47
None

Operații pentru reducerea dioptriilor - Actualități

Dispozitivele pentru ajutor vizual (ochelarii, lentilele de contact) sunt percepute de multe persoane ca fiind o problemă, o piedică în desfășurarea activităților. Dacă vă aflați printre aceste persoane, operațiile pentru reducerea dioptriilor (chirurgia refractivă) vă ajută să scăpați de ochelari sau lentile de contact.

Totuși, dioptriile nu sunt considerate o boală, așa că operația nu este obligatorie, ci o opțiune personală. Este o decizie importantă, de aceea este bine să vă informați și să discutați cu medicul, astfel încât așteptările să fie conforme cu realitatea. În consecință, prima condiție pentru a face o operație pentru reducerea dioptriilor este să vă doriți, a doua este să se poată. Înainte de operație, trebuie să faceți un consult oftalmologic și un set de investigații oftalmologice, abia apoi vom ști ce tehnică vi se potrivește. Contează multe aspecte în alegerea tehnicii, viciul de refracție (miopie, hipermetropie, astigmatism), vârsta, valoarea dioptriilor, precum și multe alte particularități anatomice ale ochilor. Din fericire, datorită evoluției tehnologiei, în zilele noastre putem reduce aproape toate tipurile de dioptrii. În continuare, le voi prezenta pe cele pe care le folosim în cadrul clinicii Ama Optimex.

Proceduri corneene LASER: PRK este prima generație de chirurgie refractivă cu laser excimer cu ajutorul căreia putem corecta miopia, hipermetropia și astigmatismul, cu valori ce depind de modelele laserelor, de protocoalele instituțiilor și de experiența chirurgilor. Se efectuează îndepărtând epiteliul cornean și  remodelând corneea cu laserul cu excimeri. Este o tehnică minim invazivă, totuși produce un disconfort ridicat postoperator timp de câteva zile, acuitatea vizuală se recuperează mai lent, riscul de regresie, în functie de valoarea dioptriilor este cel mai ridicat în comparație cu celelalte tehnici.

FemtoLASIK este a doua generație de chirurgie refractivă și putem corecta miopia, hipermetropia și astigmatismul. În timpul operației, se decupează un flap cornean cu ajutorul laserului cu femtosecunde, apoi se remodelează corneea cu laserul cu excimeri. Recuperarea vizuală este mai rapidă, dioptriile au o stabilitate mare postoperator și riscul de regresie este mai mic decât la PRK. Însă, deși foarte rar, prezența flapului poate reprezenta un neajuns important.

ReLEx SMILE este a treia și cea mai modernă generație de chirurgie refractivă, cu laser, cu ajutorul căreia putem corecta miopia și astigmatismul miopic, cu valori mari ale dioptriilor (miopia de până la -10 și astigmatismul de până la -5 dioptrii sau -15 dioptrii combinate miopie și astigmatism). Se efectuează exclusiv cu femtolaserul VisuMax Carl Zeiss Meditec cu platformă SMILE (singurul din România, la ora actuală, este disponibil doar la clinica Ama Optimex). Laserul cu femtosecunde decupează tridimensional o mică lentilă în grosimea corneei, realizând și o microincizie de numai 2mm, prin care chirurgul va extrage lentila. Este minim invazivă, recuperarea este rapidă (în aproximativ 72 de ore pacientul își poate relua aproape toate activitățile obișnuite), prezintă o stabilitate ridicată în timp a dioptriilor. SMILE este cea mai blândă tehnică pentru ochi și este spectaculoasă în toate sensurile, dar mai ales prin faptul că ne permite să reducem cu laser dioptrii mari și prin faptul că recuperarea este rapidă, fără durere. La Ama Optimex, din 2014  de când am introdus tehnica, în premieră, în România, efectuat peste 1200 intervenții SMILE.

IMPLANTUL ÎN SCOP REFRACTIV se efectuează atunci când dioptriile sunt prea mari (dioptrii forte) sau corneea pacientului nu permite chirurgia laser. În acest caz se înlocuiește cristalinul natural cu unul artificial, de dioptrie adaptată. Intervenția este similară cu operația de cataractă, una dintre cele mai efectuate operații. Există o îndelungată experiență practică în chirurgia refractivă și este interesant de observat faptul că tehnologia laser pentru reducerea dioptriilor este disponibilă și într-o continuă dezvoltare de peste 30 de ani și de fiecare dată când a apărut o tehnică nouă, nu a înlocuit-o pe cea de generație anterioară, ci s-a adaugat portofoliului chirurgical, oferind posibilitatea de tratamente mult mai personalizate.

www.amaoptimex.ro www.scapadeochelari.ro www.cataracta.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha