11
None

Ginecomastia

     Ginecomastia reprezintă proliferarea benignă a ţesutului glandular al sânului la bărbat, similară hipertrofiei mamare la femei.

     Ginecomastia poate apărea fiziologic imediat după naştere şi la pubertate, când dispare după o anumită perioadă de timp, sau poate apărea şi rămâne definitiv  în cazul bărbaţilor adulţi  şi vârstnici. Întotdeauna apare din cauza unui dezechilibru hormonal între estrogeni şi hormonii androgeni.

     Incidenţa afecţiunii este diferită, în funcţie de studiile făcute şi este cuprinsă între 10% şi 60% pentru adolescenţi, între 35% şi 60% pentru bărbaţii adulţi, cu creşterea incidenţei odată cu înaintarea în vârstă .

     Cauzele apariţiei acestei afecţiuni sunt uneori necunoscute - aşa-numita ginecomastie idiopatică - ori sunt bine cunoscute, precum: medicaţia, ciroza, hipogonadismul, tumori testiculare, afecţiuni renale. În toate situaţiile se produce un dezechilibru între hormonii androgeni şi estrogeni.

     Înaintea realizării tratamentului - care este chirurgical - este bine să reuşim să determinăm cauza reală a apariţiei acestei afecţiuni, dacă este idiopatică sau se are cauze obiective. În scopul determinării acestor lucruri se realizează investigaţii clinice şi paraclinice.

     Palparea şi observarea sânului este una dintre metodele prin care se realizează diagnosticul diferenţial între ginecomastie şi cancerul de sân la bărbat. Ginecomastia este bilaterală, uniformă periareolar, moale, fără adenopatii. Cancerul de sân este dur aderent de planurile sub sau supraiacente, unilateral, cu deformarea sânului şi posibile scurgeri mamelonare. Prezenţa în familie a unor persoane care au avut sau au cancer de sân implică investigaţii complete, precum ecografia, sonoelastografia şi mamografia, cea mai fidelă investigaţie fiind RMN.

     De asemenea, prin examene clinice şi paraclinice, se exclud afecţiunile menţionate anterior de noi.

     După stabilirea diagnosticului corect se poate efectua tratamentul ginecomastiei, care este chirurgical, şi se realizează sub anestezie generală, într-o clinică specializată  în chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, fiind o operaţie decontată de CNAS.

     Intervenţia constă în îndepărtarea ţesutului glandular şi grăsos, parţial sau în totalitate, în funcţie de metoda folosită, cu avantajele şi dezavantajele fiecăreia.

     Excizia completă implică prezenţa unei cicatrice mai ample, un disconfort mai mare şi o perioadă de recuperare mai lungă.

     Tehnica de liposucţie este mai rapidă, mai puţin sigură şi face imposibilă excizia completă, în schimb, timpul necesar recuperării este mai scurt.

     Pacientul este revăzut postoperator la o săptămână, o lună şi 3 luni şi trebuie să poarte o vestă compresivă specială pentru o perioadă de minimum 6 săptămâni nonstop zi şi noapte.

     Pacientul va evita activităţile fizice timp de 3 săptămâni, după care poate să-şi reia activităţile normale.

     În concluzie, ginecomastia este o afecţiune benignă a sânului, al cărei tratament este chirurgical specializat, fiind realizat de un chirurg plastician acreditat de Asociaţia Chirurgilor Plastici din România.  

Comentarii


COCOS ANISOARA

Fiul meu are ginecomastie si este foarte afectat .Are 18 ani si doreste sa se opereze.Ar putea beneficia de decontare CAS-preturile la clinicile estetice sunt foarte mari pentru noi

Feb. 24, 2015, 12:05 p.m.
1
1
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha