None

Expunerea la soare - riscuri şi remedii

     Expunerea la soare, pornind de la durate limitate (10-15 minute) până la expunerea prelungită (6-10 ore), poate avea consecinţe dramatice.

     Intervenţia unor circumstanţe agravante (gaura de ozon deasupra Europei Centrale, creşterea nivelului de radioactivitate la nivel global prin accidentele de la Fukushima şi Cernobîl), creează premisele unor agresiuni concertate şi sinergice asupra regiunilor cutanate expuse (faţă, umeri, mâini) cu consecinţe greu de prevăzut.

     UVB din radiaţiile solare modifică ADN-ul din celulele cutanate, mai ales pe suprafeţele expuse liber (faţă, umeri, antebraţe).

     Arsurile din copilărie dublează riscul apariţiei cancerului cutanat.    

     Arsurile de grad I se manifestă prin sensibilitate la atingere, eritem cutanat, edem localizat.

     Expunerea prelungită la soare amplifică leziunile, iar arsura trece în stadiul II - vezicule pline cu lichid pe suprafaţa afectată.

     Cefaleea, frisoanele, greaţa, voma, starea de slăbiciune, completează tabloul clinic.

     Spectrul UV din radiaţia solară constituie cca 1-2%, restul de 41-42% fiind spectrul vizibil, iar 57% infraroşu.

     Prin protecţia cutanată cu geluri, emulsie, creme se asigură blocarea strictă a UVB, celelalte radiaţii putând să treacă fără niciun obstacol.

     Stadiul I al arsurii cutanate se tratează prin aplicarea de Oţet de Mere cu Miere şi Săruri Marine (Elidor). Se fac aplicaţii repetate la cca 2-3 ore.

     Un alt remediu excelent este Frecţia Elidor, urmată de aplicaţii blânde cu Kinetic Gel.

      Pacientul venit de pe plajă pare ieşit din rotisor, astfel încât aplicaţiile repetate cu Frecţie Elidor şi Kinetic Gel sunt o adevărată binefacere cu efect răcoritor, calmant, antiinflamator.

     Profilaxia arsurilor solare constituie cheia problemei.

     Cu circa 2 ore înainte de a pleca la plajă, se poate aplica Ulei pentru Plaja cu Protecţie Solară (Elidor) pe întreaga suprafaţă corporală.

     Este necesară repetarea aplicaţiilor la cel mult 2-3 ore distanţă dacă se consideră că pacientul intră în apă.

     Emulsia pentru Plajă (Elidor) este dedicată celor care se expun la soare perioade mai lungi şi efectiv asigură o protecţie reală pentru UVB (peste 90% din UVB).

     Din experienţa noastră, emulsiile pentru Plaja (Elidor) s-au comportat excelent, asigurând un bronz uniform şi fară arsuri cutanate.

     Emulsia după plajă (Elidor) aplicată după plecarea de pe plajă, reface alert biostructura cutanată atât anatomic cât şi biochimic. Se aplică de 4-6 ori/zi.

     Considerăm că hidratarea cutanată este obligatorie, aplicându-se predilect Crema cu ulei de cătină, ulei de migdale şi rozmarin (Elidor) cu efecte antioxidante, epitelizante şi cicatrizante.

     Nu trebuie uitate câteva situaţii care se constituie efectiv în contraindicaţii – cei cu piele sensibilă, cei cu alergii solare, acnee nodulară şi nodularo-chistică, cuperoză.

     Umbrela de pe plajă nu asigură decât o protecţie parţială, căci multe raze sunt reflectate de nisip, apă, betoane şi ferestre.

     Alegerea destinaţiei de vacanţă presupune luarea în calcul a vârstei, a statusului cutanat şi a afecţiunilor curente. Orice exces fiziologic se loveşte de resurse biologice limitate.  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha