60
None

Este imperios necesar ca Autoritățile locale să se implice în procesele legate de sănătatea comunității

Gripa este o permanentă provocare sezonieră. Importanța unei protecții dincolo de gripă și a complicațiilor sale potențial devastatoare, o reprezintă vaccinarea. Mă întrebați ”Cum a evoluat curba vaccinării în acest sezon”? Da, a fost o provocare pentru noi adaptarea la un alt sistem de oferire a vaccinurilor contra gripei. A mers „așa și așa”, deocamdată aș zice că în marile orașe s-a vaccinat mai mult, în timp ce în zonele rurale și greu accesibile s-a vaccinat mai puțin, per total numărul dozelor de vaccin administrate a fost mai mic decât anul trecut. Dar cred că va trebui mai degrabă să comparăm acest an cu următorul, adică să folosim termeni rezonabili de comparație.
De exemplu Bucureștiul, care a fost ani de zile văduvit de dozele de vaccin gripal a înregistrat o creștere evidentă. An de an ne confruntăm cu o distribuție foarte discriminatorie a vaccinului gripal. Față de alte județe, medicii din București primeau extrem de puține doze, 25 – 50 și era evident că numărul pacienților vaccinați era mic. Avem în acest an situații în care un singur medic a efectuat peste șapte  sute de vaccinări în sezon, tocmai datorită accesului larg al populației la rețeta gratuită. Am putea vorbi despre cum s-a gospodărit fiecare, ca să înțelegem cum s-au înregistrat astfel de discrepanțe notabile între urban și rural sau între localități rurale. Poate într-un final autoritățile locale vor înțelege că este imperios necesar să se implice în procesele legate de sănătatea comunității pentru a avea comunități sănătoase și de ce nu, productive!
Dar, pe fondul unei subfinanțări cornice a rețelei de medici de familie, care a început prin a fi o surpriză și a ajuns acum o regulă, astăzi trebuie să facem față unui flux imens de informații, unei informatizări care șchioapătă rău, unor sarcini care se înmulțesc exponențial și unei birocrații fără limite.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha