46
None

Tehnica citologiei în mediul lichid - acurateţe crescută şi confort sporit pentru pacientă

     Boala care omoară o femeie la fiecare două minute poate fi depistată din timp prin intermediul screeningului citologic. Spre deosebire de citologia convenţională, citologia în mediu lichid aduce un plus de acurateţe în interpretarea rezultatelor şi un plus de confort pentru paciente.

Cancerul de col uterin - incidenţă alarmantă în România

     Cancerul de col uterin este o boală gravă, care afectează un număr îngrijorător de mare de femei din întreaga lume. După cancerul de sân şi cel pulmonar, cancerul de col uterin ocupă locul trei în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer la femei. Pe plan mondial, la fiecare două minute o femeie moare din cauza cancerului de col uterin. În România, afecţiunea are o incidenţă cu atât mai alarmantă cu cât numărul de cazuri noi de cancer de col uterin într-un an este de aproximativ 3400.

    Gândiţi-vă ce consecinţe are această incidenţă nu numai pentru femeile afectate, ci şi pentru societate în ansamblu. Mii de femei se confruntă zilnic cu această boală, femei printre care pot fi mamele, surorile, iubitele sau prietenele dumneavoastră.

Screeningul citologic

     Din fericire însă cancerul de col uterin este o boală care poate fi tratată şi vindecată dacă este depistată în stadii incipiente. Este important de ştiut că riscul apariţiei cancerului de col uterin scade cu 80% la femeile care sunt examinate regulat în cadrul programelor de screening. Screeningul poate diagnostica leziuni precanceroase sau primele semne ale cancerului de col uterin, permiţând astfel adoptarea unui tratament prompt, care să prevină dezvoltarea unui cancer invaziv. În timp ce screeningul sistematic poate permite depistarea leziunilor incipiente, neglijarea controalelor periodice şi prezentarea la consultaţii numai la apariţia simptomelor de boală va face ca examinarea să depisteze leziuni în stadii avansate, care vor necesita intervenţii chirurgicale ample, radioterapie şi/sau chimioterapie.

    Se recomandă ca analizele să fie efectuate periodic, în urma consultaţiilor ginecologice care stabilesc ulterior ritmul cu care aceste investigaţii trebuie repetate. Femeile tinere trebuie să fie, de asemenea, foarte precaute şi să ştie că nu sunt nici ele protejate de cancerul de col uterin. Deşi atât incidenţa cât şi mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin variază în funcţie de vârstă, boala afectează multe femei tinere. Procentul cazurilor nou-diagnosticate la femei sub 45 de ani se cifrează în jurul valorii de 30%, în unele state incidenţa cancerului de col uterin fiind în creştere.

Testul Papanicolau

     Testul Papanicolau este parte obligatorie din screeningul anual pentru depistarea cancerului de col uterin, prin care se pot diagnostica modificările benigne, premaligne sau maligne ale colului uterin.

     Testul Papanicolau constă în prelevarea de celule de la nivelul colului uterin. Pacientele trebuie să ştie că aceasta este o procedură medicală neinvazivă, care se realizează într-un mod simplu, rapid şi nedureros.

     În plus, în timp ce nu este cunoscut niciun risc medical asociat testului Papanicolau, neefectuarea la timp a acestuia determină riscuri multiple pentru pacientă.

Cine trebuie să-şi facă testul

     Conform American Cancer Society, recomandarea generală este ca primul test Papanicolau să fie făcut la 3 ani de la debutul vieţii sexuale, dar nu mai târziu de vârsta de 21 de ani. Ulterior, testele ar trebui să fie anuale, cu două excepţii: la 2 ani dacă testul se efectuează în mediul lichid şi tot la 2 ani dacă pacienta are vârsta mai mare de 30 de ani şi primele 3 teste PAP consecutive sunt în limite normale. Cazurile în care testele Papanicolau nu mai sunt obligatorii sunt următoarele: histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi la o vârstă superioară pragului de 70 de ani, dacă 3 teste PAP consecutive au fost în limite normale în ultimii 10 ani.

     În România, ca urmare a incidenţei foarte mari a bolii se recomandă ca screeningul să fie efectuat anual.

Pregătirea medicală pentru efectuarea testului Papanicolau

     Este indicat ca, înainte de recoltare cu 48-72 de ore, să fie evitate: raporturile sexuale, lavajul vaginal, alte tratamente intravaginale (geluri, creme, contraceptive, dezinfectante, lubrifianţi) sau alte manevre intravaginale (tampoane intravaginale, explorare vaginală).

     Perioada cea mai indicată pentru recoltare este în afara perioadei menstruale, în perioada de mijloc a ciclului menstrual, momentul cel mai potrivit fiind zilele a 10-a/a 20-a a ciclului menstrual. În cazul existenţei unor infecţii bacteriene sau a altor condiţii inflamatorii, specimenul recoltat poate fi declarat nesatisfăcător pentru evaluare.

Tehnica revoluţionară a citologiei lichide

     După recoltare, celulele pot fi analizate prin tehnica convenţională sau prin tehnica citologiei în mediu lichid. Deosebirile dintre cele două metode sunt atât în modul de lucru cât şi în fidelitatea rezultatelor.

     În cazul citologiei convenţionale, după recoltare celulele prelevate sunt întinse pe o lamă microscopică,  realizându-se frotiul. Pe lamă se descarcă doar aproximativ 20% dintre celulele recoltate.

       În schimb, în cazul procedeului citologiei lichide, periuţa este descărcată în mediul lichid după recoltare, iar frotiul este obţinut automat din sedimentul celular. În mediul lichid sunt descărcate 99% dintre celulele recoltate.

Avantajele citologiei lichide

     Raportat la tehnica convenţională, prelucrarea citologiei cervico-vaginale în mediu lichid aduce un plus de acurateţe în interpretarea rezultatelor.

     Cel mai important avantaj al noii metode este scăderea numărului de specimene nesatisfăcătoare pentru evaluare, adică a acelor probe a căror examinare este imposibilă sau limitată. Studiile arată că procentul de specimene nesatisfăcătoare (cauzate de sângerări, infecţii sau de numărul redus de celule descuamate) scade de la 10% la 2% în cazul utilizării procedeului citologiei în mediu lichid, faţă de citologia convenţională.

     Ca urmare a acestei performanţe, riscul de a se solicita o nouă prelevare scade. În plus, din acelaşi recipient se poate efectua şi testul HPV, motiv pentru care pacienta nu trebuie să revină pentru o nouă recoltare.

     Metoda citologiei în mediu lichid permite utilizarea pentru analizare a 99% dintre celulele recoltate, spre deosebire de numai 20% în cazul tehnicii convenţionale. Un beneficiu suplimentar al citologiei lichide este prelucrarea automată a probelor, procedeu care face ca specimenele lichide să fie mai reprezentative. Reprezentativitatea semnificativ mărită şi prelucrarea automată a probelor sunt elemente care contribuie la creşterea acurateţii rezultatelor.

     Începând din această lună, la Centrul Medical Medsana testele Papanicolau se pot efectua şi prin tehnica citologiei în mediu lichid.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha