None

Kinetoterapia in periatrita scopulo-humerala

Periartrita scapulo-humerală este un sindrom clinic dureros, localizat la nivelul articulaţiilor umărului. De cele mai multe ori este însoţit de redoare şi de limitarea mişcărilor în urma afectării structurilor periarticulare (ligamente, capsulă, tendoane, bursă, muşchi) prin leziuni degenerative şi/sau inflamatorii. Această afecţiune poate fi agravată prin intervenţia unor factori precum traumatismul, microtraumatismele, suprasolicitarea sau expunerea la frig.

Periartrita scapulo-humerală este o boală des întâlnită mai ales la persoanele de peste 40 de ani şi prezintă patru forme clinice:

umărul dureros simplu: este forma clinică cea mai frecventă şi se manifestă prin dureri moderate la nivelul umărului, la efectuarea unor activităţi zilnice (îmbrăcat, spălat etc.);

umărul dureros acut (hiperalgic): e caracterizat prin dureri violente, insuportabile care se intensifică noaptea şi fac imposibile mişcările;

umărul blocat: debutează de regulă cu dureri moderate ale umărului, dar în timp duc la instalarea unui blocaj al articulaţiei denumit sugestiv: “umăr îngheţat”;

umărul pseudoparalitic: are la bază, perforarea/ruptura de diverse grade a tendoanelor muşchilor rotatori, apărută de obicei pe un fond degenerativ (la vârste de peste 60 de ani).

Tratamentul periartritei scapulo-humerale urmăreşte în principal: ameliorarea durerii, reducerea inflamaţiei şi recuperarea mobilităţii articulare.

Mijloacele folosite sunt: tratamentul medicamentos, kinetic şi chirurgical, de multe ori în asociaţie, în funcţie de forma clinică şi evoluţie.

Tratamentul kinetic:

În cazul umărului dureros simplu, nefiind vorba de o limitare de mobilitate, kinetoterapia are rol profilactic, împiedicând pierderea mobilităţii şi apariţia fibrozei. Dacă în stadiul acut se recomandă doar posturări, în stadiul subacut sunt permise mobilizări ale articulaţiei scapulo-humerale. Stadiul terminal necesită refacerea forţei musculare, a stabilităţii şi mişcării controlate a umărului.

În cazul umărului dureros acut, singura atitudine kinetică permisă este imobilizarea absolută a braţului, cu o pernă în axilă şi cu eşarfă de susţinere a antebraţului şi mâinii. După ameliorarea durerii se trece la contracţii izometrice şi chiar la mobilizări precedate de aplicaţii calde. Hidrokinetoterapia poate fi aplicată chiar din fazele iniţiale dureroase. Apa caldă, pe lângă efectul calmant antialgic, permite exerciţii complexe pentru mobilizarea umărului.

Kinetoterapia umărului blocat începe printr-un tratament preventiv al capsulitei retractile. Aceasta presupune posturarea corectă a umărului inflamat şi mobilizarea precoce a membrului superior. Se recomandă exerciţiile cu bastonul, roata şi diverse instalaţii de scripeţi.

Kinetoterapeut - Horia Atanasiu-Meves

Comentarii


Nicu Jianu 52 ani

Am umarul blocat dureros de aproximativ 5 luni. Am facut sedinte de kinetoterapie in cadrul unei clinici din Eforie Sud. Continui si acasa cu exercitii, dar umarul nu cedeaza. Tratament medicamentos nu am luat, ar fi necesar?

Nov. 29, 2011, 9:13 a.m.
2
0

Viky

De o luna si jumatate acuz dureri groaznice la mana dreapta, mai precis de la spre cot, nemaiputand sa misc in mod normal mana.Martea trecuta,16.04.2013 am fost la Sp.Floresca.Mi s-a facut radiografie, insa au spus ca nu este durere pe os, dupa care mi s-a facut ecografie, diagnosticul fiind, lichid la nivelul articulatiei scapulo-humerale drep de 5 mm grosime, cu calcificare de 4/2 mm si altele mai mici.Mi-a fost recomandat un tratament cu VIMOVO(2 cp/zi, MIDOCALM 1 cp la 8 ore si DICLOFENAC GEL aplicat de 3 ori pe zi, iar bratul sa-l tin imobilizat langa corp cu o fasa cu arici lata de 10 cm. Urmez inca tratamenul, insa nu simt nicio ameliorare, ba din contra, am dureri aproape insuportabile.Va rog sa-mi confirmati sau infirmati daca cele relatate sunt corecte sau daca puteti sa-mi recomandati altceva, nu stiu ce sa zic...! Multumesc anticipat de raspuns.

April 22, 2013, 6:37 p.m.
2
1
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha