62
None

Neuropatia diabetică și disfuncția erectilă

Diabetul zaharat a devenit o problemă de sănătate din ce în ce mai frecventă fiind legată de numeroase modificări culturale și sociale, îmbătrânirea populației, urbanizarea în creștere, modificări alimentare și reducerea activității fizice. Raportările și estimările arată că până la sfârșitul anului 2045 aproximativ 629 de milioane de oameni la nivel global vor fi diagnosticați cu diabet zaharat.

Fiind o boală cronică, caracteristica comună pentru toți pacienți este prezența complicațiilor care cresc mortalitatea și morbiditatea. Principala complicație pe termen lung este reprezentată de afectarea vasculară: diabetul dublează riscul de boală cardiovasculară, crește riscul de accident vascular cerebral, boală arterială periferică și leziuni microvasculare la nivel renal, ocular și neurologic. În ciuda conștientizării acestor afectări organice, de cele mai multe ori se trece cu vederea peste efectele diabetului zaharat asupra funcției sexuale.

Disfuncția sexuală la bărbații cu diabet zaharat cuprinde mai multe manifestări: disfuncția erectilă (DE), disfuncții ejaculatorii și scăderea dorinței sexuale/libidoului. Studiile funcției sexuale la pacienți cu și fără diabet zaharat au tendința să se concentreze mai mult pe problema disfuncției erectile. Există însă și studii care au analizat tot spectrul disfuncției sexuale. Astfel, 55% din pacienții cu diabet zaharat tip 1 au un libido scăzut, 34% suferă de DE și 20% au disfuncție orgasmică. De asemenea, s-a evidențiat faptul că 40% dintre bărbații cu diabet zaharat prezintă scăderea dorinței sexuale.

Disfuncția erectilă este definită ca inabilitatea persistentă de a obține și menține erecția suficient pentru a permite un act sexual satisfăcător. DE afectează preponderent bărbații peste 40 de ani. Studii recente au arătat că prevalența DE la bărbații sub 40 de ani este între 1 și 10%. Aceasta crește la 20-40% la bărbații de 60-69 de ani și la 50-100% la bărbații de peste 70 de ani. DE va afecta 322 milioane de bărbați la nivel mondial până în 2025. Câteva studii au demonstrat o incidență crescută a DE la pacienții cu diabet. DE apare cu 10 ani mai devreme la bărbații cu diabet decât în populația generală și este mai semnificativă ca manifestare, reducând calitatea vieții. Frecvența câtorva simptome a fost analizată la pacienți cu diabet zaharat tip 1: 16% din pacienți au avut probleme în timpul actului sexual, 16% au avut probleme în a avea erecție, 18% au avut probleme de menținere a erecției, în timp ce 35% au raportat că nu au avut erecție în timpul nopții sau dimineața.

Diabetul zaharat poate determina apariția DE prin intermediul unor căi patofiziologice, printre care neuropatia, disfuncția endotelială, modificări structurale/funcționale ale musculaturii netede la nivelul corpului cavernos, modificări hormonale.

Autori:

Drd. Vlad Chirila, U.M.F. “Carol Davila”
Prof. Dr. Gabriela Radulian, U.M.F. “Carol Davila”



Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha