None

CATARACTA-Actualitati

- Actualităţi

www.cataracta.ro

Cataracta este o afecţiune oftalmologică ce determină scăderea progresivă a vederii prin pierderea calităţilor cristalinului, lentila ochiului care se află imediat în spatele părţii colorate a ochiului, irisul. Caracteristica principală a cristalinului este acomodaţia,capacitatea de a vedea la toate distanţele.

Peste 70% din persoanele sănătoase cu vârste de peste 60 de ani vor dezvolta cataractă; există însă cazuri în care această afecţiune poate fi întâlnită şi la persoane mai tinere. Cataracta poate fi congenitală sau dobândită, dar înaintarea în vârstă este însă cea mai importantă cauză de apariţie a ei. Alţi factori care pot influenţa sau determina apariţia cataractei sunt: medicamentele (de exemplu, cortizonul), mediile toxice, bolile sistemice (de exemplu, diabetul), traumatismele, expunerea la raze ultraviolete şi, nu în ultimul rând, ereditatea. În stadiile avansate, cataracta netratată poate produce complicaţii grave.

De cele mai multe ori cataracta afectează ambii ochi, dar scăderea vederii din această cauză nu este însoțită de durere. Principala acuză a pacientului este scăderea progresivă sau înceţoşarea vederii. Pacientul este nemulţumit de vederea sa şi încearcă în zadar schimbarea ochelarilor.

Singura metodă de tratament este cea chirurgicală (operaţia), prin care medicul înlocuieşte cristalinul opacifiat cu unul artificial este valabil pentru tot restul vieţii. În prezent, datorită tehnologiei foarte avansate, operaţia de cataractă a devenit foarte puţin traumatizantă pentru pacient, recuperarea vizuală fiind de cele mai multe ori spectaculoasă.

Operaţia de cataractă cu ultrasunete sau facoemulsificarea cu ultrasunete, cu implant de cristalin artificial foldabil (pliabil), este cea mai modernă metodă de tratament, efectuându-se printr-o incizie atât de mică încât nu este nevoie de sutură Operaţia durează foarte puţin, fără internare, se face cu anestezie locală, iar pacientul pleacă acasă după intervenție, urmând să ţină un pansament la ochiul operat până în ziua următoare, când se prezintă la controlul postoperator.

Operaţia de cataractă cu ultrasunete are o rată foarte mare de reuşită, de peste 98-99 %. În cazul utilizării acestei metode este deosebit de important ca operaţia să se facă la momentul oportun, atunci când pacientul nu mai are confort vizual. În cazul în care cataracta este foarte avansată creşte riscul de apariţie a complicaţiilor, atât în timpul operaţiei cât şi după. De asemenea, în cazul în care cataracta este foarte veche (albă) sau momentul oportun pentru intervenţie a fost depăşit cu mult timp, există riscul ca operaţia cu ultrasunete să nu se mai poată efectua; în acest caz se poate opta pentru operaţia prin metoda extracapsulară, foarte traumatizantă (în comparaţie cu facoemulsificarea), cu incizie (tăietură) mare, recuperarea fiind apoi mult mai lentă şi cu rezultate vizuale nu atât de bune ca ale metodei cu ultrasunete.

Pacientul trebuie să respecte indicaţiile pe care le primeşte de la medicul oftalmolog atât înainte de operaţie cât şi după respectarea acestuia influențând în mod direct rezultatul vizual final.

După operaţia de cataractă cu implant de cristalin artificial monofocal se pierde acomodaţia, astfel că pacientul va avea nevoie de ochelari pentru vederea de aproape sau pentru distantă, după necesitate. Cristalinele monofocale se împart la rândul lor în sferice şi asferice, acestea din urmă, mai moderne, oferind o vedere mai clară şi un contrast mai bun. Există cristaline monofocale torice, care li se recomandă celor cu astigmatism. Cristalinele artificiale foldabile multifocale oferă o vedere bună atât la distanţă cât şi aproape, satisfacţia pacientului fiind foarte mare. După acest tip de implant de cristalin artificial pacientul nu mai este dependent de ochelari în peste 85% din activităţile zilnice.

O noutate absolută o reprezintă cristalinele artificiale multifocale personalizate. Acestea se adresează persoanelor cu dioptrii extreme - sferice, cilindrice sau amândouă - şi se produc la comandă în urma unor măsurători.

În concluzie, este bine ca operaţia de cataractă să se facă în momentul în care confortul vizual scade. Aşteptarea nu duce decât la complicaţii şi la scăderea calităţii vieţii.

Dr. Andrei Filip
Medic specialist oftalmolog
Doctor în ştiinţe medicale
MD, PhD

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha