46
None

Imagistica intraoperatorie a resturilor tumorale de cancer ovarian post chimioterapie cu ajutorul fluorescentei cu verde de indocianina

Paul Milan Kubelac, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca
Andrei Pașca, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca
Gâta Vlad Alexandru, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca
Bogdan Fetica, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca
Eva Fischer-Fodor, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca
Ovidiu Bălăcescu, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca
Monica Focșan, Univ. „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca
Simion Astilean, Univ. „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca
Catalin Ioan Vlad, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca

Cancerul ovarian este printre cele mai fatale neoplasme din sfera ginecologică. Majoritatea pacientelor sunt diagnosticate în stadii tardive ale bolii, avand în vedere lipsa simptomatologiei specifice, dar și a instrumentelor adecvate de screening.  Prin urmare, controversa modalității optime de tratament ale acestei boli este de actualitate. Citoreducția chirurgicală a cancerului ovarian în stadii avansate a fost mereu privită ca piatra de temelie a tratamentului corect. Reducerea completă a resturilor tumorale vizibile este scopul final al oricărei intervenții chirurgicale pentru tumorile maligne ovariane. Cu toate acestea, rezecția completă macroscopică necesită adesea intervenții chirurgicale complexe cu rezecții multiviscerale, ce poate fi realizată la până la doar 60% dintre pacienți. Astfel de rezultate pot fi obținute numai în centrele cu experiență, cu un număr mare de pacienți tratati anual, unde a fost observat un impact semnificativ asupra supraviețuirii. Utilizarea chimioterapiei neoadjuvante urmată de intervenția chirurgicală de citoreductie în cancerul ovarian avansat este insa o alternativă viabilă, având o rată mai mare de rezecție completa și o morbiditate mai mică, fără a influenta semnificativ rezultatele oncologice. Se ridica totusi problema referitoare la selectarea clonelor rezistente la chimioterapie după tratamentul neoadjuvant, potențial nedetectabile în spectrul vizibil pentru chirurg. Imagistica cu fluorescență în infraroșu apropiat (NIR) vine astfel în ajutorul chirurgului prin evidențierea potențialelor resturi tumorale nedetectabile. Fluorescența verdelui de indocianină (ICG) poate fi utilizată pentru a evalua perfuzia tisulară, însă această substanță se atașează și de proteinele din sânge, funcționand ca o macromoleculă care se concentrează în celulele tumorale din cauza permeabilității vasculare îmbunătățite și a drenajului afectat, efectul numit permeabilitate și retenție îmbunătățită.
Factorii de prognostic esențiali în supraviețuirea pacientelor cu cancer ovarian rămân în continuare răspunsul la chimioterapia pe bază de platină și citoreducția optimală, completă. Chimioterapia neoadjuvantă poate scădea semnificativ dimensiunea nodulilor de carcinomatoză peritoneali și detectarea lor în condiții vizibile devine dificila, uneori chiar imposibila. În acest scenariu, utilizarea chirurgiei ghidate de fluorescență poate servi ca un instrument precis pentru a crește randamentul exciziilor complete, îndepărtarea acestor depozite tumorale putând îmbunătăți supraviețuirea pe termen lung. În cadrul acestei cercetări în urma imagisticii prin fluorescență, au fost analizate 39 de probe peritoneale suspecte, 41% confirmând focare maligne microscopice de cancer ovarian seros de grad înalt, probe nevizualizabile în spectrul obișnuit vizibil. Aceste rezultate demonstreaza fezabilitatea metodei dar și potentialul tehnicii de a imbunatati citoreductia optimala în neoplasmul ovarian.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha