None

Introducerea in shiatsu(II)

Pe lângă manevrele de presiune, în shiatsu se întâlnesc frecvent manevre de întindere, de mobilizare pasivă. Deşi ele se pot asemăna cu stretchingul occidental, diferă totuşi prin faptul că urmăresc traseele meridianelor energetice, nu muşchii tensionaţi. De altfel, masajul occidental şi masajul shiatsu diferă atât conceptual, cât şi practic. Dacă în masajul occidental manevrele sunt lungi, curgătoare, cu ritm variabil, în shiatsu apăsarea blândă şi adaptată caracteristicilor energetice ale corpului este regula de bază. În timpul unui masaj clasic, pacientul resimte o mulţime de senzaţii şi deseori nevoia de odihnă după şedinţă. În schimb, în timpul unui masaj shiatsu, senzaţiile sunt mult mai puţin pregnante, dar se instalează o stare profundă de calm, care lasă pacientul odihnit şi revigorat. 

În shiatsu, central este conceptul de "ki". Acest concept, cunoscut în China drept "chi" sau în India ca "prana", desemnează o forţă vitală activă care creează şi susţine viaţa. Conform terapiei shiatsu şi medicinei orientale, atunci când această forţă esenţială circulă liber, sănătatea este optimă. Dacă însă se instalează blocaje, apar stagnarea, denaturarea şi boala. Prin manevrele sale, terapeutul shiatsu caută să detecteze obstrucţiile şi să elibereze calea acestei energii. În consecinţă, vindecarea nu este produsă de terapeut, ci de mişcarea liberă a energiei, rolul terapeutului fiind acela de a potenţa influenţa ei latentă.

Curgerea liberă a energiei vitale poate fi vătămată atât de traume directe fizice, cât şi de obiceiuri de viaţă incorecte, de lipsa de mişcare, de emoţii şi gânduri negative. Toţi aceşti factori creează tensiune şi dezechilibru, în mod implicit. Prin shiatsu, echilibrul necesar sănătăţii este restabilit. Atingerea este esenţa shiatsului. Atingerea este o forma fundamentală şi extrem de intimă de comunicare. Atingerea transmite, transformă şi conectează. În funcţie de intenţia cu care se atinge se pot transmite mesaje profund negative sau profund pozitive. Această formă de conexiune poate să rănească, dar poate să şi îngrijească, să răsfeţe, să iubească. De aceea, datorită acestor implicaţii, este absolut necesar ca şi terapeutul shiatsu să se relaxeze în timpul şedinţei şi să se bucure în aceeaşi măsură ca şi pacientul de legătură care se creează pe durata terapiei.
Fie că e vorba de presiunea pe punctele de acupunctură, de blânde manevre de tracţiune şi întindere a meridianelor de acupunctură, de apăsări profunde pe zone tensionate sau laxe terapia shiatsu vizează acelaşi efect: păstrarea sau restabilirea sănătăţii prin trezirea capacităţilor latente de vindecare ale omului.

Datorită eficienţei şi a naturii sale neinvazive, shiatsu este recunoscut ca o formă eficientă de terapie, fiind din  ce în ce mai des întâlnit în cadrul spitalelor, cabinetelor medicale individuale şi cluburilor de sănătate şi, datorită specificului său, continuă să câştige în popularitate cu fiecare tratament dăruit şi primit.

Prep. univ. drd. Dragoş Ghiţiu

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha