dense decât miometrul. Fibroamele uterine sunt de obicei rotunde sau semirotunde ca formă.  Fibroamele uterine sunt adesea descrise după poziţia lor faţă de uter: (subseros, submucos, intramural).  

     Care sunt cauzele formării fibromului uterin ?

     În general nu se ştie exact de ce femeile dezvoltă aceste tumori. Anomaliile genetice, modificările în factorul de creştere, anomaliile vasculare (vase de sânge) pot avea un rol în dezvoltarea de fibroame. De asemenea, istoricul familial este un factor-cheie, dar nu întotdeauna femeile din aceeaşi familie  dezvoltă fibrom uterin. Rasa, de asemenea, pare să aibă un rol.  Fibrom uterin, apar de obicei la vârsta 30 şi 40 ani. Alţi factori pe care cercetătorii i-au asociat cu un risc crescut de dezvoltare a fibroamelor au în vedere apariţia menstruaţiei înainte de vârsta de 10 ani, consumul de alcool (în special bere), infecţii uterine şi tensiuni arteriale crescute (hipertensiune arterială).     

     Estrogenul are tendinţa de a stimula creşterea fibromului, în multe cazuri.     

     În primul trimestru de sarcină, până la 30% dintre fibroame se vor mări şi apoi micşora după naştere. În general, fibroamele au tendinţa de a se micşora după apariţia menopauzei.

     Care sunt simptomele de fibrom  uterin?       

     Cele mai multe femei cu fibrom uterin nu au simptome. Cu toate acestea, sângerările abundente ( menstruaţie abundentă)  constituie cel mai comun simptom al prezenţei fibromului. În cazul în care tumorile sunt aproape de mucoasa uterină sau pot interfera cu fluxul de sânge la căptuşeală, acestea pot provoca perioade grele, perioade dureroase, perioade prelungite sau spotting între două menstruaţii.                   

     Fibroamele mari pot cauza: 

 • presiune;
 • durere pelviană;
 • presiune frecventă asupra vezicii urinare sau chiar obstrucţionare; 
 • presiune pe rect, cu dureri în timpul defecaţiei.         

     Care sunt riscurile de fibroame uterine în timpul sarcinii?       

     Fibroamele uterine sunt identificate la aproximativ 10% dintre femeile gravide. Unele studii au arătat un risc crescut de complicaţii ale sarcinii în prezenţa fibroamelor, cum ar fi:      

 •     sângerarea în primul trimestru de sarcină; 
 •     schimbarea poziţiei fătului (prezentare pelviană);       
 •     desprinderea de placentă; 
 •      avortul spontan; 
 •     încetinirea creşterii fătului intrauterin; 
 •      naştere prematură;
 •     inerţie în timpul travaliului; 
 •     obstrucţia canalelor de naştere; 
 •     hemoragie postpartum.

     De asemenea, fibroamele au fost asociate cu un risc crescut de cezariană. Dimensiunea fibromului şi localizarea sa precisă la nivelul uterului sunt susceptibile de a fi factori importanţi pentru stabilirea riscului ca un fibrom să provoace complicaţii obstetricale.

     Care sunt modurile obişnuite de diagnosticare a fibromul uterin?       

     Fibroamele uterine sunt diagnosticate prin examinare pelviană şi, chiar mai frecvent, prin ecografie. Deseori, o masă pelviană nu poate fi determinată a fi un fibrom doar prin  examen pelvian  şi este recomandat un examen ecografic pentru  diferenţierea acestora  de alte situaţii, cum ar fi tumori ovariene.       

     Scanările  RMN şi CT pot avea de asemenea un rol important în diagnosticarea fibroamelor , dar cu ecograful este cel mai simplu, mai ieftin şi aproape fără îndoială cea mai bună tehnică pentru imaginea  pelvisului. Ocazional, atunci când se încearcă să se stabilească dacă fibromul este prezent în cavitatea uterină (cavitatea endometrială), se recomandă o sonohisterografie de diagnostic sau histerescopie de diagnostic pentru evaluarea cavitaţii uterine.

     Care este tratamentul pentru fibromul uterin? 

     Tratamente chirurgicale          

     Există multe modalităţi de gestionare a fibroamelor uterine, iar metodele chirurgicale sunt de bază. Când tratamentul chirurgical este necesar, posibilele intervenţii chirurgicale includ: - histerectomia (sau extirparea uterului şi totodată a fibroamelor); - miomectomia este îndepărtarea selectivă doar a fibroamelor la nivelul uterului - miomectomia poate fi realizată printr-un laparoscop sau cu incizie deschisă pe peretele abdominal; - o altă tehnică pentru tratarea fibroamelor este cunoscută ca embolizarea arterelor uterine (EAU). Studii pentru evaluarea rezultatelor pe termen lung a EAU sunt în curs de desfăşurare. 2) Tratamente medicale         

     Tratamentele  nechirurgicale sunt de obicei de natură hormonală şi includ utilizarea de medicamente care pot opri producţia de estrogen din ovare (analogi GnRH). Aceste medicamente sunt date pe o perioadă de trei până la şase luni şi induc o hypoestrogenie (estrogen scăzut).            

     Efectele secundare ale acestor medicamente sunt similare cu simptomele de perimenopauză şi pot include bufeuri, tulburări de somn, uscăciune vaginală şi modificări ale dispoziţiei sexuale.         

     Folosirea tratamentelor de natură analogi GnRH pe termen lung (mai mult de 12 luni) duce la pierderea de substanţă osoasă şi, implicit, la osteoporoză, aceasta fiind cea mai gravă complicaţie.         

     Aceste medicamente pot fi, de asemenea, folosite ca tratament preoperator înainte ca pacienta să fie supusă tratamentului chirurgical de fibrom.          

     Danazol (Danocrine) este un hormon steroid androgenic care a fost utilizat pentru a reduce sângerarea la femeile cu fibrom uterin, deoarece acest medicament determină încetarea menstruaţiei. Cu toate acestea, Danazol nu pare a micşora dimensiunea fibroamelor.           

     S-a demonstrat că administrarea de Raloxifen (Evista) (un medicament utilizat pentru prevenirea şi tratarea osteoporozei la femeile în postmenopauză)  ar reduce dimensiunea fibroamelor la femeile în postmenopauză, dar rezultate cu acest tratament la femeile în premenopauză au fost contradictorii.         

     Utilizarea steriletelor hormonale (Mirena) este cea mai bună alternativă la histerectomie în cazul fibroamelor cu dimensiunea sub 3 cm.         

     De asemenea, contraceptivele orale sunt  folosite pentru a trata sângerări anormale asociate cu fibroame, dar acestea nu micşorează fibromul însuşi. Utilizarea de contraceptive orale a fost asociată cu un risc scăzut de fibroame în curs de dezvoltare, astfel încât unele femei pot beneficia de utilizarea lor în acest scop.  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha