47
None

Cataracta matură trebuie evitată! Nu amânați operația!

Cataracta este o afecțiune a cristalinului și este dată de opacifierea acestuia, implicit vederea devine din ce în ce mai greoaie, încețoșată. Dacă nu se intervine chirurgical, se poate ajunge la pierderea vederii, deoarece cristalinul va continua să se opacifieze. Cataracta afectează, în general, persoanele de peste 65 de ani, dar nu este exclus să apară și înainte de această vârstă. Evoluția este imprevizibilă și diferă de la o persoană la alta. Există cazuri în care evoluția este mai lentă, putând trece chiar câțiva ani până la operație, dar și cazuri cu o evoluție rapidă, de numai câteva luni.

Dar de ce afectează vederea pierderea transparenței cristalinului? Ochiul are 3 medii transparente care îi dau puterea dioptrică: corneea, cristalinul și corpul vitros, acestea acționând ca niște lentile. Orice modificare la nivelul uneia dintre acestea aduce tulburări de vedere. De cataractă vorbim în cazul cristalinului, el fiind responsabil cu acomodarea și focalizarea vederii, la fel ca la aparatul de fotografiat. Este o lentilă biconvexă, de aproximativ 3 milimetri lungime, 10 milimetri diametru și cu o putere dioptrică de aproximativ 20 de dioptrii. Are consistența unui gel care se tulbură atunci când începe să apară cataracta, implicit persoana începe să vadă în ceață, apar fenomene de fotofobie (sensibilitate la lumina artificiala sau naturală), vedere dublă. Toate aceste sunt simptome ale cataractei, iar medicul oftalmolog poate pune diagnosticul în urma unui consult.

În ultima vreme, întâlnesc tot mai multe persoane cu tulburări de vedere (încețoșarea vederii), care amână vizita la oftalmolog sau, dacă nu au amânat și diagnosticul este cel de cataractă, amână operația. Nu este bine să ajungeți în niciuna dintre aceste situații.

În primul caz, orice tulburare a vederii, la orice vârstă, trebuie investigată imediat. Nu putem ști despre ce este vorba, poate fi cataractă, o afecțiune care are o rezolvare relativ simplă, dar poate fi și altceva. Așa că, indiferent de situație, mergeți imediat la medicul oftalmolog.

În al doilea caz, pacienții diagnosticați amână din diverse motive operația și cu cât se amână mai mult, cu atât riscul de a apărea complicații intraoperatorii este mai mare. Pe vremuri, pacienții erau sfătuiți să aștepte până când cataracta se coace, devine matură, ei ajungând aproape orbi înainte operației. Contrar practicilor de atunci, acum recomandăm ca operația să se facă în momentul în care dispare confortul vizual. Dacă o lăsăm să avanseze foarte mult, cataracta devine hipermatură, iar consistența cristalinului se schimbă, se pietrifică, fiind mult mai greu să îl scoatem. Tehnica operatorie folosită pentru a extrage cristalinul „copt” presupune o incizie largă de peste 1 cm.

Astăzi, datorită evoluției tehnologiei, operația de cataractă cu ultrasunete presupune o microincizie de aproximativ 2 mm.

Tehnica modernă se numește facoemulsificare cu ultrasunete și înseamnă aspirarea cristalinului cu ajutorul unei sonde ce emite ultrasunete și înlocuirea acestuia cu unul artificial. Operația de cataractă durează aproximativ 7 minute, se face fără internare, cu anestezie locală. Ochiul operat va sta pansat doar o zi, până la controlul de a doua zi.

Confortul postoperatoriu este cu atât mai bun, cu cât în zilele noastre există cristaline artificiale moderne, care pot compensa și dioptriile date de anumite afecțiuni precum miopia, hipermetropia, astigmatismul sau presbiopia. Însă este important de precizat că vederea după operație va depinde și de alte boli care o pot influența ca glaucomul sau degenerescența maculară legată de vârstă.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha