14
None

Cum tratez Acneea?

Acneea este considerată a fi o suferință a glandelor sebacee care produc sebum în exces. Cauzele sunt date de stress, dietă, hormonii personali (pubertate, ovare micropolichistice, terapii hormonale, suplimente alimentare de sporire a sintezei de  testosteron, etc.) dar și prin predispoziție genetică.

Formele clinice de acnee sunt diferite ca tip de leziuni primare, intensitate de manifestare, extindere lezională, afectarea și a altor zone decât a feței, prezența și intensitatea complicațiilor cicatriceale.
Terapia acneei trebuie personalizată în raport cu acești factori și de comorbiditățile existente, și necesită  cooperarea între dermatolog, ultrasonografist, endocrinolog și un laborator de analize medicale.

Sunt trei niveluri de intensitate terapeutică:
Nivelul unu este reprezentat de utilizarea terapiilor locale, unele empirice, altele prin utilizarea de diferite creme din proprie inițiativă, la sfatul familiei, sfatul prietenilor sau al farmaciștilor.
Nivelul doi este un nivel medicamentos, și presupune asocierea de medicații eficiente: vitaminele pielii, antibiotice sistemice dedicate, echilibrare hormonală, dermatocosmetice dedicate, dietă și terapie instrumentală antiacneică și anticicatriceală. Deosebit de imporatnt, mai ales pentru fete și femei, este controlul ovarului micropolichistic decelat prin ultrasonografie și eventual dozări hormonale, prin terapie anticoncepțională sau atunci când anticoncepționalele nu sunt dorite sau nu pot fi administrate din cauza altor patologii asociate, prin terapie hormonală dedicată prescrisă de medicul specialist endocrinolog.

Tratamentul
Pentru tratamentul dermatocosmetic al acneei, se folosește linearul pentru ten gras și acneic care conține emulsie demachiantă, loțiune tonică, crema de zi pentru ten gras și acneic, o cremă de gomaj profund și un șampon regenerator antiseboreic și antiscuamă. Acest linear se poate completa cu cremele și gelurile dedicate terapiei fazei clinice și/sau fazei infraclinice a acneei.
Paleta terapiilor instrumentale utilizabile este foarte largă. Frecvent se utilizează dermabraziunea sau jet peelul asociate cu dispozitive LED sau Peelinguri antiacneice associate cu dispozitive LED. Pentru controlul mai bun al cicatricilor se folosesc microneedlingul și laserul.
Nivelul trei este cel care se adresează formelor grave de acnee sau/și formelor non respondente la  nivelul precedent de tratament.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha